Κίνητρα ή πειθαρχία: Ποιο είναι πιο σημαντικό;

Το κίνητρο μπορεί να μας δώσει το "τι" και η πειθαρχία μας καθοδηγεί στο "πώς" για να μας βοηθήσει να καθιερώσουμε ρουτίνες και συνήθειες για την επίτευξη των στόχων. Παρακάτω, μοιραζόμαστε μαζί σας τα κλειδιά για να εφαρμόσετε και τα δύο στην πράξη.
Κίνητρα ή πειθαρχία: Ποιο είναι πιο σημαντικό;
Maria Fatima Seppi Vinuales

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Maria Fatima Seppi Vinuales.

Τελευταία ενημέρωση: 26 Φεβρουαρίου, 2024

Το κίνητρο είναι το πρώτο βήμα για να δράσουμε, η επιμονή είναι αυτό που μας βοηθά να το ακολουθήσουμε. Και τα δύο είναι απαραίτητα στην πορεία προς την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει για τον εαυτό μας. Το κίνητρο μας καλεί να συνδεθούμε με τα ενδιαφέροντα και τα πάθη μας, με τον ενθουσιασμό να πετύχουμε κάτι- ενώ η πειθαρχία μας βοηθά να κάνουμε το ένα βήμα μετά το άλλο για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε να πάμε. Διαβάστε παρακάτω και μάθετε μερικά κλειδιά που θα σας βοηθήσουν να ασκήσετε τα κίνητρα και την πειθαρχία στη ζωή σας.

Κίνητρα και πειθαρχία: τι σημαίνει το καθένα

Πολλοί άνθρωποι τείνουν να θεωρούν τα κίνητρα και την πειθαρχία αμοιβαία αποκλειόμενα. Ότι δηλαδή το κίνητρο είναι αρκετό για να αναπτυχθεί η πειθαρχία ή το αντίθετο: ότι η πειθαρχία είναι η απαραίτητη για τη διατήρηση του κινήτρου.

Και τα δύο είναι απαραίτητα για την υλοποίηση ενός στόχου ή μιας επίτευξης. Όταν το κίνητρο αποδυναμώνεται, η πειθαρχία μπορεί να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε, αλλά όταν τυποποιείται και μας περιορίζει, το κίνητρο μπορεί να φέρει αέρα αλλαγής.

Υπάρχουν στιγμές που τα κίνητρα μας κάνουν να νιώθουμε ικανοί να μετακινήσουμε βουνά. Αλλά είναι λογικό αυτό το συναίσθημα να εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου.

Το ίδιο συμβαίνει και με την πειθαρχία. Υπάρχουν μέρες που θα είναι πιο εύκολο να σηκωθούμε και να εκτελέσουμε τις προγραμματισμένες δραστηριότητες – ενώ άλλες φορές θα το κάνουμε με δυσκολία. Ωστόσο, η πειθαρχία διευκολύνει επίσης τη δημιουργία συνηθειών.

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τα κίνητρα;

Σύμφωνα με το ηλεκτρονικό περιοδικό Actualidades Investigativas en Educación για την τόνωση των κινήτρων είναι σημαντικό να αναζητά κανείς εμπειρίες που δημιουργούν συναισθήματα υπερηφάνειας και ικανοποίησης.Ας δούμε τις ακόλουθες συστάσεις:

Αναζητήστε πληροφορίες και δεδομένα.

Παρακολουθήστε ταινίες και μαρτυρίες, καθώς και παραδείγματα περιπτώσεων επιτυχίας και αποτυχίας ανθρώπων που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά σας, καθώς θα σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα για αυτό που σας ενδιαφέρει, να ανακαλύψετε πτυχές που δεν γνωρίζετε και να γίνετε ακόμη πιο ενθουσιώδεις, έχοντας περισσότερους πόρους στα χέρια σας. Το κίνητρο είναι απαραίτητο για τη μάθηση.

Φανταστείτε τις καταστάσεις τις οποίες λαχταράτε

Για να πετύχετε τους στόχους σας, κάντε στον εαυτό σας ερωτήσεις και φανταστείτε πώς θα ήταν αν τις υλοποιούσατε: τι θα θέλατε να πετύχετε, πού θα θέλατε να πάτε, πώς θα νιώσετε όταν πετύχετε τον στόχο;

Μάθετε να αναγνωρίζετε τα συναισθήματά σας και να τα διαχειρίζεστε

Η πειθαρχία μπορεί να προσβληθεί από ορισμένες σκέψεις και συναισθήματα. Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τι σκέφτεστε, ποιες πτυχές παίζουν υπέρ σας και ποιες εναντίον σας, πώς αισθάνεστε. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξέρετε επίσης πού είστε πιο δυνατοί και πού πρέπει να βελτιωθείτε.

Φροντίστε για τα εσωτερικά και εξωτερικά σας κίνητρα.

Το εσωτερικό κίνητρο είναι αυτό που προκύπτει για εσωτερικούς λόγους και σχετίζεται με τα πάθη, τις αξίες και τα ενδιαφέροντά σας, ενώ το εξωτερικό κίνητρο σχετίζεται με εξωτερικούς παράγοντες, όπως η αναγνώριση ή το να κερδίσετε χρήματα για να κάνετε ένα ταξίδι.

Είναι σημαντικό να μην αφήνετε τον εαυτό σας να καθοδηγείται μόνο από την εξωτερική έγκριση ή επικύρωση, αλλά να κινείστε και γύρω από την εσωτερική σας πυξίδα, δίνοντας προσοχή σε αυτό που σας κάνει να αισθάνεστε καλά και ικανοποιημένοι.

Όταν υπάρχουν μόνο εξωτερικά κίνητρα, κάθε δυσκολία είναι ικανή να μας κάνει να αισθανθούμε ότι τίποτα δεν έχει αξίζει τον κόπο και, επομένως, ότι όλα θα μπορούσαν να έχουν αποτύχει.

Πώς να προωθήσετε την πειθαρχία;

Είναι γνωστό ότι για να έχετε πειθαρχία, πρέπει να βάλετε τα πράγματα σε τάξη. Αυτό είναι απαραίτητο για να ενισχύσετε άλλες αρετές. Και χωρίς πειθαρχία, είναι αρκετά δύσκολο να έχετε δύναμη και ψυχραιμία μπροστά στα εμπόδια που μπορεί να προκύψουν στην πορεία. Γι’ αυτό, αν θέλετε να έχετε πειθαρχία, μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι τα εξής:

Θέστε μικρούς στόχους

Αν δυσκολεύεστε να διατηρήσετε μια ρουτίνα με την πάροδο του χρόνου, είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε δημιουργώντας μικρές συνήθειες. Φανταστείτε το εξής παράδειγμα: Αν θέλετε να τρέξετε έναν μαραθώνιο 10 χιλιομέτρων, ξεκινήστε κάθε μέρα περπατώντας με γρήγορο ρυθμό για 30 λεπτά.

Στη συνέχεια, προσθέστε νέες προκλήσεις. Πριν το καταλάβετε, θα έχετε δημιουργήσει μια συγκεκριμένη συνήθεια και θα έχετε κίνητρο να συνεχίσετε να προχωράτε. Επιπλέον, σιγά-σιγά, θα πλησιάζετε όλο και πιο κοντά σε εκείνο το σημείο που θέλετε να φτάσετε: να τρέξετε τα 10 χιλιόμετρα.

Κίνητρα και πειθαρχία: Δημιουργήστε μια ρουτίνα

Προσπαθήστε να ορίσετε ένα πρόγραμμα και να οργανωθείτε, ώστε να μπορείτε να αφοσιωθείτε σε αυτό που θέλετε να κάνετε. Αν δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, μπορείτε να επιλέξετε να δουλέψετε για ένα μικρό χρονικό διάστημα, να το διανθίσετε με ένα διάλειμμα και να συνεχίσετε.

Αυτό προτείνει η τεχνική Pomodoro, η οποία σας βοηθά να διαχειριστείτε το χρόνο που ξοδεύετε σε εργασίες που μπορεί να σας καταβάλλουν. Να θυμάστε ότι ο χρόνος που αφιερώνετε σε μια εργασία μπορεί να είναι λιγότερο σημαντικός από την ποιότητα.

Εξαλείψτε τους περισπασμούς

Σήμερα, υπάρχουν δέλεαρ που μπορούν να σας διακόψουν ή να σας αποσπάσουν την προσοχή, όπως η χρήση του κινητού τηλεφώνου ή των εφαρμογών. Περιορίζοντας τους περισπασμούς, μπορείτε να βελτιώσετε τη συγκέντρωσή σας και, μαζί με αυτήν, την πειθαρχία σας.

Βρείτε ένα χώρο εργασίας

Το να έχετε ένα χώρο όπου αισθάνεστε άνετα ή όπου μπορείτε να κινείστε, να εκφράζεστε και να επεκτείνεστε, χωρίς να αισθάνεστε ότι ενοχλείτε τους άλλους, θα σας βοηθήσει να είστε πιο πειθαρχημένοι στα πράγματα που κάνετε. Λάβετε υπόψη σας τις συνθήκες φωτισμού, ήχου και θερμοκρασίας, καθώς πρόκειται για παράγοντες που συμβάλλουν στην άνεση και τονώνουν την πειθαρχία.

Ασκηθείτε και προσπαθήστε να υιοθετήσετε μια καλή διατροφή.

Αφιερώστε μια ώρα της ημέρας για να ασκείστε και να τρώτε υγιεινά. Εκτός από τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής σας κατάστασης, θα σας βοηθήσει να έχετε αρκετή ενέργεια για να αφοσιωθείτε σε έργα που ενισχύουν την πειθαρχία στη ζωή σας.

Κίνητρα και πειθαρχία: Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος

Τόσο το κίνητρο όσο και η πειθαρχία, απαιτούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον. Δηλαδή, να μπορείτε να περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που σας παρακινούν να προχωρήσετε μπροστά, που σέβονται το χρόνο σας και υποστηρίζουν τους στόχους σας. Αυτοί οι άνθρωποι που σας στερούν την ενέργεια, με το φοβισμένο ή μόνιμα αρνητικό τους βλέμμα, μπορεί να σας κάνουν να υπερεκτιμήσετε τις δυσκολίες σε σχέση με τους πόρους που διαθέτετε.

Το κίνητρο θα μας δώσει τον σκοπό και θα τροφοδοτήσει αυτή την εσωτερική φλόγα, ενώ η πειθαρχία θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε εργαλεία για να κατακτήσουμε αυτόν το στόχο. Επομένως, περισσότερο από αντίθετα, είναι συμπληρωματικά και τα δύο είναι μηχανισμοί που πρέπει να καλλιεργήσουμε και να αναπτύξουμε στην πορεία για να πετύχουμε αυτό που προτείνουμε.

Να θυμάστε αυτές τις σημαντικές λέξεις: Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


    • Batista Silva, A., Gálvez Espinos, M., & Hinojosa Cueto, I. (2010). Bosquejo histórico sobre las principales teorías de la motivación y su influencia en el proceso de enseñanza-aprendizaje. Revista Cubana de Medicina General Integral, 26(2). http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252010000200017&lng=es&tlng=es.
    • Masacon, M. R. H., López, G. A. C., & Lára, G. A. J. (2017). Motivación: las teorías y su relación en el ámbito empresarial. Dominio de las Ciencias, 3(2), 311-333. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5889721
    • Polanco Hernández, A., (2005), “La motivación en los estudiantes universitarios.” Revista Electrónica “Actualidades Investigativas en Educación”, Vol., núm.2, pp.1-13. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=44750219

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.