Τροφές που δεν πρέπει να τρώτε αν είστε αθλητής

Υπάρχουν τροφές που πρέπει να αφαιρέσετε από τη διατροφή σας εάν είστε αθλητής για να εξασφαλίσετε βέλτιστη απόδοση και μυϊκή αποκατάσταση. Μάθετε τα πάντα εδώ!
Τροφές που δεν πρέπει να τρώτε αν είστε αθλητής
Anna Vilarrasa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Anna Vilarrasa.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Η διατροφή και η προπόνηση είναι δύο από τα κλειδιά της επιτυχίας στον αθλητισμό. Για το λόγο αυτό, οι αθλητές πρέπει να παρακολουθούν στενά ό,τι τρώνε. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να εξεταστούν και οι τροφές που πρέπει να εξαλειφθούν από τη διατροφή του αθλητή για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Τι δεν πρέπει να τρώτε αν είστε αθλητής;

Οι ειδικοί λένε ότι η σωματική δραστηριότητα, η αθλητική απόδοση και η ανάκαμψη από την άσκηση βελτιώνονται με τη βέλτιστη διατροφή. Οι συστάσεις για σωστή διατροφή εστιάζονται στην επιλογή τροφών και ποτών, στο χρονοδιάγραμμα και στη δυνατότητα λήψης συμπληρωμάτων.

Εκτός από την εξέταση των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών στη διατροφή, είναι απαραίτητο να δίνετε προσοχή στις απαιτήσεις σε μικροθρεπτικά συστατικά. Οι συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων μπορεί να αυξηθούν και θα πρέπει να καλύπτονται για την αποφυγή των κινδύνων που σχετίζονται με τις ελλείψεις.

Έτσι, οι κύριες τροφές που πρέπει να εξαλειφθούν από τη διατροφή του αθλητή είναι φτωχές σε θρεπτικά συστατικά και είναι αυτές που προκαλούν άγχος, φλεγμονές και υπερφόρτωση. Η εξάλειψη αυτών των τροφών μπορεί να κάνει τη διαφορά και να αποτρέψει τη μείωση της απόδοσης.

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να αφαιρέσετε από τη διατροφή σας αν είστε αθλητής

Ας δούμε, λοιπόν, τη λίστα με τις τροφές που πρέπει να αποκλείσει ένας αθλητής από τη διατροφή του. Μερικές μπορεί να σας εκπλήξουν!

Τροφές που πρέπει να καταργήσετε αν είστε αθλητής: Αλκοόλ

Οι επιπτώσεις των αλκοολούχων ποτών στην υγεία είναι επιβλαβείς για τον γενικό πληθυσμό. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία, τον κίνδυνο καρκίνου, την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανάπτυξη ψυχικών προβλημάτων.

Πέρα από όλα αυτά, στη συγκεκριμένη περίπτωση των αθλητών, το αλκοόλ επηρεάζει την απόδοση. Όπως επισημαίνεται από το επιστημονικό περιοδικό Sports Medicine το αλκοόλ είναι μια απαγορευμένη ουσία στον αθλητισμό καθώς μειώνει την αθλητική απόδοση, αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού και εμποδίζει την ενυδάτωση. Είναι ακόμη και μια απαγορευμένη ουσία σε ορισμένα ολυμπιακά αθλήματα.

Bebidas alcohólicas.
Είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε το αλκοόλ από τη διατροφή των αθλητών, ώστε να μην επηρεάζει τις αθλητικές τους επιδόσεις.

Ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά «διαίτης».

Τα περισσότερα ζαχαρούχα αναψυκτικά, χυμοί φρούτων ή ποτά «διαίτης» δεν συνιστώνται. Πολλές από τις υπάρχουσες μελέτες σχετικά με την κατανάλωσή τους υποστηρίζουν την παρουσία δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία.

Στην περίπτωση των ενεργειακών ποτών με συστατικά όπως η καφεΐνη ή η ταυρίνη, υπάρχουν γνωστά οφέλη από τη μέτρια κατανάλωση για τη βελτίωση της απόδοσης. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη αυξάνει επίσης την αρτηριακή πίεση και μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, ταχυκαρδία ή νευρικότητα.

Αθλητικά ποτά

Τα αθλητικά ποτά αναπτύχθηκαν αρχικά για τη βελτίωση της απόδοσης, την πρόληψη ή τη θεραπεία της αφυδάτωσης και την πρόληψη ή τη θεραπεία της εμφάνισης μυϊκών κραμπών. Είναι κατάλληλα για μακροχρόνια άσκηση ή υπό ορισμένες κλιματικές συνθήκες.

Ωστόσο, δεν πρέπει να συγχέονται με ενεργειακά ποτά. Η σωστή χρήση αυτού του τύπου προϊόντος και η επιλογή πάντα των πιο υγιεινών επιλογών απαιτεί μια ενδελεχή ανάλυση της προσφερόμενης αγοράς.

Τροφές που πρέπει να εξαφανίσετε αν είστε αθλητής: Ενεργειακές μπάρες

Αυτός ο τύπος προϊόντος είναι πηγή ενέργειας και τα θρεπτικά συστατικά είναι γρήγορα, προσβάσιμα και βολικά. Ωστόσο, οι περισσότερες επιλογές είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες και είναι καλύτερο να επιλέξετε άλλα τρόφιμα, όπως φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

Ζαχαρούχα δημητριακά

Ένα μπολ με δημητριακά με πολλή ζάχαρη δεν είναι το ιδανικό πρωινό για τους αθλητές. Είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας, η οποία προκαλεί στιγμιαία αύξηση της ινσουλίνης και προάγει την αποθήκευση λίπους. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τις περισσότερες εμπορικές granola ή τις έτοιμες προς κατανάλωση ή αρωματισμένες νιφάδες βρώμης.

Άλλες προτιμώμενες επιλογές είναι οι νιφάδες δημητριακών (βρώμη, κινόα, σίκαλη) ή νιφάδες καλαμποκιού χωρίς ζάχαρη. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε πρωινό με τοστ, smoothies, αυγά ή σπιτική γκρανόλα.

Γλυκά και άλλα ζαχαρούχα ή αρτοσκευάσματα

Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει καραμέλες, σοκολάτες, μπισκότα κλπ… Όλα περιέχουν μεγάλη ποσότητα πρόσθετων σακχάρων και δεν παρέχουν σχεδόν καθόλου θρεπτικά συστατικά.

Το να κάνετε αθλήματα, να είστε σε καλή φυσική κατάσταση και να έχετε καλό μεταβολισμό δεν είναι δικαιολογία για να εισάγετε αυτό το είδος τροφής στη διατροφή σας. Μπορεί να μην αλλάζουν το βάρος. Ωστόσο, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόδοσή σας και τη συνολική υγεία σας.

Τροφές που δεν πρέπει να τρώτε αν είστε αθλητής: Έτοιμα γεύματα και γρήγορο φαγητό

Και οι δύο επιλογές περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων και υδρογονωμένων λιπών και εξευγενισμένα αλεύρια, υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και συστατικά κακής ποιότητας. Η πρόσληψη αυτών των τύπων λιπιδίων θα πρέπει να είναι χαμηλή και να αποφεύγεται στην περίπτωση των τρανς λιπαρών.

Μερικές από τις επιβλαβείς επιπτώσεις που παρατηρούνται είναι τα αυξημένα λιπίδια του αίματος και η φλεγμονή ή η ασβεστοποίηση των αρτηριακών κυττάρων. Όλα αυτά οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 4 τρόποι για να χάσετε βάρος με αλόη.

Ψωμί, ζυμαρικά και λευκό ρύζι

Οι λευκοί κόκκοι δεν είναι οι πιο ενδεδειγμένοι για τον γενικό πληθυσμό, επειδή η διαδικασία εξευγενισμού αφαιρεί τις φυτικές ίνες και πολλές από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχουν. Επιπλέον, η ενέργεια που παρέχεται από τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι πιο σταθερή και δεν προκαλεί κορυφές ινσουλίνης.

Ωστόσο, σε συγκεκριμένες ώρες οι αθλητές θα πρέπει να παρακολουθούν τις ποσότητες φυτικών ινών στα γεύματά τους. Εάν είναι υπερβολικό πριν από ένα σημαντικό γεγονός, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακή πέψη ή εντερικά προβλήματα.

Τροφές που δεν πρέπει να τρώτε αν είστε αθλητής
Τα επεξεργασμένα δημητριακά χάνουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες στη διαδικασία παραγωγής τους.

Συμβουλές για τη συμπλήρωση τροφής όταν είστε αθλητής

Έχουμε ήδη δει ότι το φαγητό είναι κρίσιμο στην καθημερινή ζωή των αθλητών και ότι πρέπει να είναι υγιεινό και προσαρμοσμένο στα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου και του αθλήματος. Εκτός από τις τροφές που πρέπει να αφαιρεθούν από τη διατροφή του αθλητή, πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες:

 • Τρώτε αργά. Πολλοί άνθρωποι δεν ξοδεύουν αρκετό χρόνο τρώγοντας για να κερδίσουν χρόνο για να αφιερώσουν σε άλλες εργασίες ή προπόνηση. Ωστόσο, το γρήγορο φαγητό οδηγεί μόνο σε εντερική δυσφορία και κακή πέψη.
 • Πίνετε αρκετό νερό για να ενυδατωθείτε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση ή τον αγώνα. Η ενυδάτωση είναι άλλο ένα κλειδί για καλή απόδοση και ανάκαμψη μετά.
 • Εισαγάγετε πηγές πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα, καθώς αυτές είναι απαραίτητες για την επισκευή και την ενίσχυση του μυϊκού ιστού. Είναι καλύτερο να προσφέρετε αυγά, ασπράδια αυγών, παράγωγα σόγιας, ψάρια, ξηρούς καρπούς ή άπαχο κρέας.
 • Μην κάνετε δίαιτες χαμηλών θερμίδων. Μια περιοριστική δίαιτα μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία του οργανισμού.
 • Μην δοκιμάζετε νέα τρόφιμα ή συμπληρώματα πριν από έναν διαγωνισμό. Εάν προκαλούν εντερικά προβλήματα ή άλλες ανεπιθύμητες αντιδράσεις, μπορεί να καταστρέψουν όλη τη σκληρή δουλειά σας.

Ο κρίσιμος ρόλος των τροφών αν είστε αθλητής

Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους, καθώς αυτή είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους μιας εξαιρετικής κατάστασης σωματικής και ψυχικής υγείας. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή που να είναι ισορροπημένη και προσαρμοσμένη στα μοναδικά χαρακτηριστικά σας.

Στην περίπτωση των αθλητών, αυτό είναι ιδιαίτερα επιβεβλημένο, καθώς οι ενεργειακές και διατροφικές τους ανάγκες είναι συχνά αυξημένες. Διακυβεύεται η υγεία τους, καθώς και τα αθλητικά τους αποτελέσματα, η ανάρρωση και ο κίνδυνος τραυματισμού.

Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν ορισμένες τροφές που πρέπει να αφαιρεθούν από τη διατροφή των αθλητών, καθώς επιδεινώνουν όλα αυτά τα επιτεύγματα. Ωστόσο, δεδομένων των διαφορών μεταξύ των κλάδων, η καλύτερη συμβουλή είναι να αναζητήσετε επαγγελματική συμβουλή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • American Dietetic Association et al. American College of Sports Medicine position stand. Nutrition and athletic performance. Medicine and Science in Sports and Exercise. Marzo 2009. 41 (3): 709-31.
 • Burke L. M. Energy needs of athletes. Canadian Journal of Applied Physiology. Enero 2001. 26 (S1): S202-S219.
 • Caspero A. Protein and the athlete. How much do you need? Eatright. Academy of Nutrition and Dietetics. Julio 2020.
 • Centers for Disease Control and Prevention. Alcohol use and tour health. Mayo 2021.
 • Gutiérrez-Hellín J, Varillas-Delgado D. Energy drinks and sports performance, cardiovascular risk, and genetic associations; future prospects. Nutrients. Febrero 2021. 13 (13): 715.
 • Kummerow F. A. The negative effects of hydrogenated trans fats and what to do about them. Atherosclerosis. Agosto 2009. 205 (2): 458-65.
 • O’Brien C.P, Lyons F. Alcohol and the athlete. Sports Medicine. Mayo 2000. 29 (5): 295-300.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.