8 διαφορετικοί τύποι οδοντόκρεμας

Υπάρχουν διάφοροι τύποι οδοντόκρεμας για να επιλέξετε από την αγορά. Κάθε μία έχει τα δικά της συστατικά και έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που την καθιστούν πιο κατάλληλη για διαφορετικές καταστάσεις.
8 διαφορετικοί τύποι οδοντόκρεμας
Vanesa Evangelina Buffa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από οδοντίατρο Vanesa Evangelina Buffa.

Τελευταία ενημέρωση: 19 Ιανουαρίου, 2023

Υπάρχουν διάφοροι τύποι οδοντόκρεμας για να επιλέξετε στην αγορά. Κάθε μία έχει τα δικά της συστατικά και έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που την καθιστούν πιο κατάλληλη για διαφορετικές καταστάσεις.

Οι περισσότερες από αυτές έχουν τη λειτουργία της διευκόλυνσης του βουρτσίσματος για την εξάλειψη της βακτηριακής πλάκας και την πρόληψη της τερηδόνας. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης συστατικά που καθιστούν ορισμένα είδη οδοντόκρεμας πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη των λεκέδων, στον έλεγχο του σχηματισμού πέτρας ή στη μείωση του πολλαπλασιασμού των βακτηρίων.

Η αλήθεια είναι ότι η οδοντόκρεμα είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο όταν πρόκειται για τη φροντίδα της στοματικής υγείας. Η επιλογή της καταλληλότερης είναι απαραίτητη για να επιτύχετε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας ενημερώσουμε για τους 8 τύπους οδοντόκρεμας που χρησιμοποιούνται συχνότερα. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του καθενός, θα μπορέσετε να επιλέξετε αυτόν που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

Τύποι οδοντόκρεμας

Η οδοντόκρεμα είναι ένα προϊόν υγιεινής που αποτελείται από διάφορα χημικά συστατικά. Η χρήση της ως συμπλήρωμα του βουρτσίσματος των δοντιών την καθιστά απαραίτητο μέρος της φροντίδας της στοματικής υγείας.

Τα περισσότερα είδη οδοντόκρεμας περιέχουν στη σύνθεσή τους νάτριο και φθόριο, στοιχεία που προστατεύουν το σμάλτο. Επιπλέον, συνήθως περιέχουν ξυλιτόλη για να τους προσδίδουν ευχάριστη γεύση και ταυτόχρονα να προλαμβάνουν την τερηδόνα.

Υπάρχουν πολλές εμπορικές μάρκες, παρουσιάσεις και γεύσεις. Η χρήση ειδικών συστατικών στη σύνθεσή τους σημαίνει ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι οδοντόκρεμας.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ιδανικά προϊόντα για να καλύψουν τις διαφορετικές ανάγκες των ασθενών. Ωστόσο, όταν πρόκειται να επιλέξετε, μπορεί να νιώθετε μπερδεμένοι από τις τόσες πολλές επιλογές.

Διαβάστε παρακάτω και μάθετε τα χαρακτηριστικά των διαφορετικών τύπων οδοντόκρεμας και πότε συνιστάται ο καθένας.

1. Οδοντόκρεμα για την πρόληψη της απομετάλλοποίησης

Τα περισσότερα από τα είδη οδοντόκρεμας που χρησιμοποιούνται ευρέως έχουν ως λειτουργία την πρόληψη της τερηδόνας. Η προστατευτική αυτή ιδιότητα παρέχεται από την περιεκτικότητα σε φθόριο στη σύνθεσή τους.

Το στοιχείο αυτό ενισχύει και επαναμεταλλώνει τα δόντια. Παρεμποδίζει επίσης τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων, μειώνοντας τον σχηματισμό και τη συσσώρευση πλάκας στα δόντια.

Υπάρχουν είδη οδοντόκρεμας με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φθόριο από αυτές που πωλούνται συνήθως. Θα πρέπει να συνταγογραφούνται από τον οδοντίατρο, ο οποίος θα υποδείξει πώς και πόσο συχνά πρέπει να εφαρμόζεται το προϊόν.

Στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται για μια οδοντόκρεμα που χρησιμοποιείται από καιρό σε καιρό σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο τερηδόνας. Πρόκειται για μια ενίσχυση στην προστασία των ιστών για την πρόληψη της απομεταλλοποίησης.

8 διαφορετικοί τύποι οδοντόκρεμας
Ορισμένα είδη οδοντόκρεμας απαιτούν επαγγελματική συνταγή για την αποφυγή ανεπιθύμητων ενεργειών μεσοπρόθεσμα.

2. Τύποι οδοντόκρεμας: Οδοντόκρεμα κατά της τερηδόνας

Πρόκειται για ένα άλλο είδος οδοντόκρεμας που είναι αρκετά διαδεδομένη στα φαρμακεία και τα καταστήματα. Τα δραστικά συστατικά της είναι συνήθως ο κιτρικός ψευδάργυρος, το πυροφωσφορικό ή το εξαμεταφωσφορικό νάτριο.

Η λειτουργία της είναι να συμβάλλει στην πρόληψη του σχηματισμού και της συσσώρευσης πέτρας στις οδοντικές και ουλικές επιφάνειες. Αυτός ο τύπος οδοντόκρεμας είναι ιδανικός για ασθενείς που τείνουν να σχηματίζουν πολλή πέτρα σε περιοχές που βουρτσίζονται δύσκολα.

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αν υπάρχει ήδη σκληρυμένη πέτρα στο στόμα, το προϊόν δεν θα μπορέσει να την απομακρύνει. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αφαιρεθεί από τον οδοντίατρο με κατάλληλο οδοντιατρικό καθαρισμό.

3. Τύποι οδοντόκρεμας: Οδοντόκρεμα κατά της πλάκας

Από τους διάφορους τύπους οδοντόκρεμας που κυκλοφορούν στην αγορά, η οδοντόκρεμα κατά της πλάκας χαρακτηρίζεται από την αντιμικροβιακή της δράση. Η λειτουργία της είναι να εμποδίζει τη συσσώρευση βακτηριακής πλάκας και τοξινών στις στοματικές επιφάνειες.

Έτσι, πρόκειται για ένα προϊόν που προλαμβάνει την τερηδόνα και προστατεύει τα ούλα. Είναι πολύ χρήσιμο σε ασθενείς με ουλίτιδα ή περιοδοντική νόσο λόγω της αντιφλεγμονώδους και βακτηριοκτόνου δράσης της.

Τα κύρια συστατικά της είναι η χλωρεξιδίνη, η τρικλοζάνη, η ιστιδίνη και ο κιτρικός ψευδάργυρος. Ορισμένες περιέχουν επίσης αιθέρια έλαια με αντιβακτηριδιακή δράση.

Η χλωρεξιδίνη έχει την ιδιαιτερότητα να χρωματίζει τους βλεννογόνους ή τα δόντια και να αλλοιώνει τη γεύση εάν χρησιμοποιηθεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Για το λόγο αυτό, αν και οι πάστες αυτές διατίθενται στο φαρμακείο, είναι καλύτερο να τις χρησιμοποιείτε μόνο αν σας το συστήσει ο οδοντίατρος. Ο επαγγελματίας θα υποδείξει τον κατάλληλο τρόπο χρήσης τους, διευκρινίζοντας τη συχνότητα και το χρόνο χρήσης.

Η τρικλοζάνη είναι ένα άλλο συστατικό που πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, καθώς η υπερβολική χρήση του μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία ενός ατόμου. Ορισμένα εργαστήρια έχουν σταματήσει ακόμη και την παραγωγή οδοντόκρεμας με αυτό το αμφιλεγόμενο προϊόν, αλλά κάποιος οδοντίατρος μπορεί να το θεωρήσει κατάλληλο για ορισμένες περιπτώσεις.

Για το λόγο αυτό, οι οδοντόκρεμες με αυτά τα συστατικά πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο με ιατρική συνταγή.

4. Τύποι οδοντόκρεμας: Λευκαντική οδοντόκρεμα

Λόγω της μεγάλης ανησυχίας που υπάρχει στις μέρες μας για την εξωτερική μας εμφάνιση, αυτό είναι ένα από τα είδη οδοντόκρεμας που έχει αποκτήσει μεγαλύτερη δημοτικότητα τον τελευταίο καιρό. Πρόκειται για ένα προϊόν που βοηθά στην πρόληψη των λεκέδων στα δόντια και τους δίνει μια πιο καθαρή εμφάνιση.

Η σύνθεσή της περιλαμβάνει χημικές ουσίες και ήπια λειαντικά που απομακρύνουν τους επιφανειακούς λεκέδες από τα δόντια και τους δίνουν μια πιο λευκή εμφάνιση. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα αποτελέσματα αυτού του προϊόντος είναι ανεπαίσθητα και μερικές φορές μπορεί να μην παρατηρήσετε καν κάποια αλλαγή.

Δεδομένου ότι περιέχει λειαντικές ουσίες, οι οποίες είναι πολύ πιο επιθετικές από αυτές που βρίσκονται στα κανονικά είδη οδοντόκρεμας, η παρατεταμένη χρήση της μπορεί να είναι επιβλαβής για τα δόντια σας. Η φθορά του σμάλτου ή η εμφάνιση ευαισθησίας των δοντιών είναι μερικοί από τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει αυτό το προϊόν.

Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε ένα λευκό χαμόγελο, καλό είναι να υποβληθείτε σε οδοντιατρική θεραπεία για το σκοπό αυτό. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο οδοντιατρείο είναι πολύ πιο συμπυκνωμένα και, ως εκ τούτου, πιο αποτελεσματικά.

Με την επαγγελματική λεύκανση, είναι δυνατή η εξάλειψη των λεκέδων και η αλλαγή του τόνου των δοντιών. Ο ασθενής θα παρατηρήσει μια αλλαγή στην εμφάνιση των δοντιών του και θα είναι σίγουρος ότι χρησιμοποιούνται τα σωστά προϊόντα για το στόμα του.

Τα λευκαντικά είδη οδοντόκρεμας χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στη διατήρηση των αποτελεσμάτων της προηγούμενης λεύκανσης ή για να αποτρέψουν τη δημιουργία μελλοντικών λεκέδων. Όπως και να έχει, δεδομένης της περιεκτικότητας σε λειαντικά και χημικά που μπορεί να είναι πολύ επιθετικά για το στόμα, είναι καλύτερο να τα χρησιμοποιείτε με μέτρο.

Μπορεί να θέλετε να διαβάσετε αυτό το άρθρο: Πόσο διαρκεί η λεύκανση των δοντιών;

5. Τύποι οδοντόκρεμας για την ευαισθησία των δοντιών

Η οδοντόκρεμα για την ευαισθησία των δοντιών περιέχει συνήθως νιτρικό κάλιο ή αργινίνη. Τα στοιχεία αυτά βοηθούν στη μείωση της δυσάρεστης αίσθησης στα δόντια που προκαλείται από την επαφή με το κρύο, τη θερμότητα ή τα γλυκά.

Λειτουργούν σφραγίζοντας τους εκτεθειμένους μικροπόρους στην οδοντίνη, που συνδέονται με τον οδοντικό πολφό, ο οποίος προκαλεί επώδυνη αντίδραση στα ερεθίσματα. Ωστόσο, η ευαισθησία μπορεί να οφείλεται σε άλλη αιτία, γι’ αυτό είναι καλύτερο να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο πριν χρησιμοποιήσετε αυτό το προϊόν.

6. Οδοντόκρεμα χωρίς φθόριο

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, σχεδόν όλοι οι τύποι οδοντόκρεμας περιέχουν φθόριο στη σύνθεσή τους. Αυτό οφείλεται στην προστασία από την τερηδόνα που παρέχει το στοιχείο αυτό.

Ωστόσο, υπάρχουν στην αγορά είδη οδοντόκρεμας χωρίς φθόριο για την κάλυψη ορισμένων ειδικών αναγκών. Για παράδειγμα, υπάρχουν άτομα με συστηματικές παθήσεις, όπως ο υποθυρεοειδισμός, στα οποία μπορεί να συνιστάται να αποφεύγουν τη χρήση προϊόντων που περιέχουν φθόριο.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις ατόμων που προτιμούν να παραιτηθούν από την προστατευτική δράση του στοιχείου αυτού, φοβούμενοι την τοξικότητά του. Η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας εξωτερικά και σε επαρκείς δόσεις δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Πάντως, υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν να αποφεύγουν το μέταλλο και αυτός ο τύπος οδοντόκρεμας είναι κατάλληλος γι’ αυτούς.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Οι αιτίες των λεκιασμένων δοντιών

7. Βιολογική οδοντόκρεμα

Τα βιολογικά είδη οδοντόκρεμας, τα οποία συχνά έχουν και την ένδειξη eco ή herbal, είναι αυτά των οποίων τα συστατικά είναι φυσικά. Για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται αιθέρια έλαια και στοιχεία από τη φύση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σε γενικές γραμμές, δεν περιέχουν φθόριο.

Αποτελούν μια επιλογή για τους ανθρώπους που αποφασίζουν να χρησιμοποιούν βιολογικά και μη βιομηχανικά προϊόντα. Επίσης, για όσους είναι ευαίσθητοι στα συστατικά των συμβατικών ειδών οδοντόκρεμας.

types of toothpaste
Υπάρχουν εμπορικά είδη οδοντόκρεμας, αλλά και οι λεγόμενες φυσικές επιλογές που συνήθως δεν περιέχουν φθόριο.

8. Παιδικές οδοντόκρεμες

Οι παιδικές οδοντόκρεμες είναι παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται συνήθως από τους ενήλικες, αλλά με χαμηλότερη συγκέντρωση φθορίου. Για να είναι ασφαλής η χρήση της οδοντόκρεμας, η ποσότητα του ανόργανου συστατικού θα πρέπει να μεταβάλλεται έτσι ώστε να έχει τη συνιστώμενη δοσολογία για τα παιδιά.

Οι ενήλικες θα πρέπει να ελέγχουν την ποσότητα φθορίου στην οδοντόκρεμα. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την ιδανική συγκέντρωση για κάθε ηλικία. Καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο σχετικά με το προϊόν που ενδείκνυται για κάθε παιδί. Αν και σε γενικές γραμμές προτείνεται να αναζητείται ένα προϊόν με 1000 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) του μετάλλου.

Επιπλέον, οι γονείς θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι για τη χορήγηση της οδοντόκρεμας με επαρκή τρόπο σε κάθε βούρτσισμα, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Στην αρχή, από 0 έως 2 ετών, θα πρέπει να τοποθετείται ένα μικρό σημείο στην οδοντόβουρτσα, μικρότερο από έναν κόκκο ρυζιού. Όταν το παιδί μάθει να φτύνει, περίπου στην ηλικία των 3 ετών, η δόση αλλάζει σε μια μερίδα στο μέγεθος ενός μπιζελιού.

Είναι σημαντικό το παιδί να φτύνει την οδοντόκρεμα μετά το βούρτσισμα, καθώς η υπερβολική κατάποση αυξάνει τον κίνδυνο φθορισμού. Οι ενήλικες πρέπει να καθαρίζουν το στόμα του παιδιού τους από τη στιγμή που το παιδί είναι βρέφος μέχρι να μπορεί να το κάνει μόνο του, κάτι που συμβαίνει συνήθως γύρω στα 6 με 8 χρόνια. Μετά από αυτό, η τεχνική και η χρήση της οδοντόκρεμας θα πρέπει να συνεχίσουν να επιβλέπονται.

Οι μορφές της οδοντόκρεμας για παιδιά είναι ποικίλες, με δυνατότητα επιλογής διαφορετικών γεύσεων και δοχείων με παιδικούς χαρακτήρες. Αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για το παιδί να δεσμευτεί για τη φροντίδα της στοματικής υγείας.

Εύρεση της ιδανικής οδοντόκρεμας

Όπως είδατε, υπάρχουν πολλοί τύποι οδοντόκρεμας και τα συστατικά τους τις καθιστούν ιδανικές για χρήση σε διαφορετικές καταστάσεις. Κατά την επιλογή της οδοντόκρεμας θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ορισμένες πτυχές, όπως η ηλικία σας, αν τρώτε πολλές τροφές που λερώνουν τα δόντια σας, αν τα ούλα σας αιμορραγούν συχνά ή αν έχετε ευαισθησία.

Επιπλέον, θα πρέπει να διαβάσετε τα συστατικά που έχει το προϊόν και τις ενδείξεις του. Αν δεν αναζητάτε το αντίθετο, είναι ιδανικό να βεβαιωθείτε ότι η οδοντόκρεμα περιέχει φθόριο και ξυλιτόλη- αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας.

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας ότι το προϊόν έχει σφραγίδα έγκρισης, όπως από την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση. Αυτό σας δίνει τη σιγουριά ότι πρόκειται για μια ασφαλή επιλογή.

Η οδοντόκρεμα συμπληρώνει το βούρτσισμα των δοντιών και συμβάλλει στη διατήρηση της οδοντικής υγιεινής. Ωστόσο, εάν έχετε κοιλότητες, πέτρα, αιμορραγία των ούλων ή λεκιασμένα δόντια, η θεραπεία με οδοντίατρο είναι απαραίτητη.

Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα δόντια και το στόμα σας υγιή. Αυτή είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να ξεκαθαρίσετε τυχόν απορίες σας σχετικά με τους διάφορους τύπους οδοντόκρεμας και ποια είναι η καταλληλότερη για τη φροντίδα του στόματός σας.

Ανεξάρτητα από την επιλογή που θα επιλέξετε, η οδοντόκρεμα θα πρέπει να είναι αρκετά άνετη ώστε να σας κάνει να θέλετε να τη χρησιμοποιείτε καθημερινά. Με αυτόν τον τρόπο, το προϊόν θα εκπληρώσει τον κύριο σκοπό του, που είναι να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την οδοντική σας υγιεινή και να φροντίσετε το στόμα σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Pérez-Silva, A., Cury, J. A., Martínez-Beneyto, Y., Serna-Muñoz, C., Cabello Malagón, I., & Ortiz-Ruiz, A. J. (2021). Concentración de fluoruro total y soluble en pastas dentales de uso infantil en España. Revista Española de Salud Pública95(1), e1-e10.
 • Muñoz Nuñez, R. J., & Ramirez Escapa, J. R. (2020). Prácticas sobre el uso de pastas dentales en niños menores de tres años que acuden al Servicio de CRED del Hospital Materno Infantil San Bartolomé, Lima 2020.
 • Jarrín Reina, E. D. (2017). Grado de abrasión dental ante el efecto del cepillado con pasta dental normal y pasta dental blanqueadora: evaluación in vitro (Bachelor’s thesis, Quito: UCE).
 • Cárdenas, J. M., & Cantú, F. J. G. (2021). Efecto del uso de dentifricos aclaradores sobre la estructura y superficie del esmalte dental. Investigación Clínica62(1), 63-73.
 • Cardoza Orozco, Z. U., Montiel Hernández, M. I., & Sánchez Rodríguez, B. E. (2020). Propuesta de preformulación de pasta dental a base de aceites esenciales de Eucalyptus citriodora y Mentha sativa para la prevención de alergias bucales Departamento de química UNAN-Managua Septiembre-diciembre 2020 (Doctoral dissertation, Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, Managua).
 • Vargas, J. A. D. (2018). Efectividad de pastas dentales a base de calcio, fosfato y flúor en la remineralización de lesiones iniciales de caries. Universidad Complutense de Madrid.
 • Pacheco, A. E. F., Cabrera, S. D. G., & Sime, C. L. D. C. H. (2019). ANTISÉPTICOS ORALES: CLORHEXIDINA, FLÚOR Y TRICLOSÁN. Salud & Vida Sipanense6(2), 4-14.
 • Carrasco, I. R. Z., & Lozano, J. C. (2017). Controversy over the use of triclosan in commonly used antibacterial products. Revista Latinoamericana de Infectología Pediátrica30(3), 93-96.
 • Abubakar, A. TRICLOSAN RESISTANCE IN BACTERIA AND ANTIBIOTICS CROSS-RESISTANCE.
 • Pannuti, C. M., D’Hyppolito, I. M., Cruz, L. R., Silva, C. G. B., & Romito, G. A. (2018). Pasta dental con fluoruro de amina en la prevención de caries dental: revisión de la literatura. Periodontia, 26-35.
 • Sánchez-Pérez, L., Sáenz Martínez, L. P., Molina-Frechero, N., Irigoyen-Camacho, M. E., & Alfaro-Moctezuma, P. (2018). Riesgo a caries. Diagnóstico y sugerencias de tratamiento. Revista ADM75(6).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.