Οι 10 καλύτεροι τρόποι για να καταπολεμήσετε την κούραση

Έχετε πρόβλημα να μείνετε ξύπνιος στη δουλειά; Πριν φτάσετε στην καφεΐνη, δοκιμάστε αυτές τις 10 φυσικές, υγιεινές συμβουλές για την καταπολέμηση της κούρασης.
Οι 10 καλύτεροι τρόποι για να καταπολεμήσετε την κούραση
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 15 Νοεμβρίου, 2023

Νιώθετε εξαντλημένοι και θέλετε να κοιμηθείτε; Μπορείτε να καταπολεμήσετε την κούραση χωρίς να καταναλώσετε άφθονες ποσότητες καφέ! Ακολουθούν οι δέκα καλύτεροι τρόποι που θα σας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσετε.

Η έλλειψη ύπνου και η χρόνια κούραση είναι σχεδόν επιδημία. Παρόλο που είναι συχνό φαινόμενο, δεν είναι κάτι που μπορείτε απλά να το παραμερίσετε. Στην πραγματικότητα, η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με την αύξηση της επικίνδυνης συμπεριφοράς, τις διακυμάνσεις της διάθεσης, ακόμη και με αυτοκτονικές σκέψεις. Έτσι, θα πρέπει σίγουρα να κάνετε τον ύπνο σας προτεραιότητα!

Παρόλο που πολλοί άνθρωποι καταπολεμούν την κούραση σε καθημερινή βάση, συνήθως το κάνουν με το να πίνουν ένα μεγάλο φλιτζάνι ζεστό καφέ.

Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερες επιλογές με πολύ λιγότερη καφεΐνη που μπορείτε να δοκιμάσετε. Μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας χωρίς να στραφείτε σε ανθυγιεινές συνήθειες.

Αυτή είναι μια λίστα με τα πιο εύκολα πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν νιώθετε νυσταγμένοι ή όταν χρειάζεται να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας.

Οι δέκα καλύτεροι τρόποι για να καταπολεμήσετε την κούραση

1. Σηκωθείτε και κινηθείτε

Αν είστε στο γραφείο σας, σηκωθείτε όρθιοι και κουνήστε τα χέρια και τα πόδια σας.

Μπορείτε ακόμη να δοκιμάσετε να αγγίξετε τα δάχτυλα των ποδιών σας. Κάνοντας όλα αυτά, αφήνετε την ενέργειά σας να ρέει καλύτερα μέσα στο σώμα σας.

Αν έχετε λίγο περισσότερο χώρο για να κινηθείτε, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα ή ακόμα και γρήγορο περπάτημα. Αυτό βοηθάει να κυκλοφορήσει το αίμα σας, ενώ σας δίνει μια ώθηση ενέργειας.

Επίσης, αν έχετε την ευκαιρία, βγείτε έξω και πάρτε λίγο καθαρό αέρα. Αυτό σας βοηθάει να καταπολεμήσετε πολύ καλύτερα την κούραση.

2. Ξεγελάστε τον εγκέφαλό σας για να καταπολεμήσετε την κούραση

Οι 10 καλύτεροι τρόποι για να καταπολεμήσετε την κούραση

Αν η κίνηση του σώματός σας δεν είναι εφικτή, μπορείτε να γυμνάσετε το μυαλό σας. Το να λύσετε ένα σταυρόλεξο ή ένα Sudoku μπορεί να είναι η απάντηση στο πρόβλημά σας. Από την άλλη πλευρά, μπορείτε επίσης να κάνετε το μυαλό σας να δουλέψει πάνω σε κάτι καινούργιο.

Μέσω αυτής της πνευματικής εργασίας, κρατάτε τον εγκέφαλό σας σε λειτουργία. Αυτό βοηθά να ξυπνήσει το μυαλό σας μετά από την εκτέλεση επαναλαμβανόμενων εργασιών.

3. Χρησιμοποιήστε λεμόνια

Γνωρίζατε ότι το άρωμα του λεμονιού είναι πολύ χρήσιμο για την αναζωογόνηση και την τόνωση του εγκεφάλου σας;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα λεμόνια για να ξυπνήσετε τον εγκέφαλό σας. Γι’ αυτό, πιείτε λίγο τσάι λεμόνι ή δαγκώστε κατευθείαν ένα λεμόνι.

Στην πραγματικότητα, η χαρακτηριστική μυρωδιά των εσπεριδοειδών ενεργοποιεί τον εγκέφαλό σας και μπορεί να καταπολεμήσει την υπνηλία.

Έτσι, αν προτιμάτε, μπορείτε να επιλέξετε το εσπεριδοειδές που σας αρέσει περισσότερο. Ή, δοκιμάστε τα όλα μέχρι να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα

4. Δροσιστείτε

Οι 10 καλύτεροι τρόποι για να καταπολεμήσετε την κούραση

Αφήστε κάτω το συνηθισμένο φλιτζάνι του απογευματινού σας καφέ και πιείτε αντ’ αυτού ένα ποτήρι κρύο νερό. Το κρύο νερό σας βοηθάει να ξυπνήσετε και ενυδατώνει τον οργανισμό σας. Αυτό σας δίνει την επιπλέον ενέργεια που χρειάζεστε για να περάσετε το απόγευμα.

Μπορείτε ακόμη και να ρίξετε λίγο κρύο νερό στο πρόσωπό σας. Μια άλλη επιλογή είναι να τρίψετε ένα παγάκι στον καρπό σας. Αυτό ξυπνάει το σώμα σας πιο γρήγορα.

Το κρύο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανεβάσετε την αδρεναλίνη σας στα ύψη.Πρόκειται για μια διεγερτική ορμόνη που θα σας βοηθήσει να είστε πιο προσεκτικοί σε αυτό που κάνετε.

5. Φάτε μια καραμέλα μέντας

Ακριβώς όπως και τα λεμόνια, η μέντα έχει ένα τονωτικό άρωμα που θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την κούραση. Είναι καλή ιδέα να έχετε κρυμμένες στο γραφείο σας μερικές καραμέλες μέντας.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τσίχλες μέντας. Αν προσθέσετε λίγη μέντα στο παγωμένο νερό σας ή πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι μέντας, θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα.

6. Ακούστε χαρούμενη μουσική

Οι 10 καλύτεροι τρόποι για να καταπολεμήσετε την κούραση

Η μουσική μπορεί να σας ξυπνήσει. Βάλτε λοιπόν τα ακουστικά σας και δυναμώστε την ένταση του αγαπημένου σας τραγουδιού. Επίσης, αν μπορείτε να πείσετε τον εαυτό σας να τραγουδήσει, τα επίπεδα ενέργειάς σας θα ανέβουν ακόμη περισσότερο! Κάνοντας μια απροσδόκητη δραστηριότητα θα ενεργοποιήσετε τον εγκέφαλό σας και θα σας βοηθήσει να διώξετε την κούραση.

Από την άλλη πλευρά, το να σηκωθείτε από την καρέκλα σας και να χορέψετε μπορεί να σας δώσει ακόμα περισσότερη ενέργεια. Ωστόσο, το αφεντικό σας μπορεί να το βρει λίγο περίεργο…

7. Αναπνοή της φωτιάς

Όχι κυριολεκτικά! Μιλάμε για μία από τις τεχνικές αναπνοής που χρησιμοποιούνται στη γιόγκα. Αυτή η τεχνική μπορεί να σας δώσει μια μεγάλη έκρηξη αδρεναλίνης.

Το κύμα οξυγόνου που πηγαίνει προς τον εγκέφαλό σας, σας ξυπνάει άμεσα. Η “τεχνική της αναπνοής της φωτιάς” είναι εύκολη. Μπορείτε να βρείτε βίντεο στο διαδίκτυο που σας διδάσκουν τα πάντα γι’ αυτήν.

8. Ξεγελάστε το μυαλό σας

Μερικές φορές, μπορεί να βοηθήσει το να προσποιηθείτε ότι έχετε περισσότερη ενέργεια. Αυτό σημαίνει απλώς ότι εξαπατάτε τον εαυτό σας και τον κάνετε να νομίζει ότι έχετε περισσότερη ενέργεια από ό,τι έχετε στην πραγματικότητα.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πείτε στον εαυτό σας ότι είστε εντελώς ξύπνιοι και γεμάτοι ενέργεια δύο φορές. Αυτό θα σας βοηθήσει να ολοκληρώσετε όλες τις εργασίες σας!

Θα σας εκπλήξει το πώς θα βρείτε σχεδόν αυτόματα ενέργεια όταν νομίζετε ότι είστε εντελώς εξαντλημένοι.

9. Διαλογισμός

meditate-before-sleeping

Ο διαλογισμός είναι πολύ χρήσιμος για τη μείωση του στρες και την αύξηση της συγκέντρωσης. Θα πρέπει να τον εξασκείτε τακτικά. Αν το κάνετε, μπορεί να ανακαλύψετε ότι είναι επίσης ένα εξαιρετικό εργαλείο για την καταπολέμηση της κούρασης.

Παρ’ όλα αυτά, είναι σύνηθες οι άνθρωποι να δοκιμάζουν το διαλογισμό και να μην τους αρέσει. Αν έχετε δοκιμάσει διαλογισμό στο παρελθόν, αλλά και πάλι δεν ξεπεράσατε την απογευματινή υπνηλία, μπορεί να είναι επειδή δεν έχετε βρει τον κατάλληλο τύπο για εσάς.

10. Γελάστε

Το γέλιο είναι θεραπευτικό. Αυτό οφείλεται στις ενδορφίνες που το σώμα σας απελευθερώνει. Αυτές οι ορμόνες επηρεάζουν τη συνολική σας ευεξία και τα επίπεδα ενέργειας.

Εξαιτίας αυτού, θα πρέπει να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να γελάσετε με ένα viral βίντεο ή να μοιραστείτε μια αστεία ιστορία με κάποιον. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την κούραση και να βελτιώσετε την απόδοσή σας. Δοκιμάστε το!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.