Πόνος στο στήθος στη δεξιά πλευρά: 9 πιθανές αιτίες

Ο πόνος στη δεξιά πλευρά του θώρακα έχει πολλαπλή προέλευση. Ευτυχώς, οι περισσότερες αιτίες είναι ιατρικά αντιμετωπίσιμες.
Πόνος στο στήθος στη δεξιά πλευρά: 9 πιθανές αιτίες
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιουνίου, 2023

Ο πόνος στο στήθος αποτελεί συχνή αιτία ανησυχίας. Μπορεί να κυμαίνεται από μια μικρή ενόχληση έως ένα πολύ δυνατό τσίμπημα. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τη δυσφορία στο στήθος, γι’ αυτό παρακάτω θα βρείτε τις 9 πιο συνηθισμένες αιτίες του πόνου στο στήθος στη δεξιά πλευρά.

Το στήθος ή ο θώρακας είναι η περιοχή του σώματος που βρίσκεται μεταξύ του λαιμού και της κοιλιάς. Περιέχει την καρδιά, τους πνεύμονες, τον οισοφάγο και τα μεγάλα αγγεία, όπως η αορτή και η κοίλη φλέβα. Τα όργανα αυτά περιβάλλονται από τις πλευρές, τη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και το στέρνο, καθώς και από τους μεσοπλεύριους μύες, τους θωρακικούς μύες και τους ραχιαίους μύες.

Τα αίτια του πόνου στο στήθος της δεξιάς πλευράς κυμαίνονται από τη συμμετοχή οστικών και μυϊκών δομών έως τη βλάβη των θωρακικών οργάνων. Ομοίως, η δυσφορία μπορεί επίσης να αντανακλά τη συμμετοχή άλλων τμημάτων του σώματος. Ας δούμε μερικούς από τους λόγους γι’ αυτόν τον πόνο.

1. Μια μυϊκή καταπόνηση

Μια μυϊκή καταπόνηση είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες του πόνου στο στήθος από τη δεξιά πλευρά. Εμφανίζεται συνήθως μετά από μερικές ημέρες έντονης σωματικής δραστηριότητας στο σπίτι ή στο γυμναστήριο. Η ενόχληση είναι αποτέλεσμα της διάσπασης και της αναγέννησης των μυϊκών ινών.

Οι μείζονες και οι ελάσσονες θωρακικοί μύες συνήθως επηρεάζονται περισσότερο. Ο πόνος περιγράφεται ως τσίμπημα ή συμπίεση του θώρακα που βελτιώνεται με την ανάπαυση και εντείνεται με την άσκηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνοδεύεται από οίδημα και περιορισμό της κίνησης του βραχίονα.

Η κατάσταση αυτή συνήθως εξαφανίζεται από μόνη της μετά από 1 έως 2 ημέρες. Οι επαγγελματίες συνιστούν ξεκούραση και μασάζ στην περιοχή, καθώς και τη χρήση αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Dolor en el hombro derecho.
Ο πόνος στον δεξιό ώμο λόγω αθλητικού τραυματισμού μπορεί να ακτινοβολεί στο στήθος της ίδιας πλευράς.

2. Άμεσα χτυπήματα και κατάγματα πλευρών

Το τραύμα στο θώρακα λόγω πτώσεων ή άμεσων χτυπημάτων αποτελεί συχνή αιτία θωρακικού πόνου στη δεξιά πλευρά. Στην περίπτωση τροχαίων ατυχημάτων, μπορεί να υπάρξει συμμετοχή αγγείων και νεύρων, ακόμη και συμμετοχή εσωτερικών οργάνων.

Τα μέτρια έως σοβαρά χτυπήματα συνοδεύονται από πόνο, οίδημα και ερυθρότητα της πληγείσας περιοχής. Ομοίως, τα άτομα μπορεί να έχουν δυσκολία στην κίνηση των άκρων τους και μελανιές.

Καλό είναι να εφαρμόζετε κρύες κομπρέσες για 10 έως 20 λεπτά, 2 έως 3 φορές την ημέρα, για να ανακουφιστείτε από τον πόνο. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη, μπορεί να είναι χρήσιμα.

Σε κατάγματα πλευρών που προκαλούνται από πρόσκρουση στο θώρακα, είναι συχνό το φαινόμενο του έντονου πόνου που περιορίζει την αναπνοή. Επιπλέον, παρουσιάζεται με αυξημένη ευαισθησία της περιοχής και οίδημα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, υπάρχει συνήθως πνευμονική συμμετοχή και συνοδεύεται από αναπνευστική δυσκολία, διέγερση και απώλεια συνείδησης.

Η θεραπεία των καταγμάτων είναι αποκλειστικά φαρμακευτική. Βασίζεται στην ακινητοποίηση της περιοχής, στην αποκατάσταση του οστικού ελλείμματος και στη χρήση αναλγητικών φαρμάκων. Ορισμένα άτομα χρειάζονται φυσικοθεραπεία.

3. Κοστοχονδρίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονώδη διαταραχή των χονδροστερνικών αρθρώσεων, που είναι υπεύθυνες για τη σύνδεση των πλευρών με το στέρνο. Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για τη συχνότερη αιτία πόνου στο πρόσθιο τοίχωμα του θώρακα, ενώ είναι συχνότερη στις γυναίκες, με ποσοστό έως και 75% των περιπτώσεων.

Ο πόνος εμφανίζεται στο δεξιό ή αριστερό επίπεδο του θώρακα και επεκτείνεται στο κέντρο του θώρακα, στην πλάτη και στην κοιλιά. Είναι συνήθως χειρότερος με την εισπνοή και τον βήχα. Επιπλέον, η ψηλάφηση των χόνδρων-στεφανιαίων αρθρώσεων δημιουργεί οξύ και έντονο πόνο.

Η ιατρική θεραπεία της κοστοχονδρίτιδας περιλαμβάνει ανάπαυση και εφαρμογή φυσικών μέσων, όπως ζεστά και κρύα επιθέματα. Ομοίως, σε οξείες περιπτώσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί τοπική διήθηση με αναισθητικά.

4. Πόνος στο στήθος στη δεξιά πλευρά και κρίσεις πανικού

Οι κρίσεις πανικού προκαλούνται από επεισόδια στρες ή παρατεταμένου άγχους. Η κατάσταση αυτή οδηγεί συνήθως στην εμφάνιση συμπτωμάτων που μοιάζουν πολύ με εκείνα του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Εν προκειμένω, είναι σύνηθες το άτομο να αναφέρεται σε πόνο στο κέντρο του θώρακα που επεκτείνεται στη δεξιά πλευρά, στο σαγόνι και στον ώμο.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Μυρμήγκιασμα και μούδιασμα
 • Δύσπνοια
 • Άφθονη εφίδρωση
 • Ταραχή
 • Χλωμάδα

Όταν υπάρχει υποψία κρίσης πανικού, καλό είναι να κλείσετε τα μάτια σας και να πάρετε βαθιές αναπνοές για να ηρεμήσετε. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, αναζητήστε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

5. Πνευμονικές παθήσεις

Οι πνευμονικές παθήσεις αποτελούν συχνή αιτία θωρακικού πόνου στη δεξιά και αριστερή πλευρά. Μελέτες αναφέρουν ότι παρουσιάζεται ως ένα τσίμπημα στο στήθος που αυξάνεται με την εισπνοή και ακολουθείται από βήχα και δύσπνοια. Άλλα συνήθη συμπτώματα είναι ο πυρετός και το ρίγος σε περίπτωση μολυσματικών διεργασιών.

Η πνευμονία είναι συνήθως η πιο συχνή αιτία αυτού του τύπου θωρακικού πόνου. Αντίστοιχα, η ενόχληση αυτή μπορεί να εμφανιστεί στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Η ιατρική θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η έγκαιρη προσέγγιση οδηγεί σε ταχεία ανακούφιση των συμπτωμάτων και μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών.

6.Πόνος στο στήθος στη δεξιά πλευρά και καρδιακά προβλήματα

Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν πολύ συχνή αιτία θωρακικού πόνου. Είναι συχνές σε άτομα προχωρημένης ηλικίας, παχύσαρκα άτομα και σε όσους κάνουν υπερβολική κατανάλωση τσιγάρων, καφέ και αλκοόλ.

Ο πόνος καρδιακής προέλευσης εκδηλώνεται ως αίσθημα σφιξίματος στο στήθος που συνοδεύεται από αίσθημα παλμών και δύσπνοια.

Στην περίπτωση εμφράγματος του μυοκαρδίου, οι ενοχλήσεις εμφανίζονται στην αριστερή πλευρά του θώρακα. Ωστόσο, στις γυναίκες, ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί στη δεξιά πλευρά του θώρακα, στην πλάτη, στο χέρι ή στον ώμο. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, εφίδρωση και απώλεια συνείδησης.

Οι αρρυθμίες είναι μια άλλη συχνή αιτία αυτής της δυσφορίας σε ενήλικες και παιδιά. Θα πρέπει να ζητείται άμεση προσοχή εάν υπάρχει υποψία για κάποια από τις δύο αυτές καταστάσεις.

Arritmia causa dolor en el pecho del lado derecho.
Οι αρρυθμίες πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη ζωή.

7. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της ανόδου του στομαχικού οξέος στον οισοφάγο και του ερεθισμού του οισοφάγου. Η παλινδρόμηση προκαλεί αίσθημα καύσου ή καούρας στο εσωτερικό του θώρακα.

Είναι σύνηθες η δυσφορία να εντείνεται μετά το φαγητό. Άλλα συναφή συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:

 • Ξηρός βήχας
 • Δυσκολία στην κατάποση
 • Πονόλαιμος
 • Συχνό ρέψιμο
 • Αίσθημα πληρότητας στο λαιμό και το στήθος

Οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής είναι συνήθως απαραίτητες για την ανακούφιση της κατάστασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί συνιστούν φάρμακα για τη μείωση της οξύτητας και την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ο γαστρεντερολόγος είναι ο ειδικός για τη θεραπεία αυτής της πάθησης.

8. Πόνος στο στήθος στη δεξιά πλευρά και έρπης ζωστήρας

Πρόκειται για μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από φυσαλιδώδες εξάνθημα που συνοδεύεται από έντονο πόνο και οφείλεται στην επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα. Είναι συχνή σε ενήλικες άνω των 50 ετών και σε άτομα με μειωμένη ανοσία.

Ξεκινά με πόνο στο στήθος και στη μεσοπλεύρια περιοχή, και συνεχίζει με την εμφάνιση κυστιδίων με γραμμική διάταξη σε 48 ώρες. Οι δερματικές αλλοιώσεις συνήθως εξελίσσονται σε κρούστες εντός 1 εβδομάδας, με οριστική επούλωση μετά από 10 έως 15 ημέρες.

Η μεταερπητική νευραλγία είναι η κύρια επιπλοκή αυτής της πάθησης. Οι έρευνες αναφέρουν ότι εκδηλώνεται με αίσθημα καύσου και πόνο 30 ημέρες μετά την εξαφάνιση των δερματικών βλαβών.

9. Πάθηση του ήπατος ή της χοληδόχου κύστης

Η φλεγμονή του ήπατος και της χοληδόχου κύστης μπορεί να προκαλέσει πόνο στη δεξιά πλευρά του θώρακα, λόγω της εγγύτητας των δύο οργάνων στο θώρακα. Η ενόχληση ξεκινά συνήθως από τη δεξιά πλευρά της κοιλιάς και εξαπλώνεται στο θώρακα.

Ορισμένα συναφή συμπτώματα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Εμετός
 • Ζάλη
 • Κίτρινο δέρμα
 • Απώλεια της όρεξης

Η ηπατίτιδα και η χολοκυστίτιδα είναι μερικές από τις πιο συχνές ασθένειες. Εάν υποψιάζεστε ηπατική νόσο, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν γαστρεντερολόγο.

Μη διστάσετε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια

Ο πόνος στο στήθος στη δεξιά πλευρά μπορεί να προκληθεί από μια μεγάλη ποικιλία καταστάσεων. Ορισμένες είναι απλές και απαιτούν ξεκούραση και θεραπεία στο σπίτι. Ωστόσο, αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι ενδεικτικό σοβαρής, απειλητικής για τη ζωή βλάβης.

Είναι καλύτερο να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό, εάν ο πόνος είναι επίμονος και αυξάνεται σε ένταση. Άλλα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν δύσπνοια, υψηλό πυρετό, σύγχυση και απώλεια συνείδησης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.