Λαδανιά ή κιστός: Οφέλη και εφαρμογές του αιθέριου ελαίου

Το αιθέριο έλαιο από λαδανιά χρησιμοποιείται στη φυσική ιατρική ως βοηθητικό για την περιποίηση του δέρματος. Μάθετε περισσότερα για τις ιδιότητες και τις χρήσεις του.
Λαδανιά ή κιστός: Οφέλη και εφαρμογές του αιθέριου ελαίου
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 24 Νοεμβρίου, 2022

Το αιθέριο έλαιο από λαδανιά λαμβάνεται από το φυτό με την επιστημονική ονομασία Cistus ladaniferus. Ανήκει στην οικογένεια Cistaceae και χαρακτηρίζεται από τα εντυπωσιακά λευκά άνθη του, τα οποία έχουν μικρές μοβ κηλίδες. Επιπλέον, τα φύλλα του είναι βαθυπράσινα και ο βλαστός του έχει κοκκινωπά μέρη.

Μια ανασκόπηση στο περιοδικό Plants αναφέρει ότι αυτό το θαμνώδες είδος είναι ενδημικό στην περιοχή της δυτικής Μεσογείου. Ενώ χρησιμοποιείται για καλλωπιστικούς σκοπούς, διακρίνεται επίσης για τις αρωματικές και φαρμακολογικές εφαρμογές του.

Συγκεκριμένα, το έλαιο που λαμβάνεται από τους μίσχους εκτιμάται για τα καλλυντικά και φαρμακευτικά του οφέλη. Χρησιμοποιείται συχνά για την προώθηση της επούλωσης πληγών, την ελαχιστοποίηση της εμφάνισης ρυτίδων και γενικά την προστασία του δέρματος. Ας δούμε αναλυτικά πώς λειτουργεί.

Οφέλη του αιθέριου ελαίου από λαδανιά

Για τη δημιουργία του αιθέριου ελαίου, λαμβάνονται τα νεότερα στελέχη του φυτού, ιδίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στη συνέχεια, ξεκινά μια διαδικασία απόσταξης με ατμό, η οποία διαρκεί περίπου τρεις ώρες.

Ανακούφιση από τον πόνο και τις φλεγμονές

Στην παραδοσιακή ιατρική, το αιθέριο έλαιο από λαδανιά έχει θεωρηθεί βοηθητικό για την ανακούφιση των μυών και των αρθρώσεων. Επιπλέον, εκτιμάται για την ικανότητά του να μειώνει τις φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Από την άποψη αυτή, μια συγκριτική μελέτη στο American Journal of Therapeutics ανέφερε ότι τα εκχυλίσματα του Cistus ladaniferusπαρουσίασαν αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις δυνατότητες. Παρόλο που χρειάζονται περισσότερα στοιχεία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά ως φάρμακο για ήπιες παθήσεις.

Λαδανιά ή κιστός: Οφέλη και εφαρμογές του αιθέριου ελαίου
Η τοπική χρήση της λαδανιάς μπορεί να είναι χρήσιμη για την καταπράυνση ορισμένων ήπιων φλεγμονών του δέρματος.

Ελαφριά επούλωση πληγών

Η εφαρμογή αιθέριου ελαίου από λαδανιά δεν θα αφαιρέσει τις ουλές σε μια νύχτα. Αλλά, μπορεί να θεωρηθεί ένα συμπληρωματικό μέσο για την προώθηση της ανακούφισης των μικροτραυμάτων. Πρώτα απ’ όλα, δρα ως αντιμικροβιακό καθώς μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρεται αναλυτικά σε δημοσίευση στο περιοδικό Antioxidants , ο πλούτος του σε αντιοξειδωτικές ενώσεις -ιδίως πολυφαινόλες- προάγει την ανάπλαση και την επούλωση του δέρματος. Παρέχει ακόμη και φωτοπροστατευτική δράση.

Πρόληψη των πρόωρων ρυτίδων με λαδανιά

Μεγάλη ποικιλία καλλυντικών περιποίησης προσώπου περιλαμβάνει μεταξύ των συστατικών τους αιθέριο έλαιο λαδανιάς. Ο λόγος; Η εξαιρετική του περιεκτικότητα σε πολυφαινολικές ενώσεις ασκεί πολλαπλές προστατευτικές και αναπλαστικές λειτουργίες.

Αυτές οι αντιοξειδωτικές ουσίες μετριάζουν τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες, ενός από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την πρόωρη γήρανση. Επίσης, προάγουν την ελαστικότητα του δέρματος, προστατεύουν τον δερματικό φραγμό και μειώνουν την κουρασμένη και θαμπή όψη.

Έλεγχος των μικροαιμορραγιών

Η λαϊκή ιατρική περιλαμβάνει το αιθέριο έλαιο λαδανιάς στον κατάλογο των φυσικών αντιαιμορραγικών παραγόντων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις για αυτές τις ιδιότητες. Ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι βοηθά στη διακοπή της αιμορραγίας σε ήπιες περιπτώσεις, όπως μικρά κοψίματα, ρινορραγία ή βαριά έμμηνο ρύση.

Κίνδυνοι και αντενδείξεις του αιθέριου ελαίου από λαδανιά

Το αιθέριο έλαιο από λαδανιά είναι ανεκτό από τους περισσότερους ανθρώπους.

Χρησιμοποιείται συνήθως εξωτερικά, μέσω διαχυτήρων ή σε συνδυασμό με ένα έλαιο φορέα. Βρίσκεται επίσης σε ορισμένα καλλυντικά και φαρμακευτικά προϊόντα.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία, ειδικά σε ευαίσθητο δέρμα. Επομένως, αφού εφαρμοστεί, πρέπει να προστατεύεται το δέρμα από το ηλιακό φως. Ομοίως, θα πρέπει να αποφεύγεται η εφαρμογή του κοντά στα μάτια ή τους βλεννογόνους, επειδή τείνει να είναι ερεθιστικό.

Αντενδείκνυται στην εγκυμοσύνη, στο θηλασμό και σε πολύ μικρά παιδιά. Σε περίπτωση διαγνωσμένων ασθενειών, καλό είναι να συμβουλευτείτε γιατρό πριν από τη χρήση. Εάν υπάρξει οποιαδήποτε δυσμενής αντίδραση, η χρήση του θα πρέπει να διακοπεί αμέσως.

Πώς εφαρμόζεται το αιθέριο έλαιο από λαδανιά;

Ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτό το προϊόν στην αρωματοθεραπεία ή μέσω μασάζ. Στην τελευταία περίπτωση, θα πρέπει να αραιωθεί σε ένα έλαιο φορέα, όπως το έλαιο τριαντάφυλλου, αμυγδάλου ή καρύδας.

Σε κάθε περίπτωση, ορισμένοι άνθρωποι ποντάρουν στην προετοιμασία σπιτικών θεραπειών σε συνδυασμό με άλλα συστατικά. Ας δούμε μερικές.

Λαδανιά ή κιστός: Οφέλη και εφαρμογές του αιθέριου ελαίου

1. Αρχική θεραπεία κατά των ρυτίδων

Ένας συνδυασμός φυτικών ελαίων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά είναι ιδανικός για την πρόληψη των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. Η χρήση του μπορεί να συμπληρώσει μια νυχτερινή ρουτίνα αντιγήρανσης .

Συστατικά

  • 8 σταγόνες αιθέριο έλαιο λαδανιάς
  • 6 σταγόνες έλαιο κράνμπερι
  • 6 σταγόνες έλαιο ροδιού
  • 15 ml ροδέλαιο

Προετοιμασία

  • Συνδυάστε τα αιθέρια έλαια με το ροδέλαιο και ανακατέψτε καλά.
  • Συσκευάστε το προϊόν σε ένα αεροστεγές μπουκάλι και απλώστε μια μικρή ποσότητα στο πρόσωπο πριν πάτε για ύπνο.

2. Θεραπεία για την τόνωση της επούλωσης πληγών

Εάν ο στόχος είναι να προαχθεί η επούλωση μιας επιφανειακής πληγής, το έλαιο μπορεί να συνδυαστεί με άλλα επανορθωτικά συστατικά. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγεται η εφαρμογή του σε ανοιχτές ή σοβαρές πληγές.

Συστατικά

Παρασκευή

  • Ανακατέψτε τα έλαια μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές προϊόν
  • Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα στην επιθυμητή περιοχή
  • Αφήστε το να απορροφηθεί χωρίς να ξεπλύνετε

3. Κατ’ οίκον θεραπεία κατά της μικρής αιμορραγίας

Η εξωτερική χρήση του αιθέριου ελαίου λαδανιάς μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις μικρής αιμορραγίας. Αυτό θα σταματήσει την αιμορραγία μέσα σε λίγα λεπτά.

Συστατικά

  • 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λαδανιάς
  • 4 σταγόνες φυτικό έλαιο

Προετοιμασία

  • Συνδυάστε τα έλαια και, με τη βοήθεια ενός βαμβακερού επιθέματος, εφαρμόστε το προϊόν στην περιοχή που θέλετε να περιποιηθείτε.
  • Κρατήστε το για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία.

Τι πρέπει να θυμάστε για το αιθέριο έλαιο από λαδανιά;

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδεις ενώσεις και λιπαρά οξέα, το αιθέριο έλαιο λαδανιάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς και καλλυντικούς σκοπούς. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται κατά του πόνου, των φλεγμονών και των μικροτραυμάτων.

Θεωρείται επίσης σύμμαχος κατά των λεπτών ρυτίδων, των επιφανειακών αιμορραγιών και των φλεγμονών. Θα θέλατε να το δοκιμάσετε;

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Αιθέριο έλαιο από ελίχρυσο: Πιθανά οφέλη και χρήσεις
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
Αιθέριο έλαιο από ελίχρυσο: Πιθανά οφέλη και χρήσεις

Το αιθέριο έλαιο από ελίχρυσο εκτιμάται για την αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική του δράση. Ποιες είναι οι χρήσεις του;



  • Frazão DF, Raimundo JR, Domingues JL, Quintela-Sabarís C, Gonçalves JC, Delgado F. Cistus ladanifer (Cistaceae): a natural resource in Mediterranean-type ecosystems. Planta. 2018 Feb;247(2):289-300. doi: 10.1007/s00425-017-2825-2. Epub 2017 Dec 7. PMID: 29218421.
  • El Hamsas El Youbi A, El Mansouri L, Boukhira S, Daoudi A, Bousta D. In Vivo Anti-Inflammatory and Analgesic Effects of Aqueous Extract of Cistus ladanifer L. From Morocco. Am J Ther. 2016 Nov/Dec;23(6):e1554-e1559. doi: 10.1097/MJT.0000000000000419. PMID: 26934730.
  • Gaweł-Bęben K, Kukula-Koch W, Hoian U, Czop M. Characterization of Cistus × incanus L. and Cistus ladanifer L. Extracts as Potential Multifunctional Antioxidant Ingredients for Skin Protecting Cosmetics. Antioxidants (Basel). 2020 Mar 1;9(3):202. doi: 10.3390/antiox9030202. PMID: 32121584; PMCID: PMC7139296.
  • Andrade, D., Gil, C., Breitenfeld, L., Domingues, F., & Duarte, A. P. (2009). Bioactive extracts from Cistus ladanifer and Arbutus unedo L. In Industrial Crops and Products (Vol. 30, Issue 1, pp. 165–167). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2009.01.009
  • Amensour, M., Sendra, E., Pérez-Alvarez, J.A. et al. Antioxidant Activity and Chemical Content of Methanol and Ethanol Extracts from Leaves of Rockrose (Cistus ladaniferus). Plant Foods Hum Nutr 65, 170–178 (2010). https://doi.org/10.1007/s11130-010-0168-2
  • Rinnerthaler M, Bischof J, Streubel MK, Trost A, Richter K. Oxidative stress in aging human skin. Biomolecules. 2015 Apr 21;5(2):545-89. doi: 10.3390/biom5020545. PMID: 25906193; PMCID: PMC4496685.
  • Bechlaghem, Karima & Allali, Hocine & Benmehdi, Houcine & Aissaoui, Nadia & Flamini, Guido. (2019). Chemical Analysis of the Essential Oils of Three Cistus Species Growing in North- West of Algeria. Agriculturae Conspectus Scientificus. 84. 283-293.