Χριστούγεννα: Παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου;

Δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν ότι τα Χριστούγεννα είναι συνώνυμο του πολύ φαγητού. Ανάλογα με τη χώρα και τα οικογενειακά έθιμα, τα πιάτα και τα ποτά μπορεί να διαφέρουν πολύ.
Χριστούγεννα: Παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου;
Diego Pereira

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Diego Pereira.

Τελευταία ενημέρωση: 17 Δεκεμβρίου, 2022

Μια μεγάλη ποικιλία μελετών έχει συσχετίσει τα Χριστούγεννα με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι κατά τη διάρκεια των γιορτών υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα θανατηφόρων συμβάντων, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, είναι δυνατόν να λάβουμε μέτρα για να τα αποφύγουμε. Πώς μπορείτε, λοιπόν, να απολαύσετε τις διακοπές με υπευθυνότητα; Στο ακόλουθο άρθρο, θα μοιραστούμε ορισμένες συστάσεις.

Γιατί τα Χριστούγεννα αποτελούν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου;

Το αν τα Χριστούγεννα αποτελούν ή όχι παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνήθειες ενός ατόμου. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες καταστάσεις που παίζουν ρόλο, όπως το κρύο, το άγχος και η καθυστέρηση της προσέλευσης στα νοσοκομεία όταν κάποιος βιώνει προβλήματα υγείας. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Το κρύο του χειμώνα

Τα καρδιακά επεισόδια και άλλα καρδιαγγειακά συμβάντα σχετίζονται με την απόφραξη της ροής του αίματος σε έναν συγκεκριμένο ιστό. Αυτό δυσχεραίνει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών για τη σωστή λειτουργία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρικό θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά.

Αυτό το αποφρακτικό φαινόμενο συχνά επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι ο βαθμός διαστολής των αιμοφόρων αγγείων, δηλαδή η διάμετρός τους. Αυτό δεν είναι ένα στατικό μέτρο, καθώς μπορεί να τροποποιηθεί από τον λείο μυ γύρω από τις αρτηρίες και τις ελαστικές ιδιότητες των αγγείων.

Επομένως, υπάρχει μικρότερη ροή αίματος σε ένα στενωμένο αγγείο από ό,τι σε ένα διατεταμένο. Εάν υπάρχει απόφραξη, όπως μια αθηρωματική πλάκα, ο κίνδυνος εμφράγματος αυξάνεται σημαντικά.

Προκειμένου να εκτραπεί η ροή του αίματος σε πιο σημαντικά όργανα, εμφανίζεται γενικευμένη αρτηριακή αγγειοσύσπαση σε ψυχρά περιβάλλοντα. Επιπλέον, υπάρχει συνήθως απελευθέρωση ορμονών, όπως η αδρεναλίνη, η οποία προάγει την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει, εν μέρει, την αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας κατά τους ψυχρότερους μήνες του έτους. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation, αυτό τείνει να συμβαίνει σε περιοχές λιγότερο συνηθισμένες σε αυτό το κλίμα, όπως οι νότιες Ηνωμένες Πολιτείες.

Cold intolerance
Οι χαμηλές θερμοκρασίες την περίοδο των Χριστουγέννων τείνουν να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Διατροφικές αλλαγές, αλκοόλ και κάπνισμα

Δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν ότι τα Χριστούγεννα είναι συνώνυμο του πολύ φαγητού. Ανάλογα με τη χώρα και τα οικογενειακά έθιμα, τα πιάτα και τα ποτά μπορεί να διαφέρουν πολύ. Ωστόσο, κατά γενικό κανόνα, η κατανάλωση υδατανθράκων, γλυκών και αλκοόλ αυξάνεται κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Κατά τη διάρκεια των γιορτινών γευμάτων, η συχνότητα εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου ή στηθάγχης σε ασθενείς υψηλού κινδύνου τείνει να αυξάνεται. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με την ανακατανομή της ροής του αίματος σε όλο το σώμα προς τον πεπτικό σωλήνα για την προώθηση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών.

Όταν συμβαίνει αυτό, η παροχή αίματος στην καρδιά μέσω των στεφανιαίων αρτηριών μπορεί να μειωθεί. Εάν υπάρχει αθηρωματική πλάκα σημαντικού μεγέθους, η αυξημένη αναταραχή που προκύπτει από την αγγειοσύσπαση μπορεί να προκαλέσει τη ρήξη της. Αυτό μπορεί να απελευθερώσει μικρούς θρόμβους ικανούς να διακόψουν την κυκλοφορία.

Η κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρων είναι επίσης άλλα προβλήματα. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015, ένας μεγάλος αριθμός ασθενών που υπέστησαν καρδιαγγειακό επεισόδιο ανέφερε κατάχρηση αλκοόλ και καπνού κατά τους 12 μήνες πριν από το περιστατικό.

Με τη σειρά της, η κατανάλωση καπνού έχει άμεση επίδραση στην αρτηριακή αγγειοσύσπαση, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να υποστεί κάποιος καρδιακά επεισόδια σε περίπτωση υπερβολών.

Στρες

Αν και ο στόχος είναι πάντα να απολαμβάνουμε και να μοιραζόμαστε καλές στιγμές με την οικογένεια, δεν καταλήγει πάντα έτσι. Οι επαγγελματικές ανησυχίες, η αναζήτηση των κατάλληλων δώρων, η οργάνωση εκδηλώσεων και η συγκέντρωση των αγαπημένων σας προσώπων μπορεί να γίνουν πραγματικός πονοκέφαλος.

Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν συναισθηματικό στρες. Ο όρος αυτός αναφέρεται στο σύνολο των αλλαγών μέσα στο σώμα που συμβαίνουν ως απάντηση σε ένα εσωτερικό ή εξωτερικό γεγονός. Οι πρωταγωνιστές αυτής της αντίδρασης είναι οι ορμόνες και το νευρικό σύστημα.

Η ενεργοποίηση του άξονα υποθάλαμος-υπόφυση-επινεφρίδια και του νευρικού συστήματος οδηγεί στην απελευθέρωση διαφόρων ουσιών που έχουν δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η αδρεναλίνη είναι μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές από αυτές τις ουσίες.

Δρα στις αρτηρίες για να ευνοήσει την αγγειοσύσπασή τους, η οποία συνδέεται στενά με την εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων. Επιπλέον, προάγει την απελευθέρωση λιπαρών οξέων, την πήξη και την αύξηση του καρδιακού ρυθμού (ταχυκαρδία).

Εξετάζοντας λίγο βαθύτερα την ταχυκαρδία, μπορεί να είναι ένας παράγοντας που επιταχύνει την εμφάνιση καρδιακών προσβολών. Καθώς η καρδιά εργάζεται πιο έντονα, οι απαιτήσεις σε ενέργεια και οξυγόνο είναι μεγαλύτερες. Εάν αυτή η κατάσταση διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου, η πιθανότητα τραυματισμού αυξάνεται σημαντικά.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει επίσης να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Δεν μου αρέσουν τα Χριστούγεννα! Τι να κάνω;

Δεν πηγαίνετε εγκαίρως στα κέντρα υγείας

Σε ένα πρόσφατο άρθρο, οι συγγραφείς καθόρισαν το προφίλ των ασθενών που τείνουν να αργούν περισσότερο να μεταβούν στα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια ενός οξέος στεφανιαίου συνδρόμου. Η καθυστέρηση αυτή επηρεάζει σημαντικά τη θνησιμότητα, ιδίως στο πλαίσιο εκτεταμένων εμφραγμάτων που απαιτούν άμεση στεφανιαία επαναιμάτωση.

Ορισμένοι από τους παράγοντες που προκαλούν καθυστερήσεις είναι οι εξής:

 • Το να είναι ηλικιωμένοι.
 • Να είναι ανύπαντροι ή διαζευγμένοι.
 • Χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
 • Να ζουν μόνοι τους.

Με τη σειρά τους, σύμφωνα με τους συγγραφείς, αυτό μπορεί να συμβεί σε διάφορα επίπεδα. Το πρώτο από αυτά είναι η αναγνώριση από τους ασθενείς των χαρακτηριστικών σημείων και συμπτωμάτων του οξέος στεφανιαίου συνδρόμου. Το δεύτερο αφορά την αίτηση για βοήθεια και τη μεταφορά σε νοσοκομείο.

Επειδή τα Χριστούγεννα είναι μια τόσο σημαντική περίοδος για πολλούς ανθρώπους, η καθυστέρηση μπορεί να είναι σημαντική. Όταν τα συμπτώματα αρχίζουν τις πρώτες πρωινές ώρες, κατά τη διάρκεια ενός παραδοσιακού δείπνου ή στο πλαίσιο οποιασδήποτε γιορτής, μπορεί να είναι δύσκολο να ζητηθεί βοήθεια.

Οι νοσοκομειακές εγκαταστάσεις λειτουργούν γενικά σε χαμηλότερη δυναμικότητα κατά την περίοδο των εορτών. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η καθυστέρηση της περίθαλψης μπορεί να οφείλεται και σε αυτόν τον παράγοντα.

christmas: a cardiovascular risk
Η μη έγκαιρη προσέλευση σε καρδιαγγειακά συμβάντα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου.

Ποιος διατρέχει αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο τα Χριστούγεννα;

Κάθε ασθενής με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου μπορεί να υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο τα Χριστούγεννα. Οι περισσότεροι από αυτούς αντιστοιχούν σε χρόνια νοσήματα και η πρόγνωση μπορεί να επιδεινωθεί εάν δεν ακολουθηθεί η ενδεδειγμένη θεραπεία.

Όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να λαμβάνουν μεγαλύτερες προφυλάξεις. Πρόκειται για μια ομάδα μεταβολικών διαταραχών που σχετίζονται με την κακή παραγωγή ινσουλίνης ή την κακή διαχείρισή της. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ακολουθούν αρκετά αυστηρές δίαιτες και να προσέχουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.

Το προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η συστηματική αρτηριακή υπέρταση, θεωρείται επίσης παράγοντας κινδύνου. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με αυτό το άρθρο, ο κίνδυνος να πάθουν εγκεφαλοαγγειακή νόσο (CVD) αυξάνεται 3 έως 4 φορές σε ασθενείς με αυτή την παθολογία.

Η παχυσαρκία πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη. Πρόκειται για μια χρόνια νόσο που χαρακτηρίζεται από αύξηση του δείκτη μάζας σώματος άνω των 30 kg/m2, η οποία συνδέεται στενά με γενετικούς παράγοντες. Η στηθάγχη, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η αρτηριακή υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι μερικές από τις συνέπειες της πάθησης από αυτή την παθολογία.

Αν και δεν έχει αποδειχθεί άμεση σχέση μεταξύ της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) και των καρδιαγγειακών επεισοδίων, οι ασθενείς αυτοί έχουν συνήθως σχετιζόμενους παράγοντες κινδύνου. Ως εκ τούτου, πολλοί από αυτούς, εκτός από τη ΧΑΠ, έχουν συχνά υψηλή αρτηριακή πίεση και παχυσαρκία, τα οποία επιδεινώνουν την πρόγνωσή της.

Πώς να μειώσετε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο τα Χριστούγεννα;

Για να μειώσετε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο τα Χριστούγεννα, καλό είναι να διατηρείτε υγιεινές συνήθειες, ιδίως όσον αφορά τη διατροφή και την άσκηση. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές.

Άσκηση

Το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή, καθώς μπορεί να αποτελέσει δίκοπο μαχαίρι. Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, τα άτομα με παράγοντες κινδύνου θα μπορούσαν να υποφέρουν συχνότερα από αυτά τα συμβάντα εάν ασκούνται υπερβολικά.

Κατά τη διάρκεια αυτού του είδους δραστηριότητας, τόσο η απελευθέρωση ορμονών όσο και η ταχυκαρδία μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση οξέος στεφανιαίου συνδρόμου. Συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης για ένα άτομο με μακροχρόνια καθιστική ζωή.

Δραστηριότητες όπως το περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα και οι ασκήσεις διατάσεων γενικά επιτρέπονται. Αθλήματα όπως το τένις, το τρέξιμο, το ποδόσφαιρο ή απλώς το τζόκινγκ μπορεί να προκαλέσουν υπερπροσπάθεια στους ασθενείς.

Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία και άλλες συννοσηρότητες. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να ξεκινά η δραστηριότητα σταδιακά και πριν από την έναρξη του χειμώνα.

christmas: a cardiovascular risk
Εάν υπάρχει κάποιος παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε μια ρουτίνα άσκησης.

Διατροφή

Γενικά, πρέπει να αποφεύγονται τα άφθονα και ανθυγιεινά γεύματα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά τους διαβητικούς, οι οποίοι θα πρέπει να προσέχουν να μην διαπράξουν υπερβολές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση κάποιας από τις οξείες επιπλοκές της ασθένειάς τους.

Για να γίνει αυτό, καλό είναι να αντικαταστήσετε ορισμένα παραδοσιακά πιάτα με πιο υγιεινές επιλογές. Τα ορεκτικά, για παράδειγμα, αντί να περιέχουν τηγανητά φαγητά, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν σούπες ή κρέμες φτιαγμένες με φυσικά συστατικά. Στην περίπτωση των κύριων γευμάτων, είναι προτιμότερο να επιλέξετε ψάρι, λαχανικά και πουρέ. Το τυρί είναι πάντα μια διαμάχη για αυτούς τους ασθενείς, γι’ αυτό σας συνιστούμε να διαβάσετε αυτό το άρθρο για να μάθετε λίγα περισσότερα σχετικά με το πόσο τυρί μπορεί πραγματικά να φάει ένα άτομο.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να καταναλωθούν μικρές μπουκιές από τα κύρια παραδοσιακά γεύματα, εκτός αν υπάρχει ρητή αντένδειξη από τον γιατρό σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το πιο σημαντικό είναι να μην το παρακάνετε, ειδικά αργά το βράδυ που μπορεί να είναι δύσκολη η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Στην περίπτωση των ποτών, καλό είναι να αποφεύγετε το αλκοόλ. Αν και η περιστασιακή κατανάλωσή του δεν συνδέεται συνήθως με την εμφάνιση οξέων καρδιαγγειακών επεισοδίων, τα άτομα με διαβήτη πρέπει να το αποφεύγουν. Όταν καταναλώνεται, παρέχει μόνο “κενές θερμίδες” με μικρή ή καθόλου θρεπτική αξία.

Στην περίπτωση των ατόμων με διαβήτη, καλό είναι να έχετε πρόχειρο ένα μετρητή ζαχάρου για τη μέτρηση των τιμών της γλυκόζης στο αίμα σε περίπτωση οποιασδήποτε σωματικής δυσφορίας. Μερικές φορές, αυτή η απλή συνήθεια μπορεί να αποτρέψει πολλές επιπλοκές της υποκείμενης νόσου.

Τεχνικές χαλάρωσης

Προκειμένου να αποφύγετε το άγχος κατά τη διάρκεια των γιορτών, η χρήση τεχνικών χαλάρωσης είναι πολύ σημαντική. Το να προσπαθείτε να μην επιβαρύνεστε με δουλειά, να σέβεστε τα ωράρια εργασίας, να βελτιώνετε την επικοινωνία με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και να κοιμάστε τις σωστές ώρες είναι επίσης μικρά στοιχεία που, όλα μαζί, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές χαλάρωσης που μπορείτε να μάθετε. Το Τάι Τσι, σύμφωνα με την Κλινική Μάγιο, είναι μια χρήσιμη επιλογή. Πρόκειται για έναν μη ανταγωνιστικό τρόπο άσκησης χαμηλής έντασης, η προέλευση του οποίου ανάγεται στις αρχαίες κινεζικές παραδόσεις.

Μέσω των ελιγμών, της σωστής στάσης και της βαθιάς αναπνοής, είναι δυνατόν να αποκτήσετε ορισμένα οφέλη για την υγεία. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας, στην προώθηση της χαλάρωσης και στη μείωση του άγχους.

Μάλιστα, ορισμένες μελέτες έχουν διατυπώσει μια πιθανή σχέση μεταξύ της τακτικής άσκησης του Τάι Τσι και της μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Άλλες πρακτικές συστάσεις περιλαμβάνουν το να ξεκινήσετε νωρίτερα τα χριστουγεννιάτικα ψώνια και να προγραμματίσετε όλες τις δραστηριότητές σας εκ των προτέρων.

Προσοχή στο κρύο τα Χριστούγεννα

Για όσους σκοπεύουν να περάσουν αυτές τις ημερομηνίες σε μια πιο κρύα περιοχή από ό,τι συνήθως ή δεν ανέχονται αυτού του είδους το περιβάλλον, είναι απαραίτητο να λάβουν υπόψη ορισμένα πράγματα για να αποτρέψουν την εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως τα ακόλουθα:

 • Να φοράτε πάντα κατάλληλο ρουχισμό (παλτό, κάλτσες, γάντια και καπέλα).
 • Να αποφεύγετε τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας κατά την έξοδο και την είσοδο σε εγκαταστάσεις.
 • Επισκευάστε τυχόν προβλήματα με τις θερμάστρες πριν έρθει ο χειμώνας.
 • Δώστε προτεραιότητα στις συναντήσεις στο σπίτι έναντι της εξόδου.

Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος χαράς και γιορτής. Παρόλα αυτά, η συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων αυτή την εποχή του έτους έχει καταδειχθεί σαφώς. Η τήρηση ορισμένων βασικών συστάσεων θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά μεταξύ των γιορτινών ημερών και μιας παραμονής στο νοσοκομείο. Εάν έχετε αμφιβολίες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Armstrong L, et al. Increases in Heart Failure visits after Christmas and New Year´day. Congestive Heart Failure 2008; 14 (6);307-309.
 • González E, et al. Variaciones estacionales en los ingresos por infarto agudo de miocardio. El estudio PRIMVAC. Rev Esp Cardiol 2004;57(1):12-9.
 • González J. Desencadenantes de síndromes coronarios agudos. Relaciones fisiopatológicas. Archivos de Cardiología de México 2006;76(2):208-221.
 • Lobos J, et al. Factores de riesgo cardiovascular y atención primaria: evaluación e intervención. Aten Primaria 2011;43(12):668-677.
 • Philips D, et al. Cardiac mortality is higher around Christmas and New Year´ than and any other time: The holidays as a risk factor of death. Circulation 2004;110:3781-3788.
 • Vilà R, et al. Utilidad de las técnicas de relajación aplicadas a pacientes con cardiopatía isquémica: intervención. Aten Primaria 2005;36(2):78-84.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.