Μύθοι και αλήθειες για την υγεία της καρδιάς

Η γνώση και η αποσαφήνιση των πιο συνηθισμένων μύθων σχετικά με την υγεία της καρδιάς είναι το πρώτο βήμα για την προστασία της καρδιάς σας. Μάθετε περισσότερα!
Μύθοι και αλήθειες για την υγεία της καρδιάς
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Τελευταία ενημέρωση: 14 Ιουνίου, 2023

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας και θανάτου παγκοσμίως. Ωστόσο, οι άνθρωποι γνωρίζουν πολύ λίγα για αυτές τις παθήσεις και για τον τρόπο πρόληψής τους. Ακολουθούν οι πιο συνηθισμένοι μύθοι και αλήθειες για την υγεία της καρδιάς.

Σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ. ) εκτιμά ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις ευθύνονται για περισσότερους από 17 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Η υγεία της καρδιάς διακυβεύεται από παράγοντες όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η υπερχοληστερολαιμία και η καθιστική ζωή.

Τα καρδιακά προβλήματα είναι γνωστά από την αρχαιότητα και τη συνοδεύουν σε όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής της. Το γεγονός αυτό έχει γεννήσει πολυάριθμους μύθους για την υγεία της καρδιάς που έχουν μεταδοθεί από γενιά σε γενιά.

Το να γνωρίζουμε τι είναι αλήθεια και τι όχι είναι θεμελιώδες για την πρόληψη αυτών των καταστάσεων. Ακολουθούν 11 μύθοι και αλήθειες σχετικά με τις καρδιακές παθήσεις.

1. Μύθος για την υγεία της καρδιάς: Οι καρδιακές παθήσεις προσβάλλουν μόνο τους ηλικιωμένους

Η μεγαλύτερη ηλικία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η καρδιακή ανεπάρκεια. Ωστόσο, οι μυοκαρδιοπάθειες και οι βαλβιδοπάθειες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής.

Ομοίως, είναι βασικό να διατηρείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια της νεότητας για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των ασθενειών αργότερα στη ζωή σας. Υπό αυτή την έννοια, είναι λάθος να πιστεύετε ότι δεν είναι απαραίτητο να φροντίζετε την καρδιά σας όταν είστε νέοι.

2. Οι καρδιακές παθήσεις προσβάλλουν περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες

Είναι γνωστό ότι τα καρδιακά προβλήματα έχουν μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στους άνδρες. Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα επίπεδα οιστρογόνων καθιστούν το γυναικείο φύλο λιγότερο εκτεθειμένο σε αυτές τις παθήσεις κατά τη διάρκεια της νεότητας και της ενηλικίωσης.

Ωστόσο, στους ηλικιωμένους ενήλικες, η συχνότητα εμφάνισης είναι η ίδια σε άνδρες και γυναίκες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης οιστρογόνων στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση. Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό τους κίνδυνο.

3. Δεν μπορεί να έχω υψηλή αρτηριακή πίεση αν δεν έχω συμπτώματα

Η υψηλή αρτηριακή πίεση θεωρείται σιωπηλός δολοφόνος. Συνήθως εμφανίζεται προοδευτικά στο σώμα, οπότε καθώς εγκαθίσταται, ο οργανισμός προσπαθεί να προσαρμοστεί στην αλλαγή. Για το λόγο αυτό, είναι σύνηθες οι άνθρωποι να μην εμφανίζουν συμπτώματα που να τους κάνουν να υποψιαστούν την πάθηση.

Οι περισσότερες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται σε προχωρημένα στάδια, ως αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης της νόσου ή ως αποτέλεσμα ενός τυχαίου ευρήματος σε μια ανάλυση ρουτίνας. Υπό αυτή την έννοια, είναι ζωτικής σημασίας η περιοδική αξιολόγηση των στοιχείων σε νέους, ενήλικες και ηλικιωμένους.

Medir la hipertensión arterial.
Η τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης σύμφωνα με τις κλινικές κατευθυντήριες γραμμές επιτρέπει την έγκαιρη ανίχνευση καρδιακών προβλημάτων.

4. Μύθος για την υγεία της καρδιάς: Όλοι οι πόνοι στο στήθος είναι καρδιακή προσβολή

Οι άνθρωποι συνήθως θορυβούνται όταν αισθάνονται οποιοδήποτε είδος δυσφορίας στο στήθος. Ωστόσο, ο πόνος στο στήθος μπορεί να προκληθεί από μια μεγάλη ποικιλία αιτιών. Τέτοια είναι τα προβλήματα στους πνεύμονες, τον υπεζωκότα, το περικάρδιο, το δέρμα, τους μύες και τις αρθρώσεις.

Μια καρδιακή προσβολή συνήθως παρουσιάζεται ως πιεστικός πόνος στο κέντρο του θώρακα που επεκτείνεται στον αριστερό ώμο και το σαγόνι. Αυτή η ενόχληση συνήθως επιμένει για περισσότερο από 30 λεπτά και δεν ανακουφίζεται από τα αναλγητικά. Συνοδεύεται επίσης από ναυτία, εφίδρωση, δύσπνοια και αίσθημα παλμών.

5. Δεν μπορείτε να πάθετε έμφραγμα χωρίς πόνο στο στήθος

Αυτός είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους μύθους σχετικά με την υγεία της καρδιάς. Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται τα καρδιακά επεισόδια δεν είναι πάντα ο ίδιος για όλους.

Σε ορισμένες γυναίκες, μπορεί να είναι ανεπαίσθητα ή μη χαρακτηριστικά συμπτώματα, όπως πόνος στην πλάτη, τον αυχένα ή τα χέρια. Εάν υποψιάζεστε καρδιακή προσβολή, μη διστάσετε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

6. Ο φόβος και η δυσφορία μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή

Τα έντονα συναισθήματα και οι κρίσεις άγχους μπορούν να επισπεύσουν μια καρδιακή προσβολή σε ευπαθείς ανθρώπους. Και στις δύο περιπτώσεις, αυξάνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και τις απαιτήσεις του οργανισμού, γεγονός που αυξάνει την καρδιακή ζήτηση και μειώνει την οξυγόνωση της καρδιάς.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στους ηλικιωμένους και σε ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή στο παρελθόν. Η μείωση των επιπέδων άγχους και οι θεραπείες διαχείρισης του θυμού παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών προσβολών.

7. Δεν μπορείτε να κάνετε καμία άσκηση μετά από καρδιακή προσβολή

Ένας από τους πιο συνηθισμένους μύθους σχετικά με την υγεία της καρδιάς είναι ότι δεν πρέπει να ασκείστε μετά από καρδιακή προσβολή λόγω του κινδύνου υποτροπής. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση των καρδιοπαθών.

Οι αθλητικές συνεδρίες πρέπει να ξεκινούν προοδευτικά με αερόβια άσκηση χαμηλής έντασης, όπως περπάτημα ή τρέξιμο. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να ελεγχθεί και να βελτιωθεί η αρτηριακή πίεση, το βάρος, η καρδιακή λειτουργία και ο κίνδυνος υποτροπής.

Δεν συνιστώνται αναερόβιες ασκήσεις άρσης βαρών. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για τις καταλληλότερες κινήσεις.

8. Μύθος: Ο διαβήτης δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια πάθηση με υψηλό επιπολασμό παγκοσμίως που συνήθως συμπίπτει με καρδιακά προβλήματα. Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ισχυρή εξελικτική σχέση μεταξύ της ύπαρξης διαβήτη και της ανάπτυξης αρτηριακής υπέρτασης μεσοπρόθεσμα.

Ο διαβήτης από μόνος του αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την υγεία της καρδιάς. Τροποποιεί την αγγειακή δυναμική και τις ανάγκες του οργανισμού.

9. Συμπληρώματα πλούσια σε ωμέγα-3 είναι απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς

Σήμερα, πολλαπλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 έχει σημαντικά ευεργετικά αποτελέσματα στην πρόληψη των στεφανιαίων παθολογιών. Ωστόσο, οι κύριες θεραπευτικές κατευθυντήριες γραμμές υποστηρίζουν την απόκτηση αυτού του θρεπτικού συστατικού μέσω της διατροφής και, σε μικρότερο βαθμό, με τη μορφή συμπληρωμάτων.

Οι μεσογειακές δίαιτες, με κύρια πηγή πρωτεΐνης τα ψάρια, είναι από τις καλύτερες επιλογές. Ομοίως, θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση τηγανητών θαλασσινών και να δίνεται έμφαση στην επαρκή πρόσληψη λαχανικών, φρούτων, οσπρίων και δημητριακών ολικής αλέσεως.

Dieta mediterránea para la salud cardíaca.
Η μεσογειακή διατροφή έχει πάντα προταθεί ως ένα κατάλληλο σχέδιο για την προστασία της καρδιάς.

10. Τα άτομα με καρδιακά προβλήματα πρέπει να αποφεύγουν τα αυγά

Ένας από τους πιο δημοφιλείς μύθους σχετικά με την υγεία της καρδιάς είναι ότι τα αυγά είναι επιβλαβή για τους καρδιοπαθείς. Το κύριο επιχείρημα είναι ότι οι κρόκοι των αυγών είναι πλούσιοι σε χοληστερόλη και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, έρευνες μεγάλης κλίμακας έχουν δείξει ότι υπάρχει μια πολύ μικρή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και των καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα συμβάλλει στην εξισορρόπηση των επιπέδων κακής και καλής χοληστερόλης στους περισσότερους ανθρώπους.

11. Μύθος για την υγεία της καρδιάς: Το λάδι καρύδας είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση για άτομα με καρδιακές παθήσεις

Το λάδι καρύδας αναγνωρίζεται σε πολλούς πολιτισμούς για την καρδιοπροστατευτική του δράση. Αυτό οφείλεται στη συμβολή των τριγλυκεριδίων μέσης αλυσίδας που αυξάνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης ή HDL στο αίμα.

Ωστόσο, το λάδι αυτό περιέχει 4 φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις κορεσμένων λιπαρών από το βούτυρο. Για το λόγο αυτό, οι επαγγελματίες συνιστούν άλλες επιλογές, όπως το ελαιόλαδο ή το λάδι κανόλα.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι το κλειδί για την προστασία της υγείας της καρδιάς σας

Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με την υγεία της καρδιάς. Ορισμένοι από αυτούς είναι αληθινοί, ενώ άλλοι στερούνται έρευνας και επιστημονικής υποστήριξης. Μην ξεχνάτε να συμβουλεύεστε έναν ειδικό πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στις συνήθειες του τρόπου ζωής σας.

Σε γενικές γραμμές, η ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτών την ημέρα, η αποφυγή του καπνίσματος και οι τακτικές εξετάσεις από έναν επαγγελματία είναι οι καλύτερες συνήθειες όσον αφορά την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Sánchez A, Bobadilla M, Dimas B, Gómez M, et al. Enfermedad cardiovascular: primera causa de morbilidad en un hospital de tercer nivel. Rev Mex Cardiol. 2016; 27 (3): 98-102.
  • Falcón A, Falcón A, Yépez Ana. Riesgo cardiovascular y metabólico en una población selectiva. Estudio Camerisep. Rev. Venez. Endocrinol. Metab. 2007 ;  5( 2 ): 08-15.
  • Rodriguez M, Amigo R. Eficacia de un plan de entrenamiento físico en pacientes portadores de un infarto agudo del miocardio. Rev. Med. Electrón. 2010; 32 (3).
  • Tsimihodimos V, Gonzalez-Villalpando C, Meigs JB, Ferrannini E. Hypertension and Diabetes Mellitus: Coprediction and Time Trajectories. Hypertension. 2018 Mar;71(3):422-428.
  • Elagizi A, Lavie CJ, O’Keefe E, Marshall K, et al. An Update on Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Health. Nutrients. 2021 Jan 12;13(1):204.
  • Blesso CN, Fernandez ML. Dietary Cholesterol, Serum Lipids, and Heart Disease: Are Eggs Working for or Against You? Nutrients. 2018 Mar 29;10(4):426.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.