Τεχνητά δάκρυα για ξηροφθαλμία: Πώς χρησιμοποιούνται;

Τα τεχνητά δάκρυα είναι σταγόνες που χρησιμοποιούνται για τη λίπανση και την ενυδάτωση των ματιών, ειδικά όταν αυτά είναι ξηρά. Πώς χρησιμοποιούνται; Μάθετε τα πάντα γι' αυτά εδώ!
Τεχνητά δάκρυα για ξηροφθαλμία: Πώς χρησιμοποιούνται;
Leidy Mora Molina

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Τελευταία ενημέρωση: 10 Νοεμβρίου, 2022

Τα τεχνητά δάκρυα είναι ένα προϊόν που προορίζεται να εκπληρώσει μια λειτουργία παρόμοια με αυτή των φυσικών δακρύων. Συγκεκριμένα, διατηρούν επαρκή υγρασία και βοηθούν στην ενυδάτωση των ματιών. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιούνται συχνά σε καταστάσεις ξηροφθαλμίας.

Η εφαρμογή τους μειώνει τη φλεγμονή ή τον ερεθισμό που δημιουργείται από την έλλειψη λίπανσης. Επιπλέον, προστατεύει από άλλες σχετικές επιπλοκές. Πώς χρησιμοποιούνται σωστά; Ακολουθούν οι λεπτομέρειες.

Η ξηροφθαλμία και οι πιθανές αιτίες της

Η ξηροφθαλμία είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που δημιουργεί ενοχλητικά συμπτώματα όπως κνησμός ή κάψιμο. Μερικές φορές πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση,για παράδειγμα, όταν περνάμε πολύ χρόνο μπροστά από τον υπολογιστή ή σε κλιματιζόμενο χώρο.

Ωστόσο, υπάρχουν φορές που το σύμπτωμα αυτό γίνεται χρόνιο, όπως όταν προκύπτει από τις ακόλουθες καταστάσεις:

 • Γήρανση.
 • Αυτοάνοσα νοσήματα.
 • Ορμονικές αλλαγές.
 • Αλλεργικές οφθαλμικές παθήσεις.
 • Φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων του βλεφάρου.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η ξηροφθαλμία προκαλεί διάφορες ενοχλήσεις, όπως θόλωση της όρασης ή κόπωση των ματιών. Η πιο πρακτική λύση για την κατάσταση αυτή είναι τα τεχνητά δάκρυα.

artificial tears for dry eyes
Τα τεχνητά δάκρυα είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη λύση για τη λίπανση των ξηρών ματιών.

Τι είναι τα τεχνητά δάκρυα;

Τα τεχνητά δάκρυα είναι σταγόνες που λιπαίνουν τα ξηρά μάτια και βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας στην εξωτερική επιφάνεια των οργάνων αυτών. Χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της ξηρότητας και αποτελούν τη βασική θεραπεία για όσους πάσχουν από σύνδρομο ξηροφθαλμίας.

Η λειτουργία τους είναι να μιμούνται τη σύσταση των πραγματικών δακρύων. Ωστόσο, η σύνθεσή τους μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα. Για να είμαστε ακριβείς, περιέχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Λιπαντικό για το μάτι. Όλες οι μάρκες το περιέχουν. Η λειτουργία του είναι να επουλώνει την επιφάνεια του ματιού, όταν υπάρχει βλάβη.
 • Κόμμι γκουάρ. Βρίσκεται στις πιο λιπαρές σταγόνες και είναι χρήσιμο για όσους έχουν σοβαρό πρόβλημα ξηροφθαλμίας.
 • Συντηρητικά. Αποτρέπουν την ανάπτυξη βακτηρίων στο εσωτερικό του υγρού.

Τα τεχνητά δάκρυα μπορούν να αποκτηθούν χωρίς ιατρική συνταγή. Οι άνθρωποι πρέπει σχεδόν πάντα να δοκιμάζουν διάφορες μάρκες πριν βρουν αυτή που τους ταιριάζει καλύτερα. Είναι σύνηθες για πιο σοβαρές παθήσεις να χρησιμοποιείται επίσης μια αλοιφή ή ένα τζελ.

Πώς να τα επιλέξετε;

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, τα προϊόντα αυτά αποτελούν συνήθως την πρώτη θεραπευτική επιλογή σε περιπτώσεις ξηροφθαλμίας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το ιδανικό είναι να υπάρχει μια εξατομικευμένη θεραπεία, ειδικά αν το πρόβλημα είναι χρόνιο ή πολύ έντονο.

Τούτου λεχθέντος, το ιδανικό είναι να χρησιμοποιούνται φόρμουλες χωρίς φωσφορικά άλατα και χωρίς συντηρητικά. Ομοίως, συνιστάται να έχουν χαμηλή οσμωτικότητα, δηλαδή χαμηλή συγκέντρωση διαλυμένων ουσιών. Αυτό αντισταθμίζει την περίσσεια αλάτων – ή υπεροσμωτικότητα – που υπάρχει πάντα στην ξηροφθαλμία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν διαφορετικό βαθμό ιξώδους. Τα πιο ρευστά έχουν βραχύχρονη επίδραση. Τα πιο παχύρρευστα έχουν μεγαλύτερης διάρκειας επίδραση, αλλά είναι πιο δυσάρεστα, καθώς προκαλούν θολή όραση. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιούνται συνήθως μόνο τη νύχτα, πριν από τον ύπνο.

Είναι ασφαλή;

Σε γενικές γραμμές, τα τεχνητά δάκρυα είναι ασφαλή. Μόνο κάποια προσοχή πρέπει να επιδεικνύεται με τις σταγόνες που περιέχουν συντηρητικά. Αυτές συχνά διατίθενται σε φιάλες πολλαπλών δόσεων. Τα συντηρητικά εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων στο φάρμακο, αλλά ερεθίζουν τα μάτια ορισμένων ανθρώπων.

Οι σταγόνες χωρίς συντηρητικά διατίθενται σε συσκευασία μιας δόσης, πράγμα που σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται και πετιούνται. Είναι συνήθως πιο ακριβές, αλλά είναι επίσης ασφαλέστερες για όσους πρέπει να τις χρησιμοποιούν περισσότερες από τέσσερις φορές την ημέρα.

Ωστόσο, και οι δύο τύποι μπορούν να προκαλέσουν θολή όραση ή να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ενόχληση μετά τη χρήση των σταγόνων, όπως κάψιμο, κνησμό ή φλεγμονή, διακόψτε τη χρήση. Εάν υπάρχει επίσης ζάλη, ναυτία ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Τεχνητά δάκρυα για την ξηροφθαλμία

Τα τεχνητά δάκρυα με συντηρητικά δεν πρέπει να εφαρμόζονται περισσότερες από τέσσερις φορές την ημέρα. Εάν δεν περιέχουν συντηρητικά, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν έως και οκτώ φορές. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να ακολουθείτε τις οδηγίες του.

Πριν από την εφαρμογή των σταγόνων, είναι απαραίτητο να πλύνετε τα χέρια σας. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τους φακούς επαφής -εφόσον χρησιμοποιούνται- και ανακινήστε το μπουκάλι. Στη συνέχεια, ακολουθήστε τα επόμενα βήματα:

 • Γείρετε ελαφρώς το κεφάλι σας προς τα πίσω, κοιτάζοντας προς τα πάνω.
 • Κρατήστε το μπουκαλάκι με τις σταγόνες με τον αντίχειρα, τον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο, χωρίς να αγγίζετε το άκρο του μπουκαλιού ή το χείλος του μπουκαλιού.
 • Κλείστε τα μάτια σας.
 • Τοποθετήστε μια σταγόνα στη γωνία του ματιού, κοντά στη μύτη και χωρίς να αγγίξετε το βλέφαρο.
 • Ανοίξτε τα μάτια και ανοιγοκλείστε τα μάτια αρκετές φορές μέχρι η σταγόνα να μετακινηθεί μέσα στο μάτι.
 • Εφαρμόστε τη σταγόνα και στο άλλο μάτι.
 • Κλείστε καλά το προϊόν, φυλάξτε το και πλύνετε ξανά τα χέρια σας.
artificial tears for dry eyes
Τα τεχνητά δάκρυα χρησιμοποιούνται συνήθως τέσσερις έως οκτώ φορές την ημέρα, ανάλογα με τη σύνθεσή τους.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια στα παιδιά: Ένας λόγος ανησυχίας;

Τελικές συστάσεις

Οι φακοί επαφής προκαλούν ξηροφθαλμία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο να ζητήσετε από το γιατρό σας να σας συστήσει τα πιο κατάλληλα τεχνητά δάκρυα. Σχεδόν πάντα συνιστώνται εκείνα με 0,15% υαλουρονικό οξύ και χωρίς συντηρητικά.

Οι κόκκινες οφθαλμικές σταγόνες ή τα αποσυμφορητικά συχνά επιδεινώνουν τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας. Ως εκ τούτου, δεν συνιστώνται. Εάν η χρήση τεχνητών δακρύων δεν είναι αποτελεσματική, είναι σημαντικό να το συζητήσετε με τον οφθαλμίατρό σας για να βρείτε άλλες θεραπευτικές επιλογές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Pucker AD, Ng SM, Nichols JJ. Over the counter (OTC) artificial tear drops for dry eye syndrome. Cochrane Database Syst Rev. 2016 Feb 23;2(2):CD009729. doi: 10.1002/14651858.CD009729.pub2. PMID: 26905373; PMCID: PMC5045033.
 • Kathuria A, Shamloo K, Jhanji V, Sharma A. Categorization of Marketed Artificial Tear Formulations Based on Their Ingredients: A Rational Approach for Their Use. J Clin Med. 2021 Mar 21;10(6):1289. doi: 10.3390/jcm10061289. PMID: 33800965; PMCID: PMC8003881.
 • Colomer, M. E. B., Pérez, M. A., & Chamón, H. R. A. (2011). El síndrome del ojo seco: el uso de lágrimas artificiales. Butlletí d’Informació Terapéutica, 22, 3.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.