Πώς να διατηρήσετε τις πιπεριές, τα κρεμμύδια και τις ντομάτες περισσότερο

Στην κουζίνα μας, οι πιπεριές, τα κρεμμύδια και οι ντομάτες μπορούν εύκολα να καταστραφούν αν δεν τα αποθηκεύσουμε σωστά. Τι να κάνουμε αν μας έχουν περισσέψει κομμάτια ή θέλουμε να διαρκέσουν περισσότερο; Για να δούμε...
Πώς να διατηρήσετε τις πιπεριές, τα κρεμμύδια και τις ντομάτες περισσότερο

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μαΐου, 2024

Το να βάζετε τα τρόφιμα στο ψυγείο είναι ένας ιδανικός τρόπος για να τα διατηρήσετε σε καλή κατάσταση. Γι’ αυτό υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι για την αποθήκευση των πιπεριών, των κρεμμυδιών και των ντοματών, ώστε να κρατήσουν περισσότερο.

Προσδίδουν γεύση, χρώμα και θρεπτικά συστατικά στα πιάτα μας, αλλά μπορούν επίσης να αλλοιωθούν αν δεν αποθηκευτούν σωστά. Αν ψάχνετε συμβουλές για το πώς να τα αποθηκεύσετε, ολόκληρα ή κομμένα, είτε στο ψυγείο είτε στην κατάψυξη, ήρθατε στο σωστό άρθρο. Συνεχίστε να διαβάζετε!

Πιπεριές: Πώς να διατηρήσετε τη γεύση και τη φρεσκάδα τους στο ψυγείο

Οι πιπεριές είναι καλή πηγή βιταμίνης C, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών. Αν πρόκειται να τις καταναλώσουμε σύντομα, μπορούμε να τις αποθηκεύσουμε ολόκληρες στο συρτάρι λαχανικών του ψυγείου, χωρίς να τις καθαρίσουμε ή να τις κόψουμε. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους για μία ή δύο εβδομάδες.

Αν έχουμε κομμένες ή ψημένες πιπεριές, μπορούμε να τις αποθηκεύσουμε σε δοχείο με καπάκι ή σε επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα. Με αυτόν τον τρόπο, θα αντέξουν μέχρι και πέντε ημέρες στο ψυγείο.

Μια άλλη επιλογή είναι να καταψύξουμε τις πιπεριές, είτε είναι ωμές είτε ψητές. Πρέπει να τις πλύνουμε, να τις στεγνώσουμε, να αφαιρέσουμε τους σπόρους και να τις κόψουμε σε κομμάτια. Στη συνέχεια, τις τοποθετούμε σε ένα δίσκο και τις βάζουμε στην κατάψυξη για μερικές ώρες. Όταν παγώσουν, τις μεταφέρουμε σε μια σακούλα ή ένα δοχείο κατάψυξης και τις αποθηκεύουμε για έως και 12 μήνες.

Σύμφωνα με έρευνες, ολόκληρες πιπεριές που αποθηκεύονται στο ψυγείο στους 7 °C για 21 ημέρες διατηρούν σχεδόν ανέπαφη την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, καροτενοειδή και φαινολικές ενώσεις, οι οποίες τους προσδίδουν το αντιοξειδωτικό τους δυναμικό.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να μην αποτύχετε κατά τη συντήρηση των πιπεριών:

  • Αποφύγετε την αποθήκευση πιπεριών κοντά σε φρούτα που παράγουν αιθυλένιο, όπως τα μήλα ή οι μπανάνες, καθώς το αέριο αυτό επιταχύνει την ωρίμανση και την αλλοίωση των λαχανικών.
  • Αν θέλετε να διατηρήσετε τις πιπεριές σε ξύδι, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτή τη συνταγή: πλύνετε και στεγνώστε τις πιπεριές, κόψτε τις σε λωρίδες και βάλτε τις σε ένα αποστειρωμένο γυάλινο βάζο. Προσθέστε ένα μείγμα από ξύδι, νερό, αλάτι, ζάχαρη, σκόρδο και μπαχαρικά ανάλογα με τη γεύση. Σκεπάστε το βάζο και αφήστε το να σταθεί σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για τουλάχιστον ένα μήνα πριν το καταναλώσετε.
  • Αν θέλετε να διατηρήσετε τις αποξηραμένες πιπεριές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ηλεκτρικό αφυγραντήρα, έναν φούρνο ή τον ήλιο. Πλύνετε και στεγνώστε τις πιπεριές, αφαιρέστε τους σπόρους και κόψτε τις σε μικρά κομμάτια. Απλώστε τις σε ένα δίσκο και στεγνώστε τις με τη μέθοδο της επιλογής σας μέχρι να γίνουν τραγανές.

Είναι καλύτερο να αποθηκεύετε τις πιπεριές ολόκληρες ή κομμένες στο ψυγείο;

Εξαρτάται από το σε πόσο καιρό θα τις χρησιμοποιήσετε. Αν πρόκειται να τις χρησιμοποιήσετε σε λίγες ημέρες, είναι προτιμότερο να τις διατηρήσετε ολόκληρες, ώστε να μην χάσουν την υγρασία ή τη γεύση τους. Αν θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο ή αν χρειάζεστε μόνο ένα μέρος της πιπεριάς, μπορείτε να την κόψετε και να την αποθηκεύσετε σε αεροστεγές δοχείο ή σε επανασφραγιζόμενη σακούλα.

Τι να κάνετε αν οι πιπεριές μαλακώσουν;

Οι μαλακές πιπεριές υποδηλώνουν ότι έχουν χάσει νερό και φρεσκάδα. Είναι καλύτερο να τις καταναλώσετε το συντομότερο δυνατό ή να τις χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μια συνταγή που απαιτεί μαγειρεμένες πιπεριές, όπως τηγανητές ή σε μια σάλτσα.

Τι πρέπει να κάνετε για να διατηρήσετε τα κρεμμύδια φρέσκα και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση

Τα κρεμμύδια είναι απαραίτητο συστατικό σε πολλές συνταγές, καθώς προσφέρουν γεύση, άρωμα και θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, για να διατηρηθούν καλύτερα και να μην αλλοιωθούν, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ορισμένες πτυχές:

  • Η επιλογή των κρεμμυδιών είναι το πρώτο βήμα για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση. Το καλύτερο είναι να είναι στεγνά, σκληρά και χωρίς βλαστάρια ή σημάδια υγρασίας ή φθοράς. Τα κρεμμύδια με μαύρα στίγματα ή μούχλα πρέπει επίσης να απορρίπτονται.
  • Αν δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τα κρεμμύδια για κάποιο χρονικό διάστημα, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε ολόκληρα σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος, όπως ένα ντουλάπι. Δεν είναι σκόπιμο να τα βάλουμε στο ψυγείο, γιατί η υγρασία θα τα κάνει να σαπίσουν ή να βλαστήσουν.
  • Αν έχουμε σχισμένα ή ψιλοκομμένα κρεμμύδια, μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο, αλλά πάντα σε δοχείο με καπάκι ή σε πλαστική σακούλα που μπορεί να σφραγιστεί.
  • Μπορούμε να καταψύξουμε τα κρεμμύδια, να τα καθαρίσουμε, να τα πλύνουμε, να τα στεγνώσουμε και να τα κόψουμε σε κομμάτια. Στη συνέχεια, τα τοποθετούμε σε ένα δίσκο και τα βάζουμε στην κατάψυξη για μερικές ώρες. Όταν παγώσουν, τα μεταφέρουμε σε μια ασφαλή για την κατάψυξη σακούλα ή δοχείο και τα αποθηκεύουμε για έως και 12 μήνες.

Τι να κάνετε αν τα κρεμμύδια αρχίσουν να βλαστάνουν;

Αν τα κρεμμύδια αρχίσουν να βλαστάνουν, σημαίνει ότι εισέρχονται στον αναπαραγωγικό τους κύκλο και χάνουν την ποιότητά τους. Είναι προτιμότερο να τα καταναλώσετε το συντομότερο δυνατό ή να τα φυτέψετε σε γλάστρα με χώμα για να αποκτήσετε νέα κρεμμύδια.

Μπορούν τα κρεμμύδια να διατηρηθούν σε ξύδι;

Ναι, τα κρεμμύδια μπορούν να διατηρηθούν σε ξύδι, αρκεί να ακολουθηθεί η κατάλληλη διαδικασία αποστείρωσης και συσκευασίας. Το ξύδι δρα ως φυσικό συντηρητικό που εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών και διατηρεί τη γεύση και την υφή των κρεμμυδιών.

Συμβουλές για τη συντήρηση ντοματών και την παράταση της διάρκειας ζωής τους

Τα λαχανικά αυτά αποτελούν εξαιρετική πηγή λυκοπενίου, ενός αντιοξειδωτικού που προστατεύει το δέρμα. Για να διατηρήσουμε τις ντομάτες σε καλή κατάσταση, πρέπει να επιλέγουμε εκείνες που είναι σφικτές, χωρίς μώλωπες ή λεκέδες.

Αν πρόκειται να τις καταναλώσουμε σύντομα, μπορούμε να τις αποθηκεύσουμε ολόκληρες σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και άλλα φρούτα που εκπέμπουν αιθυλένιο, όπως οι μπανάνες ή τα μήλα.

Οι κομμένες ή τριμμένες ντομάτες μπορούν να διατηρηθούν σε δοχείο με καπάκι ή σε πλαστική σακούλα που μπορεί να κλείσει. Πρέπει να εξαλείψετε τον αέρα και να στεγνώσετε καλά τις ντομάτες για να τις διατηρήσετε περισσότερο.

Μπορείτε επίσης να τις καταψύξετε, ωμές ή μαγειρεμένες. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να τις πλύνετε, να τις στεγνώσετε και να αφαιρέσετε το κοτσάνι. Στη συνέχεια, βάλτε τις ολόκληρες ή ψιλοκομμένες σε μια ασφαλή για την κατάψυξη σακούλα ή δοχείο και αποθηκεύστε τις για έως και 12 μήνες.

Μπορούν οι ντομάτες να καταψυχθούν με τη φλούδα τους;

Οι ντομάτες μπορούν να καταψυχθούν με τη φλούδα τους, υπό την προϋπόθεση ότι πλένονται προσεκτικά πριν από την κατανάλωσή τους. Κατά την απόψυξη, η φλούδα θα βγει εύκολα αν τις βυθίσετε σε ζεστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα.

Δεν ακούγεται εύκολο;

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορούμε να διατηρήσουμε τις πιπεριές, τα κρεμμύδια και τις ντομάτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο, θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα θρεπτικά και νόστιμα συστατικά τους.

Υπάρχουν απλοί τρόποι για να διατηρήσετε τα τρόφιμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Θυμηθείτε να τα ελέγχετε τακτικά και να τα καταναλώνετε πριν αλλοιωθούν. Απολαύστε τα!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.