Πιπεριές τσίλι Ibarra: Ποιες είναι οι ιδιότητές τους

Τα Piparras, επίσης γνωστά ως πιπεριές τσίλι Ibarra, είναι μια μη πικάντικη ποικιλία πιπεριάς (ως επί το πλείστον). Έχουν μερικές πολύ υγιεινές ιδιότητες που αξίζει να γνωρίζετε.
Πιπεριές τσίλι Ibarra: Ποιες είναι οι ιδιότητές τους
Anna Vilarrasa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Anna Vilarrasa.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Οι πιπεριές τσίλι Piparras ή Ibarra αναπτύσσονται σε συγκεκριμένες κλιματικές και γεωγραφικές συνθήκες. Εξ ου και η ιδιαίτερη γεύση και το άρωμα που εκτιμούν τόσο πολύ οι άνθρωποι στη γαστρονομία. Σαν να μην έφτανε αυτό, έχουν πολλές εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες.

Το Capsicum frutescens είναι ένας θάμνος της οικογένειας Solanaceae. Αρχικά από την Κεντρική και Νότια Αμερική, τώρα έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχουν πέντε είδη εξημερωμένων φυτών στο γένος Capsicum και παρέχουν τις περισσότερες από τις ποικιλίες λίγο πολύ καυτερών πιπεριών τσίλι.

Οι καρποί ποικίλλουν σε σχήμα, χρώμα, μέγεθος και χημική σύνθεση. Ωστόσο, γενικά ξεχωρίζουν για την περιεκτικότητά τους σε καροτίνες και αντιοξειδωτικά. Αυτά τα δύο συστατικά είναι υπεύθυνα για τις θρεπτικές τους ιδιότητες.

Μπορεί να μην το γνωρίζετε αλλά αυτό το φρούτο είναι πολύ θρεπτικό ακόμα και όταν το καταναλώνετε σε μέτριες ποσότητες. Περιέχουν:

 • Βιταμίνες Ε και Κ
 • Προβιταμίνη Α
 • Χαλκός και κάλιο
 • Ίνες

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, οι πιπεριές είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή καθώς μπορούν να αποτρέψουν ορισμένες ασθένειες.

Πώς να εισαγάγετε τις πιπεριές τσίλι στη διατροφή σας

Οι πιπεριές τσίλι Ibarra είναι αρκετά τρυφερές και οι περισσότερες από αυτές έχουν ήπια γεύση. Μπορεί να βρείτε κάποιες καυτερές, αλλά είναι αρκετά σπάνιο. Τούτου λεχθέντος, όσο πιο πολύ μείνουν πάνω στο φυτό, τόσο πιο καυτές γίνονται. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν περάσει περισσότερο χρόνο κάτω από τον ήλιο.

Μπορείτε να τις αναγνωρίσετε από το μήκος τους, συνήθως περίπου 10 cm. Τις περισσότερες θα τις βρείτε σε κονσέρβα.

Αυτό συμβαίνει επειδή η διατήρησή τους είναι ο καλύτερος τρόπος για να επωφεληθείτε από κάθε συγκομιδή. Μπορείτε να τις προσθέσετε σε μερικά πιάτα όπως:

 • Τάπας, σουβλάκια και ορεκτικά
 • Ταιριάζουν με ελιές, αντσούγιες, αλλαντικά ή ζαμπόν
 • Φέτες σε σαλάτες
 • Μπορείτε επίσης να τις φάτε ως σνακ

Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε φρέσκες πιπεριές τσίλι Ibarra. Μπορείτε να τις σερβίρετε ωμές σε σαλάτες ή ως συνοδευτικό.

Φυσικά, μπορείτε να τις μαγειρέψετε αν προτιμάτε και να τις προσθέσετε σε οποιοδήποτε λαχανικό, ή ακόμα και να τις τηγανίσετε.

Μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά.
Οι πιπεριές τσίλι Ibarra είναι υπέροχες.

Οι ιδιότητες από τις πιπεριές τσίλι Ibarra

Πέρα από τη γεύση τους, οι πιπεριές τσίλι Ibarra είναι εξαιρετικά θρεπτικές και ως εκ τούτου ιδανικές για κάθε υγιεινή διατροφή. Επιπλέον, τα φυτά της οικογένειας Capsicum έχουν επίσης φαρμακευτικές ιδιότητες.

1. Μια τροφή με καροτενοειδή

Τα καροτενοειδή είναι οι χρωστικές που υπάρχουν στα φυτά που είναι υπεύθυνα για το χρώμα τους. Όλοι οι καρποί της οικογένειας Capsicum έχουν πολλά από αυτά.

Αυτές είναι μερικές από τις ιδιότητες των πιπεριών που γνωρίζουμε μέχρι τώρα:

 • Έχουν αντιοξειδωτικά.
 • Συμβάλλουν στη βέλτιστη καρδιαγγειακή υγεία.
 • Επιπλέον, περιέχουν προβιταμίνη Α, απαραίτητη για τη σωστή νυχτερινή όραση και το υγιές δέρμα.

2. Παρουσία καψαϊκίνης

Η καψαϊκίνη είναι ένα άλλο από τα φυτοενεργά συστατικά των πιπεριών, υπεύθυνο για ένα μεγάλο μέρος της ιατρικής και φαρμακολογικής χρήσης τους. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι αυτή η ουσία μπορεί να βοηθήσει με τα ακόλουθα :

 • Στη θεραπεία του πόνου γενικά (ειδικά στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας)
 • Γαστρεντερικά και πεπτικά προβλήματα
 • Θεραπεία απώλειας βάρους (φαίνεται ότι βοηθά στη μείωση της όρεξης και αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη)

Ωστόσο, σημειώστε ότι οι περισσότερες μελέτες πραγματοποιήθηκαν με ελεγχόμενη πρόσληψη συμπληρωμάτων καψαϊκίνης – η επίτευξη των ίδιων δόσεων μέσω τροφής είναι συχνά περίπλοκη.

3. Αντιοξειδωτική δράση

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες πολλών λαχανικών ήταν το επίκεντρο πολλών επιστημονικών μελετών τα τελευταία χρόνια. Στην πραγματικότητα, μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά βοηθά στην πρόληψη εμφάνισης ορισμένων χρόνιων ασθενειών. Επιπλέον, προστατεύει επίσης τα κύτταρα από την πρόωρη γήρανση.

Όλα τα φυτά του γένους Capsicum, όπως οι πιπεριές τσίλι Ibarra, περιέχουν ποικίλες ποσότητες διαφορετικών φυτοχημικών με αντιοξειδωτική δράση. Για παράδειγμα, περιλαμβάνουν φαινόλες, φλαβονοειδή και προανθοκυανιδίνες.

Ένα πιάτο πιπεριές.
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στις πιπεριές τσίλι έχουν άμεσο αντίκτυπο στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών.

Επωφεληθείτε από τις ιδιότητες των πιπεριών τσίλι Ibarra στη διατροφή σας

Τέλος, οι ιδιότητες του καρπού του γένους Capsicum είναι γνωστές εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Στην πραγματικότητα, η περιεκτικότητά τους σε φλαβονοειδή, καροτενοειδή και φαινολικές ενώσεις τα καθιστά πολύτιμα διατροφικά.

Έτσι, θα πρέπει να τα συμπεριλαμβάνετε τακτικά στη διατροφή σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Keitel W, et al. Capsicum Pain Plaster in Chronic Non-Specific Low Back Pain. Clinical Trial. Noviembre 2001. 51(11):896-903.
 • Fattori V, Hohmann MS, Rossaneis AC, Pinho-Ribeiro FA, Verri WA. Capsaicin: Current Understanding of Its Mechanisms and Therapy of Pain and Other Pre-Clinical and Clinical Uses. Molecules. 2016;21(7):844. Published 2016 Jun 28. doi:10.3390/molecules21070844
 • Meléndez-MArtínez A, et al. Importancia nutricional de los pigmentos carotenoides. Archivos Latinoamericanos de Nutrición. Junio 2004. Volumen 54. Numero 2.
 • Norazian Moho H. et al. Comparative Quantitative Study on Phytochemical Contents and Antioxidant Activities of Capsicum annuum L. And Capsicum frutescens L Antioxidants. Octubre 2019. 8(10):469.
 • Olatunji T.L, Afolaya A.J. Comparative Quantitative Study on Phytochemical Contents and Antioxidant Activities of Capsicum annuum L. And Capsicum frutescens L Scientific World Journal. Abril 2019. 11;20194705140.
 •  Oltean H, et al. Herbal medicine for low‐back pain. Cochrane Database System Review. Diciembre 2014.2014(12).
 • Ranjan A, et al. Role of Phytochemicals in Cancer Prevention. International journal of molecular sciences. Octubre 2019. 20(20):4981.
 • Whiting S, et al. Could Capsaicinoids Help to Support Weight Management? A Systematic Review and Meta-Analysis of Energy Intake Data. Appetite. Febrero 2014.73:183-8.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.