9 πιθανές αιτίες για τον πόνο στον κόκκυγα

Υποφέρετε από πόνο στον κόκκυγα; Μάθετε για τις πιθανές αιτίες και τις θεραπείες και τα μέτρα αντιμετώπισής του.
9 πιθανές αιτίες για τον πόνο στον κόκκυγα
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 30 Απριλίου, 2023

Ο πόνος στον κόκκυγα, που ονομάζεται επίσης κοκκυγοδυνία, είναι ο πόνος που εμφανίζεται στο τέλος της σπονδυλικής στήλης, ακριβώς εκεί όπου αρχίζουν οι γλουτοί. Η έντασή του ποικίλλει, αν και μερικές φορές η δυσφορία αυξάνεται όταν κάθεστε ή όταν υιοθετείτε ορισμένες στάσεις. Ποια είναι τα αίτια για τον πόνο στον κόκκυγα;

Τα αίτια είναι ποικίλα, συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμών και της κακής στάσης του σώματος. Μπορεί να χρειαστεί θεραπεία με παυσίπονα, αλλά άλλες φορές, υποχωρεί από μόνη της ή με την εφαρμογή κάποιων μέτρων στο σπίτι.

Η επικράτηση του πόνου στον κόκκυγα

Ο κόκκυγας είναι ένα οστό που αποτελείται από τρεις ή πέντε σπονδύλους που έχουν συγχωνευτεί. Βρίσκεται στο τέλος της σπονδυλικής στήλης, στη βάση και ακριβώς κάτω από το ιερό οστό.

Είναι το οστό που φέρει το βάρος όταν κάθεστε, μαζί με το κάτω μέρος της λεκάνης. Στους ενήλικες, τείνει να καμπυλώνει λίγο. Όταν αυτό συμβαίνει σε υπερβολικό βαθμό, μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα.

Μεταξύ αυτών των προβλημάτων είναι ο πόνος στον κόκκυγα, ο οποίος είναι επίσης γνωστός με άλλα ονόματα όπως πόνος στο ιερό οστό, κοκκυγοδυνία ή κοκκυγία. Σύμφωνα με έρευνες, αντιπροσωπεύει περίπου το 1% των ενοχλήσεων στη σπονδυλική στήλη.

Είναι πιο συχνός στις γυναίκες. Πιστεύεται ότι αυτή η διαφορά μπορεί να οφείλεται στη θέση του γυναικείου κόκκυγα, ο οποίος είναι πιο οπίσθιος ή εκτεθειμένος.

Συναφή συμπτώματα

Ο πόνος στον κόκκυγα συνήθως παρουσιάζεται ως ένα συνεχές αίσθημα μαχαιριάς στο οστό. Άλλες φορές, γίνεται αισθητός όταν αγγίζεται ή ψηλαφίζεται η περιοχή. Μπορεί να ακτινοβολεί προς τη μέση.

Συνήθως επιδεινώνεται με τα παρατεταμένα διαστήματα καθιστικής ζωής ή την ορθοστασία, με δραστηριότητες που ασκούν μεγαλύτερη πίεση στο οστό και με απότομες κινήσεις. Περιστασιακά, μπορεί να υπάρχει πόνος κατά την αφόδευση ή τη σεξουαλική επαφή. Στις γυναίκες, προκαλεί επίσης δυσφορία κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να τον συνοδεύουν είναι τα ακόλουθα:

 • Η εμφάνιση μελανιών
 • Η αίσθηση πίεσης ή μουδιάσματος στους γλουτούς
 • Μειωμένη ποιότητα ανάπαυσης
9 πιθανές αιτίες για τον πόνο στον κόκκυγα
Η θέση του κόκκυγα οδηγεί σε πόνο που επηρεάζει την ποιότητα ζωής, καθώς ενοχλεί όταν κάθεστε και όταν ξαπλώνετε.

Πιθανές αιτίες για τον πόνο στον κόκκυγα

Υπάρχουν διάφορες αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση πόνου στην ιερή ή κοκκυγική περιοχή. Μεταξύ αυτών είναι οι ακόλουθες.

1. Τραυματισμός ή επανειλημμένο τραύμα

Ως αποτέλεσμα πτώσης ενώ καθόμαστε ή χτυπήματος στην περιοχή της μέσης, μπορεί να υποστούμε έναν τραυματισμό που μπορεί να προκαλέσει πόνο στον κόκκυγα. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα κατάγματα αυτού του οστού δεν είναι τόσο συχνά, αλλά εξακολουθούν να συμβαίνουν.

Ενδέχεται να απαιτηθεί μεγαλύτερος χρόνος ανάρρωσης.

2. Επαναλαμβανόμενη δράση

Ο πόνος μπορεί να οφείλεται στην εκτέλεση μιας δραστηριότητας που δημιουργεί συνεχή πίεση στο οστό, όπως η ιππασία ή το ποδήλατο ή όταν τρέχετε ή κατεβαίνετε και ανεβαίνετε σκάλες.

3. Κακή κίνηση ή υπερένταση

Μια άλλη κατάσταση που σχετίζεται με την εμφάνιση πόνου στον κόκκυγα είναι η κακή κίνηση κατά το σκύψιμο ή η κακή στάση κατά το σήκωμα βάρους.

4. Κακή στάση του σώματος

Η διατήρηση κακής στάσης του σώματος όταν κάθεστε για πολλή ώρα, όταν εργάζεστε μπροστά στον υπολογιστή ή όταν οδηγείτε, είναι επίσης ένας παράγοντας που σχετίζεται με την εμφάνιση πόνου στον κόκκυγα.

5. Εγκυμοσύνη και τοκετός

Κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, τα οστά της οσφυϊκής περιοχής εγκαθίστανται διαφορετικά. Γίνονται πιο εύκαμπτα. Επίσης, κατά τη διάρκεια του τοκετού, το κεφάλι του μωρού μπορεί να τραυματίσει κάποιες δομές.

6. Υπέρβαρο ή παχυσαρκία

Η διατήρηση βάρους πάνω από αυτό που αρμόζει στο μέγεθος ή ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), γύρω στο 30, αυξάνει επίσης την πίεση στον κόκκυγα.

7. Δισκοκήλη

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος στον κόκκυγα μπορεί να είναι αποτέλεσμα αντιστάθμισης, με την έννοια ότι το άτομο αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο κάθεται ή στέκεται για να αποφύγει τη δυσφορία. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν υπάρχει κήλη δίσκου στην οσφυϊκή περιοχή.

8. Εκφυλιστικές διεργασίες των αρθρώσεων

Διεργασίες όπως η εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων (DJD) επηρεάζουν τον χόνδρο που βρίσκεται στις αρθρώσεις και στις οστικές δομές. Εάν αυτό συμβεί στην οσφυοοσφυϊκή περιοχή, για παράδειγμα, μπορεί να υπάρξει πόνος στον κόκκυγα.

9. Άλλες αιτίες για τον πόνο στον κόκκυγα

Λιγότερο συχνά, ο πόνος στον κόκκυγα μπορεί να οφείλεται σε όγκο, κύστη ή σε πιλονιδιακή νόσο, η οποία είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από τη συσσώρευση τριχών και νεκρών κυττάρων κάτω από το δέρμα.

Θεραπείες για τον πόνο στον κόκκυγα

Ο πόνος στον κόκκυγα μπορεί να υποχωρήσει από μόνος του μέσα σε λίγες ημέρες. Αν και μερικοί γίνονται χρόνιοι και επιμένουν για εβδομάδες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η σύσταση είναι να επισκεφθείτε έναν γιατρό.

Ο επαγγελματίας υγείας θα εξετάσει την περιοχή για ενδείξεις καταγμάτων, παρουσία εξογκωμάτων ή ενδείξεις μόλυνσης. Θα ρωτήσει επίσης τον ασθενή για το αν έχει υποστεί κάποιο χτύπημα ή ποιες είναι οι συνήθειές του.

Ως συμπληρωματικό μέτρο, μπορεί να ζητήσει διαγνωστικές απεικονιστικές εξετάσεις. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ακτινογραφίες, αξονικές τομογραφίες ή μαγνητικές τομογραφίες.

Η θεραπεία θα ποικίλλει ανάλογα με την αιτία και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Μπορεί να συνδυαστούν αρκετές από τις ακόλουθες επιλογές:

 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, η ναπροξένη και άλλα, για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.
 • Ενέσεις αναισθητικών και στεροειδών, όταν ο πόνος είναι πολύ ισχυρός.
 • Φυσικοθεραπεία: μασάζ, χειροπρακτική θεραπεία, διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση, μεταξύ άλλων.

Πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση για τη μερική ή ολική αφαίρεση του οστού του κόκκυγα. Ωστόσο, αυτό συνιστάται μόνο όταν οι άλλες επιλογές δεν έχουν αποδώσει. Και παρόλο που πρόκειται για μια επέμβαση που μπορεί να γίνει εύκολα, η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

9 πιθανές αιτίες για τον πόνο στον κόκκυγα
Η σπονδυλική χειροπρακτική μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του πόνου στην κάτω περιοχή- είτε στον κόκκυγα είτε στο ιερό οστό.

Άλλα μέτρα για τον πόνο στον κόκκυγα

Εκτός από τις θεραπείες που αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορούν να ληφθούν υπόψη ορισμένες συστάσεις για την άμβλυνση του πόνου στον κόκκυγα ή ακόμη και για την πρόληψή του. Ωστόσο, οι σπιτικές θεραπείες θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο όταν έχουν εγκριθεί από το γιατρό και αφού έχουν προσδιοριστεί τα αίτια.

Από την άποψη αυτή, υπάρχουν οι ακόλουθες επιλογές:

 • Ξεκούραση: Οι έντονες σωματικές δραστηριότητες που έχουν αντίκτυπο στη σπονδυλική στήλη θα πρέπει να ανασταλούν.
 • Εφαρμογή τοπικού πάγου στο κάτω μέρος της πλάτης. Επίσης, εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε θερμότητα με κομπρέσες.
 • Όταν κάθεστε, το σώμα πρέπει να γέρνει λίγο προς τα εμπρός, ώστε το βάρος να πέφτει στα πόδια. Για μεγαλύτερη άνεση, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικά μαξιλάρια καθίσματος. Όταν υπάρχει πόνος, η καλύτερη θέση ύπνου είναι στη μία πλευρά.
 • Η δυσκοιλιότητα πρέπει να καταπολεμάται με την κατανάλωση αρκετών υγρών και την κατανάλωση φυτικών ινών.
 • Τα άτομα που είναι υπέρβαρα θα πρέπει να προσπαθήσουν να χάσουν βάρος.
 • Υπάρχουν κάποιες κατάλληλες ασκήσεις, όπως αυτές που γίνονται όταν υπάρχει δισκοκήλη ή πόνος στη μέση, για να τεντωθούν και να δυναμώσουν οι μύες της μέσης.

Πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό για τον πόνο στον κόκκυγα;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως ήδη αναφέρθηκε, ο πόνος στον κόκκυγα μειώνεται ή εξαφανίζεται όταν τροποποιούμε τη δραστηριότητα ή τις συνήθειες που τον προκάλεσαν. Ωστόσο, δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικά σίγουροι.

Υπό αυτή την έννοια, καλό είναι να πάμε στο γιατρό όταν η ενόχληση επιμένει ή όταν είναι πολύ έντονη. Επίσης, θα πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό εάν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως φλεγμονή, ερυθρότητα και αίσθηση θερμότητας στο δέρμα της περιοχής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Bannura G. Enfermedad pilonidal sacro-coccígea: factores de riesgo y tratamiento quirúrgico. Rev Chil Cir. 2011;  63(5): 527-533.
 • Emerson S, Speece A. Manipulation of the coccyx with anesthesia for the management of coccydynia. J Am Osteopath Assoc. 2012; 112: 805-807.
 • Navarro Navarro R, Navarro García R, Santana Suárez R, Barroso Rosa S. Coccigodinia. Situación actual, diagnóstico y tratamiento. Canarias médica y quirúrgica. 2011; 2: 28-37
 • Ortega Sánchez-Pinilla R. ¿Cuáles son los ejercicios indicados en la lumbalgia crónica y en la hernia discal? FMC – Formación Médica Continuada en Atención Primaria. 2020; 27(1): 34-46.
 • Patel R, Appannagari A, Whang P. Coccydynia. Curr Rev Musculoskelet Med. 2008; 1(3-4): 223-226.
 • Rivero Torres R, Álvarez Fiallo R. Hernia discal lumbar: algunos aspectos del diagnóstico. Rev Cub Med Mil. 2004;  33(2). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-65572004000200003&lng=es.
 • Salar O, Mustaq F, Ahmed M. Defecation pain and coccydynia due to an anteverted coccyx: a case report. J Med Case Rep. 2012; 6: 175. Accessed 7/1/2020.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.