Η σωματική και πνευματική μεταμόρφωση του Καρίμ Μπενζεμά

Η μεταμόρφωση του Καρίμ Μπενζεμά σε επιθετικό και υποψήφιο για τη Χρυσή Μπάλα έγκειται στην άσκηση, τη διατροφή και την πνευματικότητα. Μάθετε τα πάντα γι' αυτόν σε αυτό το άρθρο.
Η σωματική και πνευματική μεταμόρφωση του Καρίμ Μπενζεμά

Τελευταία ενημέρωση: 18 Μαρτίου, 2022

Για να καταφέρει να είναι ανάμεσα στους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, ο Καρίμ Μπενζεμά υπέστη μια σωματική και πνευματική μεταμόρφωση που αποδεικνύει ότι οι αλλαγές είναι εφικτές.

Γάλλος παίκτης αλγερινής καταγωγής, αυτός ο αθλητής είναι πραγματικά μοναδικός. Έγινε 34 ετών τον Δεκέμβριο του 2021 και είναι ο αδιαμφισβήτητος σκόρερ της Ρεάλ Μαδρίτης. Πώς καταφέρνει να διατηρεί αυτές τις επιδόσεις; Ποια είναι τα κόλπα του;

Η σωματική και πνευματική μεταμόρφωση του Μπενζεμά ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια, όταν έθεσε ως στόχο να συγκαταλέγεται στην ελίτ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Σήμερα, είναι ξεκάθαρο ότι ο στόχος του είναι η Χρυσή Μπάλα. Ας ρίξουμε μια ματιά στην προετοιμασία και την προπόνησή του.

Γυμναστήριο και kick-boxing για τον Καρίμ Μπενζεμά

Ο Καρίμ Μπενζεμά έχει ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο στο σπίτι του. Με αυτόν τον τρόπο, όταν τελειώνουν οι τακτικές προπονήσεις του με τη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Γάλλος συνεχίζει με συγκεκριμένες ρουτίνες που ενισχύουν μυϊκές περιοχές χρήσιμες για το άθλημα που παίζει.

Χωρίς να επιβαρύνει τον εαυτό του και με τρόπο που συμβουλεύουν οι επαγγελματίες της άσκησης, ο σταρ στοχεύει να διατηρήσει τον τόνο της μυϊκής του μάζας. Αυτό είναι το κλειδί καθώς μεγαλώνει, προκειμένου να συνεχίσει να αποδίδει στο ίδιο επίπεδο με τους νεότερους παίκτες.

Η ίδια η γυμναστική δεν επικεντρώνεται στην υπερτροφία των μυών. Ως εκ τούτου, δεν επιδιώκει ένα ογκώδες σώμα, το οποίο θα σήμαινε περισσότερο βάρος που θα μπορούσε να επιβραδύνει το τρέξιμό του. Αντίθετα, η καλύτερη επιλογή για δύναμη και ταχύτητα είναι να έχει μυς όχι τεράστιους, αλλά λειτουργικούς.

Σε αυτό συμβάλλει και το kick-boxing. Αυτή η άσκηση που συνδυάζει τις πολεμικές τέχνες με την καρδιαγγειακή άσκηση βελτιώνει τη συνολική μυϊκή τόνωση του Μπενζεμά. Στην πραγματικότητα, οι μυϊκές ίνες γίνονται πιο αποτελεσματικές με αυτόν τον τρόπο, καθώς η προπόνηση περιλαμβάνει εκρηκτικές και επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Οι συνεδρίες kick boxing είναι ικανές να αυξήσουν την καρδιακή παροχή και να αυξήσουν τον μεταβολισμό. Όταν αυτό συνοδεύεται με υγιεινή διατροφή, το ποσοστό του λίπους μπορεί να μειωθεί υπέρ των μυών.

Karim Benzema does kick boxing to stay in shape and improve his reflexes.
Ο Καρίμ Μπενζεμά κάνει kickboxing για να διατηρείται σε φόρμα και να βελτιώνει τα αντανακλαστικά του. Όλες οι προπονήσεις που συνδέονται με το μποξ και τις πολεμικές τέχνες είναι ικανές να τονώσουν το μυϊκό σύστημα και να επιταχύνουν την καύση του λίπους.

Εναλλακτικές θεραπείες για τον Καρίμ Μπενζεμά

Η σωματική και πνευματική μεταμόρφωση του Καρίμ Μπενζεμά περιλαμβάνει επίσης εναλλακτικές θεραπείες από το 2019 περίπου. Ανάμεσά τους, η θεραπεία με βεντούζες είναι η πιο πολυσυζητημένη, καθώς ο ίδιος ο παίκτης τη συζητά στα κοινωνικά του δίκτυα.

Η αλήθεια είναι ότι η τεχνική αυτή δεν έχει την επιστημονική υποστήριξη που της αποδίδεται. Στο πλαίσιο του αθλητισμού, δεν έχει επιδείξει κάποιο αξιοσημείωτο όφελος. Παρόλα αυτά, αθλητές όπως ο Νεϊμάρ και ο Φέλπς ξακολουθούν να ορκίζονται σε αυτήν.

Η διαδικασία υποτίθεται ότι χρησιμοποιείται για τη μείωση του πόνου που προκαλείται από τη σωματική άσκηση και την επιτάχυνση της μυϊκής αποκατάστασης. Για να γίνει αυτό, εφαρμόζονται βεντούζες στην επιφάνεια του σώματος. Αυτές δημιουργούν ένα κενό που απορροφά το δέρμα, αφήνοντας χαρακτηριστικά σημάδια. Μερικές φορές χρησιμοποιείται και θερμότητα.

Εκτός από τις βεντούζες, ο Μπενζεμά έχει αναφέρει ότι συχνά φοράει γιλέκο ηλεκτροδιέγερσης. Γνωστή και ως μέθοδος Μπολτ που έγινε δημοφιλής από τον διάσημο Τζαμαϊκανό δρομέα, πρόκειται για μια παραλλαγή του electrofitness.

Το γιλέκο διεγείρει τα μέρη με τα οποία έρχεται σε επαφή με ηλεκτρισμό. Με τον τρόπο αυτό, οι μύες συστέλλονται και σταματούν να συστέλλονται ρυθμικά, σαν να γυμνάζονται μεγάλες περιοχές του σώματος. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να δουλέψει κανείς σε μέρη του σώματος που διαφορετικά θα μπορούσαν να ξεχαστούν.

Όπως και με τη θεραπεία με βεντούζες, δεν υπάρχουν για την ηλεκτροδιέγερση ακριβή επιστημονικά δεδομένα. Σύμφωνα με το Revista Andaluza de Medicina del Deporte, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δεδομένα ώστε να είναι σε θέση οι γιατροί να συστήσουν αυτή την εναλλακτική τεχνική. Ταυτόχρονα, οι πιθανοί κίνδυνοι δεν δικαιολογούν τη χρήση της.

Μικροφύκη

Στο πλαίσιο της μεταμόρφωσης του Μπενζεμά, η διατροφή του έχει προσαρμοστεί στο νέο τρόπο ζωής του. Φυσικά, η διατροφή του είναι σχεδιασμένη από επαγγελματίες για να μειωθεί η αύξηση του λίπους και να ενισχυθεί τη ζωτικότητα των μυών.

Ωστόσο, ένα ενδιαφέρον γεγονός προκύπτει από την κατανάλωση μικροφυκών από τον Γάλλο. Εικάζεται ότι το ιατρικό επιτελείο της Ρεάλ Μαδρίτης τα έχει συστήσει στον παίκτη, καθώς πραγματοποιεί μελέτες DNA στους παίκτες της για να προσαρμόσει τις διατροφικές οδηγίες σε συγκεκριμένες γενετικές παραμέτρους. Με άλλα λόγια, σκέφτονται μια μοναδική διατροφή για κάθε κυτταρική σύνθεση των παικτών τους.

Τα μικροφύκη είναι ένα είδος θαλάσσιου φυτοπλαγκτού. Η σπιρουλίνα είναι ίσως ο πιο γνωστός εκπρόσωπος αυτής της ομάδας παγκοσμίως. Συνήθως καταναλώνεται από τους vegans ως υποκατάστατο πρωτεΐνης και υποτίθεται μάλιστα ότι έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις περιβαλλοντικές ζημιές.

Το φύκι αυτό είναι επίσης γνωστό για τις ευεργετικές του επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία. Στην πραγματικότητα, τα μικροφύκη μπορεί να παρέχουν αντιοξειδωτικά και συγκεκριμένες ουσίες για την αποτοξίνωση. Αυτό το κάνουν δεσμεύοντας τα τοξικά απόβλητα από το περιβάλλον και το εσωτερικό του σώματος, ώστε να διευκολύνουν την αποβολή τους.

Επίσης, τα ψάρια παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή του Καρίμ Μπενζεμά. Εκτός του ότι αποτελούν πηγή υγιεινών λιπαρών οξέων, παρέχουν πρωτεΐνες που χρειάζονται οι μύες για να επιδιορθωθούν και να διατηρήσουν το σχήμα τους.

Microalga espirulina.
Τα μικροφύκη κυκλοφορούν επίσης στο εμπόριο με τη μορφή σκονών και συμπληρωμάτων που μπορούν να προστεθούν σε γεύματα ή ποτά.

Η πνευματικότητα στη μεταμόρφωση του Καρίμ Μπενζεμά

Η οικογένεια του Καρίμ Μπενζεμά από την Αλγερία είναι μουσουλμανική όπως και ο ίδιος. Μάλιστα, ο ποδοσφαιριστής προσπάθησε να κρατήσει τη νηστεία κατά το Ραμαζάνι αλλά, τελικά, αναγκάστηκε να την αναστείλει προκειμένου να συνεχίσει το πρόγραμμα προπόνησης και διατροφής του.

Ωστόσο, αυτό δεν σήμαινε απομάκρυνση από την πνευματικότητά του. Τον έχουν δει να φοράει ακουστικά πριν από τους αγώνες για να ακούει ηχογραφημένες σούρες από το Κοράνι.

Η πνευματικότητα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πλαίσιο της σωματικής απόδοσης ενός αθλητή. Η σύνδεση μεταξύ πνεύματος, σώματος και ψυχής λειτουργεί ως άξονας που ενισχύει ορισμένες δεξιότητες και ικανότητες. Αυτό επιβεβαιώνεται από μια ανάλυση όπου επισημαίνεται ότι η πνευματικότητα είναι ένα άλλο βασικό στοιχείο της αθλητικής ψυχολογίας.

Για τον Καρίμ Μπενζεμά, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Η σωματική και πνευματική του μεταμόρφωση έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τους στόχους και την πεποίθησή του. Οι αλλαγές που εφάρμοσε για να γίνει ο καλύτερος στον τομέα του σίγουρα δεν ήταν εύκολες και μπορούμε να υποθέσουμε ότι η πνευματικότητά του συνέβαλε στο να τον κρατήσει ανθεκτικό και αισιόδοξο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Buse, George J MD, CSCS; Santana, Juan Carlos MEd, CSCS*D; FNSCA Conditioning Strategies for Competitive Kickboxing, Strength and Conditioning Journal: August 2008 – Volume 30 – Issue 4 – p 42-48
    doi: 10.1519/SSC.0b013e31817f19cd
  • Bridgett, Rhianna, et al. “Effects of cupping therapy in amateur and professional athletes: Systematic review of randomized controlled trials.” The Journal of Alternative and Complementary Medicine 24.3 (2018): 208-219.
  • Aboushanab, Tamer S., and Saud AlSanad. “Cupping therapy: an overview from a modern medicine perspective.” Journal of acupuncture and meridian studies 11.3 (2018): 83-87.
  • Herrero, Azael J., et al. “Posicionamiento de la National Strength and Conditioning Association-Spain: entrenamiento con electroestimulación de cuerpo completo.” Revista andaluza de medicina del deporte 8.4 (2015): 155-162.
  • Watson, Nick J., and Mark Nesti. “The role of spirituality in sport psychology consulting: An analysis and integrative review of literature.” Journal of applied sport psychology 17.3 (2005): 228-239.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.