Τι είναι η βαροδονταλγία και πώς μπορείτε να την προλάβετε;

Η βαροδονταλγία είναι ο πόνος που εμφανίζεται στα δόντια όταν αλλάζουμε υψόμετρο και αλλάζει η ατμοσφαιρική πίεση. Θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε εδώ.
Τι είναι η βαροδονταλγία και πώς μπορείτε να την προλάβετε;
Vanesa Evangelina Buffa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από οδοντίατρο Vanesa Evangelina Buffa.

Τελευταία ενημέρωση: 16 Μαΐου, 2023

Κολυμπάτε συχνά και ανακαλύπτετε ότι τα δόντια σας πονάνε μετά τις βουτιές; Αν ναι, μπορεί να πάσχετε από βαροδονταλγία.

Αυτή η ελάχιστα γνωστή πάθηση μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την ποιότητα ζωής ορισμένων ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σε υψόμετρο ή σε βαθιά νερά. Οι ορειβάτες, οι δύτες, οι πιλότοι ή οι εργαζόμενοι που πρέπει να ταξιδεύουν συνεχώς με αεροπλάνο είναι επίσης επιρρεπείς στη βαροδονταλγία.

Αλλά δεν είναι μόνο το επάγγελμα ή η αθλητική δραστηριότητα που μπορεί να ευθύνεται. Ένας πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου είναι η κακή στοματική υγιεινή ή η παραμέληση των παθολογικών καταστάσεων του στόματος, όπως οι κοιλότητες. Οι τελευταίες, χωρίς σωστή προσέγγιση, αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανίζετε πόνο όταν αλλάζει η ατμοσφαιρική πίεση.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι κανείς δεν θέλει να έχει δυσφορία στα βουνά, σε ένα αεροπλάνο ή κάτω από τη θάλασσσα, σας λέμε γιατί εμφανίζεται η βαροδονταλγία και τι μπορείτε να κάνετε για να την προλάβετε. Μην το χάσετε.

Τι είναι η βαροδονταλγία;

Ο όρος βαροδονταλγία αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο είναι το βάρο- και το δεύτερο η -οδονταλγία, που σημαίνει ‘πονόδοντος’.

Με αυτόν τον τρόπο, καταλαβαίνουμε ότι η έννοια αναφέρεται στον πόνο στα οδοντικά στοιχεία που προκαλείται από τη μεταβολή της ατμοσφαιρικής πίεσης στην οποία υποβάλλεται ένα άτομο. Η αλλαγή αυτή της πίεσης μπορεί να προκληθεί από την άνοδο σε μεγάλα υψόμετρα ή από την κάθοδο σε σημαντικά βάθη στο νερό και στη συνέχεια από την επιστροφή στην επιφάνεια.

Η έκφραση οδοντογναθική συμπίεση χρησιμοποιείται για να περιγράψει το φαινόμενο και τις αισθήσεις των ασθενών. Ταυτόχρονα, μαζί με τον πόνο υπάρχει η αντίληψη ότι το ίδιο το οδοντικό στοιχείο ασκεί πίεση έξω από τον εαυτό του.

Ποιος μπορεί να πάσχει από βαροδονταλγία;

Η βαροδονταλγία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και να επηρεάσει οποιοδήποτε άτομο. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρχει αλλαγή στην ατμοσφαιρική πίεση. Δηλαδή, αν υπάρχει πόνος σε ένα δόντι χωρίς να βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για αυτή τη διαταραχή.

Υπό αυτή την έννοια, υπάρχουν ομάδες πληθυσμού που είναι περισσότερο εκτεθειμένες λόγω της εργασίας τους ή των δραστηριοτήτων τους. Μεταξύ αυτών μπορούμε να αναφέρουμε τις ακόλουθες:

 • Πεζοπόροι και ορειβάτες.
 • Πιλότοι αεροσκαφών, αεροσυνοδοί και πληρώματα αεροσκαφών.
 • Στρατιώτες και στρατιωτικό προσωπικό που εκτελεί καθήκοντα αεροπορίας ή κατάδυσης.
 • Επαγγελματίες ή αθλητικοί δύτες.
 • Άτομα των οποίων η εργασία απαιτεί να ταξιδεύουν συχνά με αεροπλάνα για την εκτέλεση καθηκόντων σε διάφορους προορισμούς.

Αλλά όπως αναφέραμε στην εισαγωγή, μέσα σε αυτές τις πιο εκτεθειμένες ομάδες υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα για βαροδοντίαση. Δηλαδή, δεν θα έχουν όλοι όσοι επιβιβάζονται σε αεροπλάνο πόνο στα δόντια τους.

Όσοι παρουσιάζουν κάποια από τις παρακάτω καταστάσεις είναι πιο πιθανό να εμφανίζουν:

 • Ιγμορίτιδα ή φλεγμονή των ούλων.
 • Οδοντικά σφραγίσματα.
 • Τρύπες στα δόντια.

Αυτή η μεγαλύτερη ευαισθησία εξηγείται από την έκθεση του οδοντικού πολφού σε αυτούς τους ασθενείς. Σε αυτόν τον ιστό βρίσκεται το οδοντικό νεύρο, το οποίο είναι τελικά υπεύθυνο για την καταγραφή της αλλαγής της ατμοσφαιρικής πίεσης και την αντίδραση με πόνο όταν την αντιμετωπίζει.

Buceadores con barodontalgia.
Η κατάδυση συνδέεται με τραύματα που σχετίζονται με αλλαγές πίεσης, όπως αυτά που επηρεάζουν το αυτί και τα δόντια.

Ο πόνος εμφανίζεται λόγω της φυσικής

Για να κατανοήσουμε γιατί υπάρχει οδοντικός πόνος όταν αντιμετωπίζουμε μια αλλαγή στην ατμοσφαιρική πίεση, πρέπει να ανατρέξουμε σε μια αρχή της φυσικής που είναι ο νόμος Boyle-Mariotte. Αυτός ορίζει ότι ο όγκος ενός αερίου παγιδευμένου σε ένα κλειστό δοχείο, σε σταθερή θερμοκρασία, μεταβάλλεται ανάλογα με τις μεταβολές της πίεσης που δέχεται.

Η μεταβολή αυτή είναι αντίστροφη. Εάν η πίεση του περιβάλλοντος αυξάνεται, ο όγκος του εγκλωβισμένου αερίου μειώνεται. Αντίθετα, αν η πίεση μειώνεται, τότε το αέριο αυξάνει τον όγκο του.

Στη βαροδοντολογία αυτό ισχύει για το αέριο στο εσωτερικό των οδοντικών στοιχείων (ιδίως αν υπάρχουν κοιλότητες). Όταν ανεβαίνουμε σε υψόμετρο πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, η ατμοσφαιρική πίεση μειώνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αέριο που περιέχεται σε ένα δόντι να διαστέλλεται, αυξάνοντας τον όγκο του και ωθώντας το προς τα έξω.

Στις καταδύσεις, το ίδιο συμβαίνει όταν ανεβαίνουμε ξανά στην επιφάνεια. Ο δύτης υπόκειται σε μεγαλύτερη ατμοσφαιρική πίεση καθώς κατεβαίνει, αλλά καθώς βγαίνει από το νερό αρχίζει η αντίθετη διαδικασία, η οποία θα ήταν ισοδύναμη με την ανάβαση ενός βουνού.

Τώρα, γιατί το αέριο είναι παγιδευμένο μέσα στο δόντι; Οι διαδρομές με τις οποίες ο αέρας φτάνει στο εσωτερικό του πολφικού θαλάμου ποικίλλουν. Αν και η αιτία δεν μπορεί να προσδιοριστεί, το πιθανότερο είναι ότι κάποιος παράγοντας έχει παίξει ρόλο στο να έρθει το αέριο σε επαφή με το οδοντικό νεύρο.

Αν έχει υπάρξει θάνατος σε κάποιο τμήμα του πολφικού ιστού, το αέριο θα μπορούσε να βρει μια θέση να καταλάβει. Με τον ίδιο τρόπο, θα δυσκολευόταν να εξέλθει μέσω του αίματος, επειδή η αγγείωση είναι φτωχή, λόγω της νέκρωσης της περιοχής.

Στην περίπτωση που έχει υποστεί κάταγμα ένα δόντι, η σχισμή χρησιμεύει ως δίαυλος για το αέριο που κινείται προς τα μέσα και δυσκολεύεται να εξέλθει. Είναι σαν να πρόκειται για ένα μονοκατευθυντικό μονοπάτι για να εισέρχεται ο αέρας, αλλά να μην εξέρχεται. Η ίδια εξήγηση ισχύει και για ένα ακατάλληλο σφράγισμα ή για ένα σφράγισμα που παρουσιάζει κενά διαρροής.

Και πάλι, τονίζουμε ότι η βαροδοντολογία έχοντας προηγούμενη οδοντική πάθηση αποτελεί παράγοντα κινδύνου. Στη συνέχεια, αυτό που κάνει η αλλαγή της ατμοσφαιρικής πίεσης είναι να διεγείρει το παγιδευμένο αέριο να τροποποιήσει τον όγκο του. Και τότε είναι που εμφανίζεται ο πόνος.

Γι’ αυτό γίνεται κατανοητό ότι η διαδικασία αυτή είναι ένα σύμπτωμα, αλλά όχι μια ασθένεια από μόνη της. Εάν ο πόνος εμφανίζεται λόγω της αλλαγής της πίεσης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο για να προσδιορίσετε ποια υποκείμενη κλινική κατάσταση ευθύνεται.

Συμπτώματα της βαροδονταλγίας

Φυσικά, το σημαντικότερο σύμπτωμα της βαροδονταλγίας είναι ο πονόδοντος ή το αίσθημα συμπίεσης από το εσωτερικό του οδοντικού στοιχείου όταν αλλάζει η ατμοσφαιρική πίεση. Υπάρχουν όμως και άλλα συμπτώματα που μπορούν να υποδείξουν την υποκείμενη πάθηση.

Για παράδειγμα, ο πιο οξύς και έντονος πόνος σχετίζεται με την τερηδόνα. Από την άλλη πλευρά, όταν εμφανίζονται μικρές αιμορραγίες γύρω από το προσβεβλημένο δόντι, είναι συνήθως αποτέλεσμα πρόσφατης στοματικής χειρουργικής επέμβασης.

Είναι σπάνιο φαινόμενο το αέριο να προκαλέσει κάταγμα στο δόντι όταν διαστέλλεται. Ωστόσο, μπορεί να περιπλέξει ή να επιδεινώσει μια κλινική κατάσταση που υπάρχει ήδη στον ασθενή εκ των προτέρων.

Υπάρχει μια ταξινόμηση για τη βαροδονταλγία που λαμβάνει υπόψη τα συμπτώματα και την πιθανή υποκείμενη πάθηση. Έχουν ως εξής:

 • Τάξη 1: ο πόνος εμφανίζεται ξαφνικά κατά την άνοδο, αλλά ο ασθενής δεν αισθάνεται τίποτα κατά την κάθοδο. Πρόκειται πιθανότατα για οξεία ή μη αναστρέψιμη πολφίτιδα.
 • Τάξη 2: παλλόμενος και θαμπός πόνος κατά την άνοδο, ο οποίος εμφανίζεται προοδευτικά, αλλά χωρίς συμπτώματα κατά την κάθοδο. Θα μπορούσε να πρόκειται για χρόνια πολφίτιδα.
 • Τάξη 3: η παρουσία του ίδιου πόνου όπως στην τάξη 2, αλλά που εμφανίζεται κατά την κάθοδο και όχι κατά την άνοδο, είναι ενδεικτική νεκρωτικής πολφίτιδας.
 • Τάξη 4: τέλος, ο έντονος πόνος, τόσο κατά την άνοδο όσο και κατά την κάθοδο, οδηγεί στην υποψία ακρορριζικής περιοδοντίτιδας.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: LED λεύκανση δοντιών: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Πώς να την προλάβετε

Η πρόληψη της βαροδονταλγίας είναι σχετικά απλή. Είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε κάποιες προφυλάξεις όταν γνωρίζουμε ότι θα βρεθούμε σε καταστάσεις αλλαγής της ατμοσφαιρικής πίεσης. Και ειδικά όσοι ασθενείς έχουν τερηδόνα, πολφίτιδα, οδοντικά κατάγματα ή έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση στο στόμα θα πρέπει να λαμβάνουν ακραία μέτρα.

Επομένως, είναι λογικό να τονίσουμε ότι η κύρια πρόληψη έγκειται στην καλή στοματική υγιεινή. Εφόσον μειωθούν οι παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή παθολογιών του στόματος, θα υπάρχει μικρότερος κίνδυνος πόνου από πίεση.

Θα είναι επίσης απαραίτητο να κάνετε τακτικές εξετάσεις σε οδοντίατρο της εμπιστοσύνης σας. Εάν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο στόμα, εξαγωγή δοντιών ή οδοντιατρική εργασία και πρέπει να επιβιβαστείτε σε αεροπλάνο, ρωτήστε το γιατρό σας κατά πόσο είναι ασφαλές να πετάξετε.

Αντίστοιχα, εάν κάνετε συχνά αθλητικές δραστηριότητες όπως ορειβασία ή καταδύσεις, θα πρέπει επίσης να λάβετε την έγκριση του οδοντιάτρου και την ιατρική άδεια για να επανέλθετε σε αυτές τις ειδικότητες. Ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να σας δώσει μια προσωρινή ημερομηνία για να επιστρέψετε στην άσκηση μετά την επέμβαση.

Για τους δύτες στις σχολές κατάδυσης, είναι σημαντικό οι εκπαιδευτές να είναι ενήμεροι για τη στοματική σας υγεία. Θα είναι επίσης σε θέση να σας συστήσουν ή όχι να καταδυθείτε ανάλογα με την εμπειρία τους στο θέμα.

Εξισορρόπηση πιέσεων

Υπάρχουν δύο φυσικές και απλές μέθοδοι που μπορούν να συμβάλουν στην εξισορρόπηση λίγο των πιέσεων μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού του σώματος όταν αλλάζουμε υψόμετρο. Δεν θα αποτρέψουν τη βαροδονταλγία και μπορεί να μην είναι πολύ χρήσιμες αν υπάρχουν σοβαρές παθολογίες των δοντιών, αλλά σε ήπιες περιπτώσεις κάνουν τη διαφορά.

Μια επιλογή είναι να μασάτε τσίχλα. Η πράξη της μάσησης κινητοποιεί τον αέρα μέσα στο στόμα και δημιουργεί αλλαγές στην ευσταχιανή σάλπιγγα, η οποία είναι μια ανατομική δομή που συνδέει το φάρυγγα με τα αυτιά. Με τον τρόπο αυτό, η εσωτερική και η εξωτερική πίεση τείνουν να εξισωθούν.

Ο ελιγμός Valsalva επιδιώκει τον ίδιο στόχο. Συνίσταται στην προσπάθεια εκπνοής αέρα με τη μύτη και το στόμα φραγμένα. Το πιο πρακτικό είναι να κλείνουμε το στόμα, να καλύπτουμε τη μύτη με τα χέρια και να πιέζουμε να αποβάλουμε τον αέρα που συγκρατείται ενάντια στο εμπόδιο που δημιουργούμε σκόπιμα.

Caries que causa barodontalgia.
Οι κοιλότητες αποτελούν παράγοντα κινδύνου για τη βαροδονταλγία. Γι’ αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα σε ασθενείς που θα ταξιδέψουν με αεροπλάνο ή που ασκούν καταδύσεις.

Ο ρόλος του οδοντιάτρου στην πρόληψη της βαροδονταλγίας

Η πρόληψη της βαροδονταλγίας εξαρτάται και από τον οδοντίατρο. Δεδομένου ότι ο πόνος εμφανίζεται συχνά σε προϋπάρχουσες παθολογίες του στόματος ή λόγω διαρροής αέρα σε ήδη χειρουργημένα στοιχεία των δοντιών, θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι τα κακά σφραγίσματα ή οι λανθασμένες προσεγγίσεις στο οδοντιατρείο μπορεί να αποτελέσουν παράγοντες κινδύνου για τους ασθενείς.

Οι οδοντίατροι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ορισμένα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη είναι πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη της βαροδονταλγίας. Αυτή είναι η περίπτωση της ρητίνης έναντι του φωσφορικού ψευδαργύρου και έναντι των ιονομερών γυαλιού. Αυτή η ουσία αντέχει καλύτερα στις μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης, οπότε θα ήταν η πρώτη επιλογή για τη θεραπεία σε πιλότους αεροσκαφών ή δύτες, για παράδειγμα.

Με τη σειρά του, αν ο ιατρός γνωρίζει ότι ο ασθενής του έχει συχνές δραστηριότητες σε μεγάλα ύψη ή κάνει καταδύσεις, τότε θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου. Αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο των παλαιών ρυθμίσεων και το να μην αφήνει τα σημάδια φθοράς να εξελίσσονται χωρίς θεραπεία.

Η βαροδονταλγία είναι σημάδι για κάτι άλλο

Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι η βαροδονταλγία υποδηλώνει μια κατάσταση στο στόμα. Έτσι, αν υποφέρετε συχνά από αυτήν ή σας έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα, είναι υψίστης σημασίας να συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο.

Πιθανόν να υπάρχουν κοιλότητες, πολφίτιδα ή οδοντικά κατάγματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Αυτό θα αποτρέψει νέα επεισόδια πιεστικού πόνου, αλλά και θα περιορίσει τις επιπλοκές της συγκεκριμένης νόσου.

Εν ολίγοις, η στοματική υγεία και η οδοντική υγιεινή είναι οι πυλώνες πρόληψης της βαροδονταλγίας. Αν σας αρέσει η ορειβασία ή η κατάδυση, ή αν πρέπει να περνάτε πολύ χρόνο σε αεροπλάνα για επαγγελματικούς λόγους, τότε φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας και να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Zadik, Y. Aviation dentistry: current concepts and practice. Br Dent J 206, 11–16 (2009). https://doi.org/10.1038/sj.bdj.2008.1121
 • Robichaud, Roland, and Mary E. McNally. “Barodontalgia as a differential diagnosis: symptoms and findings.” J Can Dent Assoc 71.1 (2005): 39-42.
 • Saboowala, Hakim, ed. “What is Barodontalgia/Aerodontalgia? A Concise Review.” (2020).
 • SohaibArshad, Soha Shawqi Albayat, et al. “Flyers Tooth Squeeze-Current Concepts and Future Needs-A Review.” (2021).
 • Gaur, Tarun K., and Tarun V. Shrivastava. “Barodontalgia: a clinical entity.” J Oral Health Comm Dent 6.1 (2012): 18-20.
 • Stoetzer, Marcus, et al. “Pathophysiology of barodontalgia: a case report and review of the literature.” Case reports in dentistry 2012 (2012).
 • Zadik, Yehuda. “Barodontalgia.” Journal of endodontics 35.4 (2009): 481-485.
 • González Santiago, María del Mar, Angel Martinez-Sahuquillo Marquez, and Pedro Bullón Fernández. “Prevalencia de las barodontalgias y su relación con el estado bucodental en el personal con responsabilidad en vuelo militar.” Medicina Oral, Patología Oral y Cirugía Bucal (Ed. impresa) 9.2 (2004): 92-105.
 • Isis, Rojas Herrera, and Menendez LLera Dianela. “Barodontalgia: Manejo actualizado en la atención primaria de salud.” Congreso Internacional de Estomatología 2015. 2015.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.