Σκουλαρίκια στο στόμα και οι συνέπειες για τη στοματική υγεία

Η τοποθέτηση ενός piercing στο στόμα μπορεί να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες για τη στοματική υγεία του ατόμου. Θα σας πούμε τα προβλήματα που σχετίζονται με αυτή τη μόδα εδώ.
Σκουλαρίκια στο στόμα και οι συνέπειες για τη στοματική υγεία
Vanesa Evangelina Buffa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από οδοντίατρο Vanesa Evangelina Buffa.

Τελευταία ενημέρωση: 14 Φεβρουαρίου, 2024

Τα αυτιά, η μύτη, τα φρύδια, ο αφαλός είναι τα πιο συνηθισμένα σημεία για να βάλει κανείς σκουλαρίκια. Ωστόσο, όταν βάζετε σκουλαρίκια στο στόμα, μπορεί να υπάρξουν συνέπειες στη στοματική υγεία. Εδώ, θα σας μιλήσουμε γι’ αυτές.

Τα σκουλαρίκια στη γλώσσα, τα χείλη, το φρύδι ή τα μάγουλα μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο εσωτερικό του στόματος. Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν άλλες επιπλοκές στη συνολική υγεία ενός ατόμου. Αυτό συμβαίνει επειδή πρόκειται για ένα ξένο σώμα σε ένα υγρό μέρος με υψηλό αριθμό βακτηρίων και σε συνεχή κίνηση.

Τα προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν κατά τη στιγμή της τοποθέτησης του κοσμήματος. Ωστόσο, μπορούν επίσης να εμφανιστούν αφού έχει ήδη τοποθετηθεί. Διαβάστε παρακάτω και ενημερωθείτε για τις συνέπειές τους στη στοματική υγεία.

Σκουλαρίκια στο στόμα

Τα σκουλαρίκια είναι κοσμήματα που εισάγονται στο δέρμα ή στους βλεννογόνους μέσω διάτρησης των μεμβρανών. Σε γενικές γραμμές, είναι μεταλλικά ή κεραμικά, αν και μπορούν να βρεθούν σε διαφορετικά υλικά και με διαφορετικά σχέδια.

Η πρακτική αυτή χρονολογείται στους αρχαίους πολιτισμούς. Ωστόσο, έχει κερδίσει δημοτικότητα από τη δεκαετία του 1990 και σήμερα είναι αρκετά διαδεδομένη, ιδίως μεταξύ των νέων και των εφήβων.

Όπως αναφέρθηκε, αυτό το αξεσουάρ μπορείτε να το βάλετε σε διάφορες περιοχές του σώματος. Σε αυτό το άρθρο, θα επικεντρωθούμε σε εκείνα που τοποθετούνται στο στόμα.

Το στόμα έχει αρκετές περιοχές που οι λάτρεις του piercing επιλέγουν να βάλουν τα σκουλαρίκια τους:

 • Στην γλώσσα: Τα κοσμήματα που ονομάζονται barbells μπαίνουν στο κεντρικό τμήμα της γλώσσας. Πρόκειται για μια μπάρα που έχει μια μικρή μεταλλική σφαίρα σε κάθε άκρο της. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν επίσης να φορούν δαχτυλίδια στα πλάγια και στην άκρη αυτού του οργάνου.
 • Στα χείλη: Τα σκουλαρίκια μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε κατά μήκος του χείλους, αν και συνηθέστερα παρατηρούνται στο κεντρικό τμήμα του κάτω χείλους ή στο δέρμα, κοντά στην πτυχή του πηγουνιού. Συνήθως χρησιμοποιούνται δαχτυλίδια ή καρφιά, τα οποία είναι σαν μια ράβδος με σφαίρα στο εξωτερικό και έναν επίπεδο δίσκο στο εσωτερικό για να κλείνει.
 • Στα μάγουλα: Αυτός ο τύπος τρυπήματος είναι εξωτερικός και είναι ορατός στο πρόσωπο. Ωστόσο, το piercing φτάνει και στον βλεννογόνο στο εσωτερικό του στόματος.
 • Σε άλλα μέρη: Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να τοποθετήσουν το piercing τους στο γλωσσικό χείλος, κάτω από τη γλώσσα και στον πρόσθιο τομέα του λαιμού. Αυτά είναι λιγότερο συνηθισμένα και πιο επικίνδυνα για την υγεία.
Piercing dental.
Η τοποθέτηση ενός κοσμήματος στα δόντια ενός ατόμου είναι μια λιγότερο συνηθισμένη πρακτική από τα σκουλαρίκια στο στόμα, αλλά μπορεί και πάλι να επηρεάσει τη στοματική υγεία ενός ατόμου.

Σκουλαρίκια στο στόμο: Συνέπειες στην υγεία

Από τη στιγμή της διάτρησης των στοματικών ιστών για την τοποθέτηση ενός σκουλαρικιού στο στόμα, μπορεί ήδη να εμφανιστούν αρνητικές συνέπειες για τη στοματική υγεία. Επιπλέον, μετά την τοποθέτηση του κοσμήματος, η παρουσία του στη στοματική κοιλότητα προκαλεί και άλλες βλάβες και τραυματισμούς. Ακολουθούν οι κίνδυνοι:

Αιμορραγία, πόνος και φλεγμονή του στόματος

Μία από τις συνέπειες στη στοματική υγεία όταν βάζετε σκουλαρίκια στο στόμα είναι ο κίνδυνος αιμορραγίας. Εάν η βελόνα περάσει από ένα σημαντικό αιμοφόρο αγγείο κατά την τοποθέτηση του κοσμήματος, θα υπάρξει μεγάλη αιμορραγία που θα είναι δύσκολο να σταματήσει.
Ο πόνος και το πρήξιμο της περιοχής είναι επίσης συχνές συνέπειες μετά το piercing. Εάν το κόσμημα τοποθετηθεί στη γλώσσα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχει να συμβεί διόγκωση αυτού του οργάνου. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι αεραγωγοί μπορεί να αποφραχθούν και να δυσχεράνουν την είσοδο του αέρα.

Στοματικές λοιμώξεις

Πολλά βακτήρια συνυπάρχουν στη στοματική κοιλότητα και μπορούν να βρουν σε ένα σκουλαρίκι το ιδανικό περιβάλλον για να ζήσουν και να πολλαπλασιαστούν. Αν αυτός ο πολλαπλασιασμός των μικροβίων ξεφύγει από τον έλεγχο, θα οδηγήσει σε λοιμώξεις μέσα ή έξω από το στόμα.

Οι λοιμώξεις μπορεί να εμφανιστούν μετά την τοποθέτηση του κοσμήματος, όταν η πληγή δεν έχει ακόμη κλείσει. Ωστόσο, μπορούν επίσης να εμφανιστούν αρκετό καιρό μετά την τοποθέτηση του piercing .
Οι λοιμώξεις συνδέονται με μια απρόσεκτη πρακτική που δεν λαμβάνει υπόψη την ασηψία και τα κατάλληλα μέτρα βιοασφάλειας για την επέμβαση. Το άγγιγμα των σκουλαρικιών με τα χέρια, η τοποθέτηση αντικειμένων στο στόμα και το κάπνισμα αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο αυτής της επιπλοκής.

Οι λοιμώξεις μπορεί να εντοπιστούν στο όργανο όπου βρίσκεται το κόσμημα, να ευνοήσουν τη μόλυνση άλλων σημείων όπως τα ούλα ή να εξαπλωθούν σε ολόκληρο το στόμα. Μπορεί ακόμη και να επηρεάσουν άλλες περιοχές του σώματος. Το σκουλαρίκι λειτουργεί ως τρόπος εισόδου των μικροβίων στο σώμα και εξάπλωσης από εκεί.

Οι λοιμώξεις που οφείλονται σε σκουλαρίκια μπορεί να γίνουν περίπλοκες και να οδηγήσουν σε ενδοκαρδίτιδα, στηθάγχη Ludwig και βακτηριαιμία. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε επειγόντως γιατρό σε περίπτωση πυρετού, ερυθρότητας, πρηξίματος ή έκκρισης πύου κοντά στο σκουλαρίκι, καθώς και αν παρατηρήσετε συμπτώματα φλεγμονής στο πρόσωπο ή ρίγη.

Μεταβολή της λειτουργίας του στόματος

Η παρουσία ενός ξένου σώματος στη στοματική κοιλότητα μπορεί να επηρεάσει αρκετές από τις στοματικές λειτουργίες. Έτσι, το να φοράτε σκουλαρίκια στη γλώσσα, τα χείλη, τα μάγουλα ή την ουροδόχο κύστη μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες μεταβολές:

 • Υπερβολική αύξηση της παραγωγής σάλιου
 • Μπορεί να εμποδίσει την ομιλία ενός ατόμου και να δυσχεράνει την προφορά ορισμένων φωνημάτων
 • Μπορεί να εμποδίσει τη μάσηση και την κατάποση της τροφής
 • Απώλεια ή αλλοίωση της αίσθησης της γεύσης

Περιοδοντική νόσος

Η εμφάνιση περιοδοντικής νόσου ως συνέπεια στη στοματική υγεία από ένα τρύπημα στο στόμα συνδέεται με λοιμώξεις. Το κόσμημα ευνοεί τον πολλαπλασιασμό παθογόνων βακτηρίων στο στοματικό περιβάλλον, επηρεάζοντας όλους τους ιστούς.

Με την παρουσία μικροβίων, τα ούλα ερεθίζονται και φλεγμαίνουν. Αυτό οδηγεί σε αυτό που είναι γνωστό ως ουλίτιδα. Ο ιστός των ούλων γίνεται κόκκινος, αιμορραγεί εύκολα και ενοχλεί.

Εάν αυτό δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, τα βακτήρια φτάνουν σε βαθύτερες περιοχές και εμφανίζεται η πυόρροια ή η περιοδοντική νόσος. Οι ιστοί που στηρίζουν τα δόντια διακυβεύονται και το οστό που τα φιλοξενεί καταστρέφεται. Τα δόντια μπορούν επίσης να αρχίσουν να μετατοπίζονται και μπορεί ακόμη και να πέσουν.

Τα άτομα που φορούν σκουλαρίκια στο στόμα πρέπει να λαμβάνουν ιδιαίτερη μέριμνα για τη διατήρηση της σωστής στοματικής υγιεινής. Επιπλέον, αν παρατηρήσουν ότι τα ούλα τους είναι πρησμένα, αιμορραγούν και φαίνονται κατακόκκινα, θα πρέπει να επισκεφθούν αμέσως έναν οδοντίατρο. Αυτό αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι περιοδοντικού προβλήματος.

Υποχώρηση των ούλων

Η υποχώρηση των ούλων είναι μία από τις πιο συχνές συνέπειες για τη στοματική υγεία που σχετίζονται με τα σκουλαρίκια στο στόμα. Συνδέεται κυρίως με τα κοσμήματα που τοποθετούνται στα χείλη.

Όταν τρίβεται συνεχώς και τραυματίζεται από το piercing, ο ιστός των ούλων υποχωρεί προς την πιο ακραία περιοχή του δοντιού. Αυτό αφήνει ακάλυπτο ένα μέρος της ρίζας του δοντιού, δίνοντάς του την εντύπωση ενός μακρύτερου δοντιού.

Όταν τα ούλα υποχωρούν, το δόντι χάνει την ένθεση και μπορεί να αρχίσει να μετακινείται ή και να πέσει. Επιπλέον, η υποχώρηση των ούλων επηρεάζει την εμφάνιση του χαμόγελου και μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία των δοντιών και να αυξήσει τον κίνδυνο τερηδόνας.

Φθορά της αδαμαντίνης και κατάγματα των δοντιών

Γενικά, τα στοματικά σκουλαρίκια κατασκευάζονται από μεταλλικά υλικά. Η συνεχής τριβή αυτού του στοιχείου με τα δόντια φθείρει την οδοντική επιφάνεια.

Όταν το επιφανειακό και προστατευτικό στρώμα των δοντιών εξαλείφεται, εμφανίζονται και άλλες συνέπειες, όπως η οδοντική ευαισθησία και ο αυξημένος κίνδυνος να πάθει κανείς τερηδόνα.
Τα κατάγματα των δοντιών και τα σφραγίσματα είναι μια άλλη πιθανότητα όταν φοράτε κοσμήματα στο στόμα. Τα ατυχήματα κατά τη μάσηση, το συνεχές χτύπημα ή ο τραυματισμός του piercing πάνω σε αυτά τα στοιχεία μπορεί να τα σπάσει.

Άλλες επιπλοκές

Εκτός από τις αρνητικές συνέπειες για τη στοματική υγεία που σχετίζονται με τη χρήση του piercing στο στόμα που έχουμε ήδη αναφέρει, υπάρχουν και άλλα προβλήματα:

 • Κακή αναπνοή: Η συσσώρευση βακτηρίων στο σκουλαρίκι ευνοεί την εμφάνιση κακής στοματικής οσμής.
 • Ασθένειες που μεταδίδονται με το αίμα: Ο τόπος και οι συνθήκες του piercing, ειδικά αν γίνεται σε ανθυγιεινούς χώρους, μπορεί να ευνοήσουν τη μετάδοση σοβαρών ασθενειών όπως ο HIV και η ηπατίτιδα B, C και D. Η απολύμανση και η ασηψία των εργαλείων και των βελόνων που χρησιμοποιούνται είναι απαραίτητες για την αποφυγή αυτών των διαταραχών.
 • Ενδοκαρδίτιδα: Όπως έχει ήδη αναφερθεί, οι παρακεντήσεις μπορούν να διευκολύνουν την είσοδο βακτηρίων στην κυκλοφορία του αίματος και την άφιξή τους στην καρδιά. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης βακτηριακής ενδοκαρδίτιδας, με φλεγμονή των βαλβίδων και των καρδιακών ιστών.
 • Αλλεργίες: Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν αντίδραση υπερευαισθησίας στο υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο το κόσμημα, ειδικά αν περιέχει νικέλιο.
 • Οδοντικές δυσμορφίες: Η μόνιμη παρουσία ενός ξένου αντικειμένου στο στόμα τροποποιεί τον τρόπο με τον οποίο το άτομο δαγκώνει για να προσαρμοστεί σε αυτό το εξωτερικό σώμα και μεταβάλλει την ισορροπία της δύναμης της γλώσσας. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να επηρεάσει τη θέση των δοντιών και τη σύγκλειση.
 • Έλκη και πληγές στους βλεννογόνους μεμβράνες.
 • Τυχαία κατάποση ή αναρρόφηση του στοματικού σκουλαρίσματος.
Mal aliento por piercing bucal.
Το να έχετε ένα ξένο αντικείμενο μέσα στο στόμα σας αυξάνει μόνιμα την πιθανότητα κακοσμίας του στόματος.

Πώς να μειώσετε τους κινδύνους αν αποφασίσετε να βάλετε σκουλαρίκια στο στόμα

Τώρα που γνωρίζετε τις συνέπειες που έχει για τη στοματική και τη γενική υγεία το piercing στο στόμα, ίσως διστάζετε σχετικά με αυτή τη μόδα. Ωστόσο, αν εξακολουθείτε να θέλετε να βάλετε ένα σκουλαρίκι παρά τους κινδύνους, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω συστάσεις.

Πριν αποφασίσετε να υποβληθείτε σε αυτού του είδους την πρακτική, είναι βασικό να είστε σίγουροι και να λύσετε όλες τις απορίες και τις ανησυχίες σας. Μην το κάνετε κάτω από κοινωνική πίεση ή υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Το να μιλήσετε με ανθρώπους που έχουν ήδη περάσει από αυτή την εμπειρία και να τους ζητήσετε προτάσεις και απόψεις μπορεί να είναι χρήσιμο. Όταν έχετε αμφιβολίες ή φοβάστε ότι θα το μετανιώσετε, η καλύτερη επιλογή είναι πάντα να περιμένετε.

Όταν πρόκειται για την τοποθέτηση, είναι σημαντικό να αναζητήσετε έναν εξουσιοδοτημένο χώρο και έναν εκπαιδευμένο και έμπειρο επαγγελματία για την τοποθέτηση του piercing. Πρέπει να γίνει κάπου όπου εξασφαλίζονται επαρκή μέτρα υγιεινής και η χρήση εργαλείων μίας χρήσης ή αποστειρωμένων.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν χρησιμοποιείται αναισθησία για το piercing. Τα άτομα που τα εκτελούν δεν είναι εξουσιοδοτημένα ή εκπαιδευμένα να χορηγούν τέτοιες ουσίες στο στόμα.

Το υλικό του κοσμήματος είναι επίσης σημαντικό. Θα πρέπει να επιλέξετε ένα piercing που είναι κατασκευασμένο από βιοσυμβατά και υποαλλεργικά στοιχεία. Ο χειρουργικός ανοξείδωτος χάλυβας, το τιτάνιο και ο χρυσός 14 ή 18 καρατίων είναι καλές επιλογές.

Αφού τοποθετηθεί το κόσμημα, μην τρώτε ή πίνετε ζεστά τρόφιμα ή ποτά και μην καπνίζετε. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας και φλεγμονής.

Εάν υπάρχει μεγάλη δυσφορία ή αιμορραγία, καλό είναι να επισκεφθείτε γιατρό ή οδοντίατρο.

Σκουλαρίκια στο στόμα: Πώς να τα φροντίσετε

Μόλις τοποθετηθεί ένα κόσμημα στο στόμα, είναι απαραίτητο να λάβετε ορισμένες προφυλάξεις για να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών. Ακολουθούν οι πρακτικές που πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπόψη σας:

 • Στοματική υγιεινή: Η υπεύθυνη και σωστή φροντίδα της στοματικής υγιεινής είναι απαραίτητη για τη μείωση του πολλαπλασιασμού των βακτηρίων. Το καθημερινό βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα και το οδοντικό νήμα δεν πρέπει να παραβλέπονται.
 • Καθαρισμός κοσμημάτων: Το σκουλαρίκι πρέπει επίσης να καθαρίζεται προσεκτικά. Θα πρέπει να αποφεύγεται η συσσώρευση υπολειμμάτων τροφών και βακτηριακής πλάκας στην περιοχή. Η χρήση μη αλκοολούχου στοματικού διαλύματος μετά το φαγητό και πριν τον ύπνο μπορεί να διευκολύνει αυτό το έργο.
 • Αφήστε το κόσμημα στη θέση του μέχρι να επουλωθεί: Στους περισσότερους ανθρώπους, η επούλωση διαρκεί περίπου 6 εβδομάδες, αν και μπορεί να παραταθεί σε αρκετούς μήνες. Για να αποτρέψετε το κλείσιμο της οπής, αφήστε το κόσμημα στη θέση του και μην το αφαιρείτε.
 • Αφαίρεση του piercing: Αφού η περιοχή επουλωθεί σωστά, είναι καλή ιδέα να αφαιρέσετε το σκουλαρίκι για να κοιμηθείτε, να φάτε και να αθληθείτε. Η καθαριότητά του κατά την αφαίρεση και πριν από την επανατοποθέτησή του είναι επίσης απαραίτητη.
 • Μην πειράζετε το σκουλαρίκι: Αν και συχνά είναι δελεαστικό να στρίβετε ή να μετακινείτε το κόσμημα στο στόμα, αυτό πρέπει να αποφεύγεται. Αυτό καθυστερεί την επούλωση και αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού των βλεννογόνων και των οδοντικών ιστών. Επιπλέον, είναι επίσης σημαντικό να μην βάζετε τα χέρια σας ή άλλα αντικείμενα στο στόμα σας που θα μπορούσαν να μολύνουν το κόσμημα.
 • Επισκεφθείτε τακτικά έναν οδοντίατρο: Ο έλεγχος του piercing και των υπόλοιπων στοματικών ιστών βοηθά στην έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Σκουλαρίκια στο στόμα: Ναι ή όχι; Πάρτε μια υπεύθυνη απόφαση

Όπως σας είπαμε, η χρήση ενός piercing στο στόμα έχει αρνητικές συνέπειες για τη στοματική υγεία. Επομένως, η τοποθέτηση ενός μεταλλικού στοιχείου στο πάχος των μαλακών τμημάτων της στοματικής κοιλότητας δεν είναι ποτέ καλή ιδέα.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να το κάνουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η υπευθυνότητα είναι απαραίτητη, καθώς και η αναζήτηση του κατάλληλου κοσμήματος και η μετάβαση σε ειδικούς για την τοποθέτησή του. Η συντήρηση και οι επακόλουθοι έλεγχοι θα είναι επίσης απαραίτητοι, εκτός από τη διαθεσιμότητα για την αφαίρεση του αξεσουάρ εάν αυτό προκαλεί προβλήματα.

Η ύπαρξη των απαραίτητων πληροφοριών για να ληφθεί μια υπεύθυνη απόφαση είναι το πρώτο βήμα πριν από την επιλογή ενός piercing. Με τα γεγονότα και τις συμβουλές που μοιραστήκαμε εδώ, θα είστε σε θέση να πάρετε μια ενημερωμένη και υπεύθυνη απόφαση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Preslar, D., & Borger, J. (2022). Body Piercing Infections. In StatPearls. StatPearls Publishing.
 • Saccomanno, S., Ieria, I., Manenti, R. J., Giancaspro, S., & Pirelli, P. (2021). Complications of oral piercing: a review of the literature and two case reports. Journal of biological regulators and homeostatic agents, 35(3 Suppl. 1), 167–178.
 • Ziebolz, D., Söder, F., Hartl, J. F., Kottmann, T., Rinke, S., Merle, C. L., & Schmalz, G. (2019). Prevalence of periodontal pathogenic bacteria at different oral sites of patients with tongue piercing—results of a cross sectional study. Diagnostic microbiology and infectious disease, 95(4), 114888.
 • Dibart, S., De Feo, P., Surabian, G., Hart, A., Capri, D., & Su, M. F. (2002). Oral piercing and gingival recession: review of the literature and a case report. Quintessence international (Berlin, Germany : 1985)33(2), 110–112.
 • Schmidt, J. C., Calderaro, S., Weiger, R., & Walter, C. (2019). On the association between oral piercings and periodontal conditions—A case series. International Journal of Dental Hygiene, 17(4), 318-326.
 • Kapferer, I., Benesch, T., Gregoric, N., Ulm, C., & Hienz, S. A. (2007). Lip piercing: prevalence of associated gingival recession and contributing factors. A cross-sectional study. Journal of periodontal research, 42(2), 177–183. https://doi.org/10.1111/j.1600-0765.2006.00931.x
 • Ravelo, M. J., Báez, F. A. G., Núñez, A. H., & Fiallo, C. J. V. (2016). Oral piercings and their complications in dentistry. Medimay22(3), 124-136.
 • Tamez, M. A. T., & de León, F. C. (2017). Complicaciones por el uso de piercings orales en adolescentes mexicanos. Revista Mexicana de Estomatología4(1), 25-26.
 • Escudero Castaño, N., & Bascones Martínez, A. (2007). Posibles alteraciones locales y sistémicas de los piercings orales y periorales. Avances en Odontoestomatología23(1), 21-33.
 • Díaz, J. C. Q., Corvo, N. V., Giralt, M. Q., & Reyes, D. R. (2018). Complicaciones y efectos negativos asociados al uso de los piercings en la región maxilofacial. Medimay25(3), 190-200.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.