Ουλικοστοματίτιδα στα παιδιά: Τι είναι και τι να κάνετε

Η εμφάνιση πολλών πληγών στο στόμα των παιδιών μπορεί να οφείλεται σε ουλικοστοματίτιδα. Η ουλικοστοματίτιδα είναι μια ενοχλητική και επώδυνη κατάσταση. Θα σας πούμε τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται εδώ.
Ουλικοστοματίτιδα στα παιδιά: Τι είναι και τι να κάνετε
Vanesa Evangelina Buffa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από οδοντίατρο Vanesa Evangelina Buffa.

Τελευταία ενημέρωση: 02 Νοεμβρίου, 2023

Οι αλλοιώσεις του στοματικού βλεννογόνου μπορεί να οφείλονται σε διαφορετικές αιτίες και να επηρεάζουν τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά. Σε αυτό το άρθρο, θα σας μιλήσουμε για την ουλικοστοματίτιδα στα παιδιά, μια διαταραχή που προκαλεί μεγάλη δυσφορία στο στόμα των παιδιών.

Πρόκειται για μια αρκετά συχνή πάθηση στην παιδική ηλικία ως αποτέλεσμα ιογενούς ή βακτηριακής λοίμωξης. Ο πιο συνηθισμένος τύπος προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα.

Οι στοματικές αλλοιώσεις και η δυσφορία είναι συχνές σε αυτήν την πάθηση, η οποία συχνά προκαλεί ανησυχία στους γονείς. Εκτός από τη δυσφορία, τα παιδιά μπορεί να έχουν υπερβολικά σάλια, πυρετό και να αρνούνται να φάνε και να πιουν.

Τι είναι η ουλικοστοματίτιδα στα παιδιά;

Η ουλικοστοματίτιδα στα παιδιά είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση πολλαπλών επώδυνων και δυσάρεστων βλαβών στο στοματικό βλεννογόνο. Εμφανίζεται συχνότερα όταν ο ιός του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1) μολύνει για πρώτη φορά το στόμα των μικρών παιδιών.

Ωστόσο, αυτή η κλινική εικόνα φλεγμονωδών βλεννογόνων και πληγών μπορεί επίσης να προκληθεί από άλλες λοιμώξεις. Ο ιός του Κοξάκι και τα βακτήρια Streptococcus και Actinomyces μπορεί να είναι υπεύθυνα, αν και αυτό δεν είναι τόσο συχνό.

Η ουλικοστοματίτιδα είναι μια νόσος που εμφανίζεται σε βρέφη και παιδιά, γενικά πριν από την ηλικία των 6 ετών. Ο αιτιολογικός παράγοντας φτάνει στο στόμα μέσω του σάλιου. Σε ένα στάδιο που το παιδί βάζει τα πάντα στο στόμα του, παιχνίδια, φλιτζάνια, πιπίλες, μπιμπερό ή οποιοδήποτε μολυσμένο αντικείμενο μπορεί να αποτελέσει την οδό μετάδοσης.

Ο τρόπος που αναπτύσσεται και εκδηλώνεται εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

 • Κακή στοματική υγιεινή
 • Μειωμένη άμυνα
 • Η συνήθεια να φιλάει το παιδί στο στόμα
 • Διατροφική ανεπάρκεια, ιδίως στην περίπτωση των βιταμινών C και Β
 • Η συνήθεια να βάζουν αντικείμενα ή άπλυτα χέρια στο στόμα

Στην περίπτωση της ερπητικής ουλικοστοματίτιδας, όταν η πάθηση έχει περάσει, ο ιός συνήθως παραμένει στον οργανισμό του παιδιού σε λανθάνουσα κατάσταση. Όταν προκύψουν καταστάσεις που ευνοούν την επανενεργοποίησή του, μπορεί να προκαλέσει εκ νέου εκδηλώσεις, αν και ηπιότερες από την πρώτη φορά.

Η μειωμένη άμυνα, οι στρεσογόνες καταστάσεις, η έκθεση στον ήλιο ή στο κρύο και άλλες καταστάσεις ανοσοκαταστολής προδιαθέτουν την επανενεργοποίηση του ιού. Οι βλάβες εμφανίζονται συνήθως στα χείλη ή στο εσωτερικό του στόματος και δημιουργούν τη χαρακτηριστική αίσθηση κνησμού. Μοιάζουν με ένα σύμπλεγμα μικρών κυστιδίων.

Ουλικοστοματίτιδα στα παιδιά: Τι είναι και τι κάνετε
Η ιογενής αιτία είναι η πιο συχνή αιτιολογία αυτής της νόσου στα βρέφη.

Τα συμπτώματα της ουλικοστοματίτιδας στα παιδιά

Η ουλικοστοματίτιδα στα παιδιά εκδηλώνεται με φλεγμονή και πολλαπλά επώδυνα έλκη στο εσωτερικό του στόματος. Εντοπίζονται στα ούλα, στα μάγουλα, στη γλώσσα, στον ουρανίσκο και στο εσωτερικό των χειλιών. Ωστόσο, μπορεί να προσβάλλουν και τον βλεννογόνο του λαιμού.

Οι βλάβες μοιάζουν με μικρές κόκκινες φουσκάλες με υγρό περιεχόμενο όταν ξεκινά η διαδικασία. Όταν σπάσουν, δημιουργούν μεγάλα έλκη που καλύπτονται από μια γκριζωπή ή κιτρινωπή μεμβράνη και περιβάλλονται από ένα κόκκινο φλεγμονώδες  στεφάνι.

Τα έλκη αυτά είναι πολύ επώδυνα. Αυτό είναι που δημιουργεί τη δυσφορία και την ευερεθιστότητα του παιδιού ανά πάσα στιγμή.

Επιπλέον, τα παιδιά με ουλικοστοματίτιδα μπορεί να παρουσιάσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Κακή αναπνοή
 • Πονοκέφαλο
 • Υπερβολική έκκριση σάλιου
 • Κούραση και γενική κακουχία
 • Πονόλαιμο κατά την κατάποση
 • Πυρετό άνω των 38 °C
 • Άρνηση φαγητού και ποτού και έλλειψη όρεξης
 • Διευρυμένους και επώδυνους λεμφαδένες του λαιμού
 • Κόκκινα, πρησμένα, φλεγμονώδη, διογκωμένα ούλα που αιμορραγούν εύκολα

Πώς διαγιγνώσκεται;

Σε γενικές γραμμές, για να γίνει η διάγνωση της ουλικοστοματίτιδας στα παιδιά, αρκεί συνήθως η κλινική εξέταση του στόματος. Τα χαρακτηριστικά των βλαβών και η συσχέτιση άλλων συμπτωμάτων καθοδηγούν τον επαγγελματία.

Σε κάθε περίπτωση, αν ο γιατρός το κρίνει σκόπιμο ή πιστεύει ότι η διαδικασία δεν είναι σαφής, μπορούν να γίνουν κάποιες εξετάσεις. Η λήψη δείγματος και η καλλιέργεια είναι ένας τρόπος για να προσδιοριστεί ο παράγοντας που προκαλεί τη διαδικασία. Η καλλιέργεια θα ανιχνεύσει αν πρόκειται για βακτήριο ή κάτι ιογενές.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει βιοψία αφαιρώντας ένα τμήμα του βλεννογόνου. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή και χρησιμοποιείται συνήθως σε οριακές περιπτώσεις για να αποκλειστούν άλλοι τύποι παθήσεων.

Πώς αντιμετωπίζεται η ουλικοστοματίτιδα στα παιδιά;

Οι βλάβες και η δυσφορία της ουλικοστοματίτιδας διαρκούν συνήθως μεταξύ 10 και 18 ημερών. Γενικά υποχωρούν από μόνες τους χωρίς καμία θεραπεία.

Ωστόσο, δεδομένης της δυσφορίας, της ευερεθιστότητας του παιδιού και της κοινής ανησυχίας των γονέων, καθίσταται αναγκαία η χρήση κάποιων θεραπευτικών μέτρων για την καταπράυνση των συμπτωμάτων. Έτσι, η φαρμακευτική αγωγή και οι σπιτικές θεραπείες θα αποτελέσουν μια ανακούφιση που θα βοηθήσει το παιδί να νιώσει καλύτερα μέχρι να κορυφωθεί η διαδικασία.

Για τη θεραπεία της ουλικοστοματίτιδας στα παιδιά, είναι απαραίτητο να πάτε στον παιδίατρο για να αξιολογήσει το στόμα του παιδιού και να έχετε μια ακριβή διάγνωση. Πολλές παθήσεις μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα, αλλά θα χρειαστούν άλλα μέτρα.

Όταν επιβεβαιωθεί η διάγνωση, ο επαγγελματίας μπορεί να υποδείξει φαρμακολογικές θεραπείες για τον πόνο, τον πυρετό και τη φλεγμονή, όπως η ιβουπροφαίνη. Επίσης, αν βακτήρια προκαλούν τη διαδικασία, μπορεί να χρειαστούν αντιβιοτικά.

Να θυμάστε ότι το παιδί δεν πρέπει ποτέ να παίρνει φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού.

Ο παιδίατρος μπορεί να προτείνει τη χρήση τοπικών αναισθητικών που τοποθετούνται στους βλεννογόνους για την αποφυγή του πόνου κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Ωστόσο, η χρήση τους δεν είναι το ίδιο ασφαλής στα παιδιά, γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν ο επαγγελματίας το θεωρεί σκόπιμο.

Τέλος, είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστεί ότι το παιδί τρώει και ενυδατώνεται επαρκώς όσο η λοίμωξη εξελίσσεται. Η δυσφορία στο στόμα οδηγεί συχνά το παιδί να αρνείται το φαγητό και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης.

Πώς να φροντίσετε ένα παιδί με ουλικοστοματίτιδα στο σπίτι

Εκτός από τη θεραπεία που προτείνει ο γιατρός, υπάρχουν και κάποιες πρακτικές στο σπίτι που μπορούν να ανακουφίσουν τη δυσφορία. Αυτές είναι συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να νιώσει καλύτερα:

 • Φροντίστε για τη διατροφή του: Προσφέροντας στο παιδί φρέσκα και μαλακά τρόφιμα, όπως κρέμα, ζελέ, παγωτό ή σάλτσα μήλου, βοηθά στη μείωση του πόνου. Πρέπει να αποφεύγονται τα σκληρά, τραγανά, όξινα, πολύ αλμυρά ή πικάντικα τρόφιμα.
 • Ενυδάτωση: Η κατανάλωση άφθονου νερού βοηθά στην πρόληψη των επιπλοκών.
 • Ξεκούραση: Είναι σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί να ξεκουραστεί. Ο ύπνος συμβάλλει στη χαλάρωση.
 • Στοματική υγιεινή: Το στόμα πρέπει να διατηρείται καθαρό και το παιδί πρέπει να βουρτσίζει τα δόντια και τη γλώσσα του πολύ απαλά.
 • Πρόληψη της μόλυνσης: Τόσο το παιδί όσο και οι γονείς θα πρέπει να πλένουν σωστά και συχνά τα χέρια τους και τα αντικείμενα και τα σκεύη που το παιδί βάζει στο στόμα του. Εάν το βρέφος πηγαίνει σε παιδικό σταθμό, θα πρέπει να ξεκουράζεται εκείνες τις ημέρες.

Πιθανές επιπλοκές

Σας είπαμε ήδη ότι η ουλικοστοματίτιδα στα παιδιά διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες. Μετά από αυτό το διάστημα, οι πληγές εξαφανίζονται χωρίς να αφήνουν σημάδια.

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, αν και δεν είναι σύνηθες, η κατάσταση μπορεί να γίνει περίπλοκη. Ένας από τους κινδύνους είναι η αφυδάτωση. Η άρνηση να φάει και να πιει λόγω της δυσφορίας των στοματικών πληγών οδηγεί στο να μην ανακτά το παιδί τα χαμένα υγρά.

Όταν η διαδικασία προκαλείται από τον ιό HSV-1, υπάρχει η πιθανότητα εξάπλωσής του σε άλλες περιοχές του σώματος. Εάν μολυνθούν τα μάτια, για παράδειγμα, αναπτύσσεται μια κατάσταση που ονομάζεται ερπητική κερατίτιδα.

Παρονυχία είναι η λοίμωξη γύρω από τα νύχια που εμφανίζεται επίσης από τυχαία μεταφορά του ιού από τις στοματικές πληγές. Η οισοφαγίτιδα, η επιγλωττίτιδα, η εγκεφαλίτιδα ή η πνευμονίτιδα είναι πολύ πιο σπάνιες επιπλοκές. Εμφανίζονται συνήθως σε παιδιά που πάσχουν από ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Ουλικοστοματίτιδα στα παιδιά: Τι είναι και τι κάνετε
Ο πολλαπλασιασμός και η μεταφορά του ιού του έρπητα σε άλλα μέρη του σώματος είναι συνηθισμένα με το ξύσιμο ή με την τοποθέτηση των δακτύλων στο στόμα.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό

Όταν τα παιδιά έχουν ουλικοστοματίτιδα, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν ότι η διαδικασία δεν εξελίσσεται καλά. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

 • Ζαλάδα
 • Σπασμοί
 • Ξηρότητα του στόματος και του δέρματος
 • Απουσία δακρύων
 • Επιτάχυνση του αναπνευστικού ρυθμού
 • Άρνηση να φάει και να πιει υγρά
 • Πόνος στο στομάχι, διάρροια ή εξανθήματα
 • Υπερβολική κούραση και υπνηλία
 • Πολύ υψηλός και επίμονος πυρετός που δεν πέφτει με φαρμακευτική αγωγή
 • Επιδείνωση των πληγών μετά από 2 εβδομάδες
 • Ξηρά κόπρανα, δυσκοιλιότητα ή μείωση της καθημερινής ούρησης

Πώς να προλάβετε την ουλικοστοματίτιδα στα παιδιά

Η φροντίδα των δοντιών και των ούλων των παιδιών με σωστή στοματική υγιεινή συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου προσβολής από αυτή τη νόσο. Η ποικίλη και θρεπτική διατροφή που εγγυάται επαρκή παροχή βιταμινών και ανόργανων συστατικών είναι θεμελιώδους σημασίας.

Η αποφυγή της σωματικής επαφής με άτομα που πάσχουν από τη λοίμωξη είναι επίσης βασικό στοιχείο για την αποφυγή της μόλυνσης. Είναι επίσης σημαντικό να επιμείνετε στο πλύσιμο των χεριών του ασθενούς και όσων είναι γύρω του. Τα παιχνίδια, τα σκεύη και άλλα αντικείμενα που βάζει το παιδί στο στόμα πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά και τακτικά.

Με την καλή υγιεινή και τις διατροφικές συνήθειες, μειώνεται ο κίνδυνος για τη διαταραχή. Και ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά διδάσκονται να είναι υπεύθυνα με την υγεία τους.

Φροντίδα

Η ουλικοστοματίτιδα στα παιδιά είναι μια πολύ ενοχλητική και επώδυνη πάθηση. Οι πληγές στο στόμα εμποδίζουν τα παιδιά να συνεχίσουν την κανονική τους ζωή. Επιπλέον, οι γονείς τους υποφέρουν μαζί τους επειδή δεν ξέρουν πώς να τα ανακουφίσουν.

Το να πάτε στον παιδίατρο και να ακολουθήσετε τις συστάσεις του είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας. Ο γιατρός θα σας βοηθήσει, καθώς θα ξέρει τι πρέπει να κάνει και πώς να θεραπεύσει το παιδί σας.

Η διαταραχή αυτή θα υποχωρήσει μετά από μερικές εβδομάδες χωρίς να αφήσει σημάδια. Ωστόσο, όσο διαρκεί, η υπομονή και η στοργή θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για να είναι το παιδί όσο το δυνατόν καλύτερα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Muñoz Hiraldo, E., & Morillo Gutiérrez, B. (2017). Infecciones por virus herpes simple. Asoc Española Pediatría Atención Primaria1(5), 1-33.
 • Acebo Choez, A. Y. (2021). Manejo clínico y farmacológico en pacientes con estomatitis (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Crespo Echeverría, B. M., Toledo Pimentel, B. F., Martínez Frometa, M., Machado Rodríguez, M. D. C., Rodríguez Díaz, A. M., & Guevara Martín, H. (2020). Gingivoestomatitis estreptocócica. Revista Cubana de Medicina Militar49(2).
 • Gleidis, Y., & García, M. (2021, October). GINGIVOESTOMATITIS HERPÉTICA RECURRENTE MÁS HERPES FACIAL. ASOCIACIÓN POCO FRECUENTE. In X Simposio Visión Salud Bucal y IX Taller sobre el Cáncer Bucal 2021.
 • González, R. G., Molina, R. B., Rascón, A. N., & Burciaga, R. G. C. (2011). Lesiones frecuentes de la mucosa bucal en niños y adolescentes: Revisión literaria. Revista de la Asociación Dental Mexicana68(1), 17-24.
 • Ramírez, E. Y. C., Baque, A. V. M., Acosta, A. A. A., & Cevallos, G. B. C. (2021). PREVALENCIA DE PATOLOGÍAS BUCALES EN NIÑOS. Revista Científica Especialidades Odontológicas UG4(2).
 • Salinas M, Y. J., & Millán I, R. E. (2008). Gingivoestomatitis herpética primaria: Conducta odontológica. Acta odontol. venez, 219-226.
 • Proaño Añazco, V. S. (2020). Patologías de mucosa oral en niños de 4 a 12 años (Bachelor’s thesis, Quito: UCE).
 • Mojica Lobo, N. D., & Moreno Peña, I. D. (2021). Manifestaciones bucales en pacientes pediátricos bajo terapia oncológica y su protocolo de higiene oral. Revisión de la literatura.
 • Daoud, Z., Ramos Amador, J. T., Morillo Gutiérrez, B., & Muñoz Hiraldo, E. (2018). Infecciones por virus del herpes simple 1 y 2. Guía-ABE. Tratamiento de las infecciones en Pediatría. Guía rápida para la selección del tratamiento antimicrobiano empírico. Madrid: Guía-ABE.
 • Gayretli Aydin, Z. G., Tanir, G., Genc Sel, C., Tasci Yıldız, Y., Aydin Teke, T., & Kaman, A. (2019). Encefalitis por herpes simple resistente al aciclovir en un niño tratado satisfactoriamente con el agregado de foscarnet: A propósito de un caso. Archivos argentinos de pediatría117(1), e47-e51.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.