Ιπποφαές: Μάθετε τα οφέλη του για την υγεία

Το ιπποφαές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενεργοποιητικό, αντιοξειδωτικό και χωνευτικό. Θα σας πούμε τα πάντα για τις ιδιότητες και τα οφέλη του σε αυτό το άρθρο.
Ιπποφαές: Μάθετε τα οφέλη του για την υγεία
Franciele Rohor de Souza

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Απριλίου, 2023

Το ιπποφαές – επιστημονική ονομασία Hippophae rhamnoides – είναι ένας αγκαθωτός θάμνος που κατάγεται από την Κίνα και ορισμένα μέρη της Ευρώπης. Ανήκει στην οικογένεια Eleagnaceae και χαρακτηρίζεται από τα ξυλώδη κλαδιά του που αποτελούνται από επιμήκη φύλλα και μικρά αγκάθια. Διαθέτει επίσης άνθη πρασινωπών αποχρώσεων και μικρούς σφαιρικούς καρπούς εντυπωσιακού φωτεινού πορτοκαλί χρώματος.

Οι τελευταίοι συλλέγονται όταν φτάσουν σε καλό βαθμό ωριμότητας και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για γαστρονομικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς. Μάλιστα, από τον πολτό και τους σπόρους του μπορεί να παραχθεί ένα έλαιο το οποίο έχει πολλές εφαρμογές ως φυσικό φάρμακο και καλλυντικό. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε περισσότερα για τις ιδιότητές του.

Κύριες δραστικές ενώσεις του ιπποφαούς

Πριν αναφερθούμε λεπτομερώς στις χρήσεις και τα οφέλη του ιπποφαούς, αξίζει να επισημάνουμε τα κύρια συστατικά του. Όπως φαίνεται από δημοσίευση στο περιοδικό Antioxidants , αυτά περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Βιταμίνες Α, Β, C, Κ και Ε.
 • Βασικά μέταλλα (σίδηρος, μαγνήσιο, χαλκός, ψευδάργυρος, νάτριο, κάλιο, φώσφορος, ασβέστιο, άζωτο και μαγγάνιο).
 • Φυτοστερόλες.
 • Απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως το παλμιτικό, το λινολεϊκό και το α-λινολενικό.
 • Αμινοξέα (θρεονίνη, βαλίνη, μεθειονίνη, λευκίνη, λυσίνη, τρυπτοφάνη, ισολευκίνη, φαινυλαλανίνη, μεταξύ άλλων).
 • Φαινολικές ενώσεις, όπως γλυκοζίτες, φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα.
 • Βλεννώδεις ουσίες.

Ιπποφαές: Οφέλη για την υγεία

Στην παραδοσιακή ιατρική, τα φύλλα, τα άνθη, οι σπόροι και τα μούρα του ιπποφαούς έχουν χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα για την άμβλυνση διαφόρων προβλημάτων υγείας. Και ενώ οι περισσότερες χρήσεις υποστηρίζονται μόνο από ανεπίσημα στοιχεία, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι έχει δυνατότητες στην πρόληψη και τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών. Ποια είναι τα πιθανά οφέλη του;

Βοηθά στην καταπολέμηση της κόπωσης

Λόγω της πλούσιας προσφοράς του σε βιταμίνες, μέταλλα και απαραίτητα αμινοξέα, το ιπποφαές χρησιμοποιείται ως φυσικό συμπλήρωμα για την καταπολέμηση της κόπωσης. Συγκεκριμένα, τα μούρα του χρησιμοποιούνται για τη μείωση της κόπωσης και της μυϊκής αδυναμίας.

Επιπλέον, μια μελέτη στο Journal of the Science of Food and Agriculture ανέφερε ότι τα υδατικά εκχυλίσματα των φύλλων αυτού του φυτού έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τη φυσική κατάσταση και να προστατεύσουν από τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλούνται από την εξαντλητική άσκηση.

Προς το παρόν, χρειάζονται περισσότερες μελέτες. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι τα μέρη αυτού του φυτού είναι θρεπτικά και μπορεί να είναι χρήσιμα ως αναζωογονητικά.
Fatiga combatida con espino amarillo.
Το αίσθημα της κόπωσης θα μπορούσε να βελτιωθεί με ορισμένα εκχυλίσματα από ιπποφαές. Δεν είναι μια μαγική λύση, αλλά κάποια στοιχεία το υποστηρίζουν.

Βοηθά στην υποστήριξη της υγείας της καρδιάς

Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα φλαβονοειδή, οι βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχονται στους καρπούς του ιπποφαούς είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς. Έρευνα στο Lipids in Health and Disease συνέδεσε την πρόσληψή του με αυξημένα επίπεδα λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας, δηλαδή της “καλής” χοληστερόλης.

Σε υγιείς ανθρώπους, αυτά τα λιπίδια συνδέονται με την προστασία της καρδιάς. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά του συμβάλλουν στην αναστολή των αρνητικών επιδράσεων του οξειδωτικού στρες, οι οποίες όχι μόνο αυξάνουν το επίπεδο της φλεγμονής, αλλά συνδέονται με χρόνιες παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος, όπως η αθηροσκλήρωση.

Έχει θετικές επιδράσεις στην κολπική ατροφία

Η κολπική ατροφία ή ξηρότητα είναι ένα συχνό σύμπτωμα μεταξύ των γυναικών που φτάνουν στο στάδιο της εμμηνόπαυσης. Η εμφάνισή της σχετίζεται με τη μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων, η οποία μειώνει τη φυσική λίπανση του κόλπου.

Αν και υπάρχουν αρκετές θεραπείες κατά του συμπτώματος αυτού -όπως οι κολπικές ενυδατικές κρέμες ή η ορμονοθεραπεία-, βοηθά επίσης η κατανάλωση συμπληρωμάτων με φυτοοιστρογόνα. Σχετικά με αυτό, μια μελέτη του 2014 ανέφερε ότι το έλαιο ιπποφαούς βοήθησε στη βελτίωση της κολπικής υγείας στη μετεμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα φυτοοιστρογόνα σε αυτό το συστατικό έχουν δυνατότητες ως συμπλήρωμα για την αντικατάσταση των οιστρογόνων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

Βοηθά στη φροντίδα των μαλλιών

Το έλαιο που λαμβάνεται από το ιπποφαές συγκεντρώνει λιπίδια, αμινοξέα και μικροθρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την υγεία των μαλλιών. Μια μελέτη στο περιοδικό Antioxidants υποδηλώνει ότι πρόκειται για ένα συστατικό που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία καλλυντικών, ειδικά σε θεραπείες μαλλιών.

Συνιστάται για την ικανότητά του να μειώνει την περίσσεια λιπαρότητας στο τριχωτό της κεφαλής και να προστατεύει από τη φθορά ή το σπάσιμο των μαλλιών. Στην πραγματικότητα, είναι ένα κοινό συστατικό σε αρκετές μάρκες σαμπουάν.

Προστατεύει την υγεία του δέρματος

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το ιπποφαές προστατεύει την υγεία του δέρματος. Πρώτον, η άφθονη περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά μετριάζει τις αρνητικές επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών, γεγονός που μειώνει την τάση για πρόωρη γήρανση.

Δεύτερον, οι αντιφλεγμονώδεις, ενυδατικές και αναγεννητικές του ιδιότητες βοηθούν στη φροντίδα του δερματικού φραγμού. Ακόμη, όπως αναλύεται σε μελέτη στο Lipids in Health and Disease, μειώνει τον κίνδυνο δερματικών διαταραχών.

Μελέτες περιγράφουν λεπτομερώς ότι το ιπποφαές έλαιο χρησιμεύει ως συμπλήρωμα για την καταπολέμηση της ακμής, του εκζέματος και ορισμένων δερματικών λοιμώξεων. Είναι επίσης ένα κοινό συστατικό σε καλλυντικά κατά της γήρανσης.

Άλλα πιθανά οφέλη του ιπποφαούς

Λόγω του πλούτου του σε βιοδραστικές ενώσεις, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ιπποφαές συνδέεται με άλλα οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται απλώς για ένα συμπλήρωμα και όχι για θεραπεία πρώτης επιλογής.

Τα στοιχεία είναι ακόμη περιορισμένα, οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή. Ας δούμε άλλες χρήσεις:

 • Διαταραχές του πεπτικού συστήματος: Λόγω της περιεκτικότητάς του σε βλεννώδη ουσία και αντιοξειδωτικά, το ιπποφαές χρησιμοποιείται ως σύμμαχος για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Χρησιμοποιείται συχνά κατά της δυσπεψίας, της γαστρίτιδας, της διάρροιας και της δυσκοιλιότητας.
 • Υγεία του αναπνευστικού συστήματος: Η βιταμίνη C, τα φλαβονοειδή και τα μέταλλα σε αυτό το συστατικό ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως η γρίπη.
 • Ηπατικές παθήσεις: Αν και δεν αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής για ηπατικές διαταραχές, η έρευνα δείχνει ότι το ιπποφαές έχει φαρμακολογικές δυνατότητες κατά της ηπατικής ίνωσης. Επιπλέον, χρησιμεύει ως ηπατοπροστατευτικός παράγοντας.
 • Αντικαρκινικό δυναμικό: Τα φυτοσυστατικά αυτού του φυτού συνδέονται με αντικαρκινική και χημειοπροληπτική δράση. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερα στοιχεία.
 • Υπέρβαρο και παχυσαρκία: Αν και δεν είναι ένα θαυματουργό συμπλήρωμα κατά του υπερβολικού βάρους, τα θρεπτικά συστατικά του είναι θετικά για τη συμπλήρωση της διατροφής. Μελέτες συνδέουν τις ιδιότητές του με την πρόληψη της παχυσαρκίας που προκαλείται από μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και των μεταβολικών διαταραχών.

Οι κίνδυνοι και οι αντενδείξεις του ιπποφαούς

Η πρόσληψη του ιπποφαούς ως είδος διατροφής είναι γενικά ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, τα συμπληρώματα που προέρχονται από τον θάμνο και τους καρπούς του τείνουν να είναι καλά ανεκτά.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις:

 • Οι ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση κινδυνεύουν από πονοκεφάλους, ζάλη και διαταραχές του καρδιακού ρυθμού μετά την κατάποση συμπληρωμάτων ιπποφαούς.
 • Η τοπική χρήση μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα ή αλλεργία σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα. Είναι σημαντικό να κάνετε ένα μικρό patch test πριν το χρησιμοποιήσετε στο σύνολό του.
 • Η από του στόματος κατανάλωση λαδιού ιπποφαούς μπορεί να προκαλέσει πεπτικές ενοχλήσεις. Σε αυτή την περίπτωση, η χρήση του θα πρέπει να διακοπεί.
 • Δεν πρέπει να καταναλώνεται ταυτόχρονα με αντιπηκτικά, αντιδιαβητικά, φάρμακα για αυτοάνοσες διαταραχές ή φάρμακα για ηπατική νόσο.
 • Αντενδείκνυται για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες. Επίσης, δεν πρέπει να λαμβάνεται από ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, εκτός εάν υπάρχει άδεια από γιατρό.
Τα συμπληρώματα ιπποφαούς δεν ρυθμίζονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αγοράζονται από ένα αξιόπιστο κατάστημα και να ελέγχεται η ετικέτα.
Medicamentos anticoagulantes.
Τα αντιπηκτικά δεν πρέπει να συνδυάζονται με συμπληρώματα ιπποφαούς.Η αλληλεπίδραση θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ιπποφαές: Φυσικές θεραπείες

Οι θεραπείες του ιπποφαούς παρασκευάζονται τόσο από τα φύλλα όσο και από τους καρπούς του. Τα διαθέσιμα συμπληρώματα είναι συνήθως σε μορφή καψουλών, σιροπιών, τσαγιού, βάμματος, ελαίων και τοπικών αλοιφών. Ο τρόπος χρήσης μπορεί να διαφέρει από τη μία παρουσίαση στην άλλη- γι’ αυτό είναι απαραίτητο να συμβουλεύεστε την ετικέτα. Φυσικά, σε γενικό επίπεδο, υπάρχουν κάποιες συστάσεις κατανάλωσης. Αυτές αναλύονται παρακάτω:

 • Έγχυμα αφυδατωμένων καρπών ιπποφαούς: 2 έως 3 φλιτζάνια την ημέρα (500 έως 750 ml την ημέρα).
 • Φυσικός χυμός από καρπούς ιπποφαούς: ένα ποτήρι την ημέρα (200 ml).
 • Βάμμα: 20 έως 50 σταγόνες, χωρισμένες σε 3 δόσεις την ημέρα.
 • Έλαιο: 1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml). Για εξωτερική χρήση, αναμείξτε το με ένα έλαιο φορέα (ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, αμυγδαλέλαιο κ.λπ.).

Έγχυμα με ιπποφαές

Το έγχυμα από ιπποφαές είναι ιδανικό για να αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειας και να ενισχύσετε τις άμυνές σας. Χρησιμεύει ακόμη και ως συμπλήρωμα για την υποστήριξη της θεραπείας της αναιμίας.

Τα συστατικά του είναι τα εξής:

 • 50 γραμμάρια μούρα ιπποφαούς
 • 30 γραμμάρια βατόμουρα
 • 10 γραμμάρια αλογοουρά
 • 500 ml νερό

Ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό βήμα προς βήμα:

 1. Βάλτε το νερό σε βρασμό και, όταν πάρει βράση, προσθέστε τα υπόλοιπα συστατικά.
 2. Σκεπάστε το έγχυμα και αφήστε το να μείνει για 10 έως 15 λεπτά.
 3. Μοιράστε το για να παίρνετε 2 ή 3 μερίδες την ημέρα.

Γνωρίζατε ότι οι καρποί του ιπποφαούς χρησιμοποιούνται και στη γαστρονομία; Μπορούν να παρασκευαστούν ως μαρμελάδες, smoothies, πουρέδες φρούτων, σάλτσες για κρέατα, μεταξύ άλλων.

Τι να θυμάστε για το ιπποφαές

Στη φυσική ιατρική, το ιπποφαές εκτιμάται για την άφθονη περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες. Χρησιμοποιείται για την προστασία της υγείας της καρδιάς, του δέρματος και του πεπτικού συστήματος.

Ωστόσο, τα στοιχεία είναι ακόμη περιορισμένα. Ως εκ τούτου, προτείνεται μόνο ως συμπλήρωμα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι γενικά ασφαλές και καλά ανεκτό. Μπορεί να συμπεριληφθεί σε διάφορες συνταγές ή να ληφθεί ως συμπλήρωμα του εμπορίου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Jaśniewska A, Diowksz A. Wide Spectrum of Active Compounds in Sea Buckthorn (Hippophae rhamnoides) for Disease Prevention and Food Production. Antioxidants (Basel). 2021 Aug 12;10(8):1279. doi: 10.3390/antiox10081279. PMID: 34439527; PMCID: PMC8389226.
 • Tiitinen KM, Hakala MA, Kallio HP. Quality components of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) varieties. J Agric Food Chem. 2005 Mar 9;53(5):1692-9. doi: 10.1021/jf0484125. PMID: 15740060.
 • Zheng X, Long W, Liu G, Zhang X, Yang X. Effect of seabuckthorn (Hippophae rhamnoides ssp. sinensis) leaf extract on the swimming endurance and exhaustive exercise-induced oxidative stress of rats. J Sci Food Agric. 2012 Mar 15;92(4):736-42. doi: 10.1002/jsfa.4634. Epub 2011 Sep 26. PMID: 21953402.
 • Zielińska A, Nowak I. Abundance of active ingredients in sea-buckthorn oil. Lipids Health Dis. 2017 May 19;16(1):95. doi: 10.1186/s12944-017-0469-7. PMID: 28526097; PMCID: PMC5438513.
 • Larmo, P. S., Yang, B., Hyssälä, J., Kallio, H. P., & Erkkola, R. (2014). Effects of sea buckthorn oil intake on vaginal atrophy in postmenopausal women: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. In Maturitas (Vol. 79, Issue 3, pp. 316–321). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.maturitas.2014.07.010
 • Tkacz K, Wojdyło A, Turkiewicz IP, Bobak Ł, Nowicka P. Anti-Oxidant and Anti-Enzymatic Activities of Sea Buckthorn (Hippophaë rhamnoides L.) Fruits Modulated by Chemical Components. Antioxidants (Basel). 2019 Dec 4;8(12):618. doi: 10.3390/antiox8120618. PMID: 31817215; PMCID: PMC6943611.
 • Solà Marsiñach M, Cuenca AP. The impact of sea buckthorn oil fatty acids on human health. Lipids Health Dis. 2019 Jun 22;18(1):145. doi: 10.1186/s12944-019-1065-9. PMID: 31228942; PMCID: PMC6589177.
 • Shah, R., Idate, A., Ugale, V., & Poorva (2021). Comprehensive review on sea buckthorn: Biological activity and its potential uses. The Pharma Innovation.
 • Gâtlan AM, Gutt G. Sea Buckthorn in Plant Based Diets. An Analytical Approach of Sea Buckthorn Fruits Composition: Nutritional Value, Applications, and Health Benefits. Int J Environ Res Public Health. 2021 Aug 26;18(17):8986. doi: 10.3390/ijerph18178986. PMID: 34501575; PMCID: PMC8431556.
 • Enkhtaivan G, Maria John KM, Pandurangan M, Hur JH, Leutou AS, Kim DH. Extreme effects of Seabuckthorn extracts on influenza viruses and human cancer cells and correlation between flavonol glycosides and biological activities of extracts. Saudi J Biol Sci. 2017 Nov;24(7):1646-1656. doi: 10.1016/j.sjbs.2016.01.004. Epub 2016 Jan 7. PMID: 30294231; PMCID: PMC6169540.
 • Gao ZL, Gu XH, Cheng FT, Jiang FH. Effect of sea buckthorn on liver fibrosis: a clinical study. World J Gastroenterol. 2003 Jul;9(7):1615-7. doi: 10.3748/wjg.v9.i7.1615. PMID: 12854177; PMCID: PMC4615518.
 • Ran B, Guo CE, Li W, Li W, Wang Q, Qian J, Li H. Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) fermentation liquid protects against alcoholic liver disease linked to regulation of liver metabolome and the abundance of gut microbiota. J Sci Food Agric. 2021 May;101(7):2846-2854. doi: 10.1002/jsfa.10915. Epub 2020 Nov 20. PMID: 33145761.
 • Olas B, Skalski B, Ulanowska K. The Anticancer Activity of Sea Buckthorn [Elaeagnus rhamnoides (L.) A. Nelson]. Front Pharmacol. 2018 Mar 15;9:232. doi: 10.3389/fphar.2018.00232. PMID: 29593547; PMCID: PMC5861756.
 • Guo C, Han L, Li M, Yu L. Seabuckthorn (Hippophaë rhamnoides) Freeze-Dried Powder Protects against High-Fat Diet-Induced Obesity, Lipid Metabolism Disorders by Modulating the Gut Microbiota of Mice. Nutrients. 2020 Jan 20;12(1):265. doi: 10.3390/nu12010265. PMID: 31968607; PMCID: PMC7020008.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.