Ροδόμηλο: Χαρακτηριστικά, ιδιότητες και οφέλη

Θα σας παρουσιάσουμε τα κύρια οφέλη του ροδόμηλου, ενός εξωτικού φρούτου με υψηλή συγκέντρωση μικροθρεπτικών συστατικών.
Ροδόμηλο: Χαρακτηριστικά, ιδιότητες και οφέλη
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπτεμβρίου, 2022

Το λεγόμενο ροδόμηλο είναι επίσης γνωστό σε ορισμένες χώρες ως pomarrosa, ενώ η πιο επιστημονική του ονομασία είναι Syzygium jambos. Έχει διάφορες χρήσεις, ακόμη και ορισμένες φαρμακευτικές ιδιότητες λόγω της εξαιρετικής θρεπτικής του αξίας. Από την άποψη των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του, ξεχωρίζει κυρίως για την οσμή του τριαντάφυλλου. Ο πολτός του, από την άλλη πλευρά, είναι λευκός και σπογγώδης.

Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να επισημάνουμε ότι η παρουσία φρούτων στη διατροφή σε τακτική βάση συνιστάται για την υγεία μας. Οι τροφές αυτές παρέχουν σημαντική ποσότητα μικροθρεπτικών συστατικών και φυτοχημικών ουσιών με αντιοξειδωτική ικανότητα, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη χρόνιων και σύνθετων παθολογιών. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι η φυσιολογία του οργανισμού μας λειτουργεί σωστά.

Ροδόμηλο: Οφέλη

Ροδόμηλο: Χαρακτηριστικά, ιδιότητες και οφέλη
Το ροδομήλο είναι ένα εξωτικό φρούτο που έχει το σχήμα αχλαδιού, αλλά το χρώμα μήλου.

Πρώτα απ’ όλα, το ροδομήλο περιέχει σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνη Β3. Ειδικότερα, η πρόσληψη ασβεστίου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της οστικής πυκνότητας και συνεπώς για την πρόληψη των διεργασιών οστεοπόρωσης. Αυτές είναι πιο συχνές στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες, μετά το πέρας της εμμηνόπαυσης.

Παράλληλα, είναι ζωτικής σημασίας να διατηρούνται τα επίπεδα της βιταμίνης D σε βέλτιστα επίπεδα, ώστε να ενισχύεται η απορρόφηση του μετάλλου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers of Hormone Research.

Ο σίδηρος, εν τω μεταξύ, αποτελεί κλειδί για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του οξυγόνου στο αίμα. Η ανεπαρκής παροχή αυτού του μετάλλου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναιμία, η οποία προκαλεί χρόνια κόπωση και κούραση. Αυτό καταδεικνύει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Best Practice & Research. Υπό αυτή την έννοια, είναι σκόπιμο να εξασφαλίζεται η κατανάλωσή του μαζί με μια δόση βιταμίνης C για να ενισχυθεί η μετέπειτα απορρόφησή του.

Επίσης, η περιεκτικότητα του ροδόμηλου σε φυτικές ίνες είναι ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ουσία αυτή μπορεί να βελτιώσει την υγεία και τη λειτουργία του πεπτικού σωλήνα.

Αφενός, αυξάνει τον όγκο του κοπράνων, προκαλώντας έτσι μεγαλύτερη διέγερση των μηχανικών υποδοχέων του σωλήνα. Σαν να μην έφτανε αυτό, χρησιμεύει ως ενεργειακό υπόστρωμα για τη μικροβιακή χλωρίδα, προωθώντας την ανάπτυξη των βακτηρίων και βελτιώνοντας την απόδοσή τους.

Διατροφική αξία

Ροδόμηλο: Χαρακτηριστικά, ιδιότητες και οφέλη
Το ροδομήλο μπορεί να συμπεριληφθεί σε δίαιτες απώλειας βάρους λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε θερμίδες.

Όσον αφορά τη διατροφική του αξία, κάθε 100 γραμμάρια του φρούτου δίνουν περίπου 25 θερμίδες. Αυτή η χαμηλή θερμιδική αξία σημαίνει ότι μπορεί να συμπεριληφθεί χωρίς πρόβλημα σε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων για απώλεια βάρους. Επιπλέον, είναι αρκετά χορταστικό λόγω της περιεκτικότητάς του σε νερό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει να μειώσει την αίσθηση της όρεξης και να αποτρέψει την επιθυμία για φαγητό.

Όσον αφορά τα μικροθρεπτικά συστατικά, οι υδατάνθρακες είναι οι κυρίαρχοι. Κάθε 100 γραμμάρια του προϊόντος περιέχουν σχεδόν 8 γραμμάρια ζάχαρης. Οι πρωτεΐνες και τα λίπη, ωστόσο, δεν αντιπροσωπεύουν ούτε 1 γραμμάριο συνολικά. Επιπλέον, οι λίγες πρωτεΐνες που περιέχει είναι χαμηλής βιολογικής αξίας, οπότε υπάρχουν ελλείψεις σε απαραίτητα αμινοξέα.

Ωστόσο, το ροδομήλο παρέχει ασβέστιο και σίδηρο, καθώς και μια σημαντική δόση βιταμίνης Α και βιταμίνης C. Και τα δύο θρεπτικά συστατικά δρουν από κοινού για να διεγείρουν την ενδογενή σύνθεση του κολλαγόνου, της πιο άφθονης πρωτεΐνης στο ανθρώπινο σώμα. Ταυτόχρονα, η ίδια η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη ανοσολογική απόκριση, η οποία θα μειώσει τον κίνδυνο μολυσματικών παθολογιών.

Φαρμακευτικές ιδιότητες

Πολλές διαφορετικές φαρμακευτικές ιδιότητες έχουν αποδοθεί στο ροδόμηλο, αν και οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν επαρκείς αποδείξεις. Για παράδειγμα, η ρίζα χρησιμοποιείται συχνά για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της επιληψίας. Ακόμη και η σκόνη που παράγεται από τη σύνθλιψή της μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του διαβήτη.

Ο φλοιός του φυτού έχει εισαχθεί στη διατροφή ορισμένων ανθρώπων για την εξάλειψη και τον έλεγχο του εμετού, ενώ έχει καθαρτικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, αν εμφανίσετε κάποια από τις παθολογίες που αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι καλύτερο να απευθυνθείτε σε ειδικό γιατρό για να λάβετε θεραπεία με επιστημονικά, σαφώς αποδεδειγμένα οφέλη.

Ροδόμηλο, ένα καλής ποιότητας εξωτικό φρούτο

Όπως είδατε, το ροδόμηλο περιέχει μια καλή ποσότητα των απαραίτητων μικροθρεπτικών συστατικών που θα εξασφαλίσουν την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Αυτό το φρούτο μπορεί να συμπεριληφθεί τακτικά στη διατροφή, προκειμένου να αποκομίσετε οφέλη και να βελτιώσετε την παροχή μετάλλων και φυτικών ινών. Και τα δύο στοιχεία είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική ανάπτυξη των φυσιολογικών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό περιβάλλον.

Πριν κλείσουμε, πρέπει να τονίσουμε ότι τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών πρέπει να περιλαμβάνονται στην καθημερινή διατροφή. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνουμε επαρκή κατανάλωση ουσιών με αντιοξειδωτική ικανότητα, η οποία με τη σειρά της θα βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης χρόνιων και σύνθετων παθολογιών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Goltzman D, Mannstadt M, Marcocci C. Physiology of the Calcium-Parathyroid Hormone-Vitamin D Axis. Front Horm Res. 2018;50:1-13. doi:10.1159/000486060
  • Percy L, Mansour D, Fraser I. Iron deficiency and iron deficiency anaemia in women. Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol. 2017;40:55-67. doi:10.1016/j.bpobgyn.2016.09.007
  • Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.