Κάταγμα λόγω καταπόνησης: Ο τραυματισμός του Ραφαέλ Ναδάλ

Ο Ράφαελ Ναδάλ ανακοίνωσε ότι έχει ένα κάταγμα τάσης στα πλευρά του και θα πρέπει να ξεκουραστεί για 4 έως 6 εβδομάδες. Αλλά τι ακριβώς είναι το τραύμα καταπόνησης από το οποίο πάσχει;
Κάταγμα λόγω καταπόνησης: Ο τραυματισμός του Ραφαέλ Ναδάλ

Τελευταία ενημέρωση: 03 Απριλίου, 2022

Ο Ραφαέλ Ναδάλ ανακοίνωσε πρόσφατα μέσω των κοινωνικών του δικτύων ότι υπέστη κάταγμα τάσης. Αφού έχασε τον τελικό στο Indian Wells και παραδέχτηκε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει καλά κατά τη διάρκεια του αγώνα, όλη η προσοχή ήταν στραμμένη στον αθλητή.

Τα λόγια του στο Twitter ήταν ξεκάθαρα και δεν άφησαν περιθώρια για εικασίες:

“Τελικά, αποδεικνύεται ότι έχω ένα κάταγμα καταπόνησης σε ένα από τα πλευρά μου και θα χρειαστώ 4 έως 6 εβδομάδες ξεκούρασης. Δεν είναι καλά νέα και δεν το περίμενα αυτό. Είμαι συντετριμμένος και λυπημένος, ιδιαίτερα μετά από ένα τόσο καλό ξεκίνημα στη σεζόν.”

Με αυτή την επιβεβαίωση, μπορούμε να διερευνήσουμε τι είναι αυτός ο τραυματισμός. Στην πραγματικότητα, είναι πιο συχνός από ό,τι μπορεί να φαίνεται μεταξύ των αθλητών.

Τι είναι το κάταγμα λόγω καταπόνης που υπέστη ο Ναδάλ;

Αυτές οι ρωγμές είναι κατάγματα , πρόκειται για διακοπές στη γραμμή συνέχειας ενός οστού. Αν και η ονομασία κάταγμα ή ρωγμή χρησιμοποιείται ευρέως για να δηλώσει μια θραύση των οστών που δεν είναι τόσο βαθιά, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται επίσης για σπασίματα.

Ωστόσο, πρόκειται για σπασίματα που δεν φτάνουν στο μεσαίο τμήμα των οστών, αλλά αντίθετα συγκεντρώνονται στον φλοιό, χωρίς να εισχωρούν πολύ βαθιά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν παράγονται από ένα και μόνο εξωτερικό τραύμα από το άτομο στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά εμφανίζονται λόγω της επανάληψης κινήσεων που καταλήγουν να βλάπτουν το οστό.

Εξ ου και η ονομασία κάταγμα λόγω καταπόνησης. Αυτό εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται αυτός ο τραυματισμός, ο οποίος οφείλεται στη σταδιακή υπερφόρτωση. Σημαίνει ότι το οστό έχει δεχθεί επανειλημμένα τόσο μεγάλη επίμονη πίεση ώστε υποχώρησε το εξωτερικό του τμήμα.

Παράλληλα, αυτή η συνεχής υπερφόρτωση εμπόδισε τις φυσιολογικές διαδικασίες επούλωσης που θα επιδιόρθωναν το πρόβλημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα κατάγματα λόγω καταπόνησης είναι τόσο συχνά στους δρομείς, τους παίκτες του τένις, τους ποδοσφαιριστές και τους ορειβάτες. Όλοι τους επαναλαμβάνουν τις ίδιες κινήσεις κάθε φορά που εκτελούν την αθλητική τους δραστηριότητα.

Pelota de tenis.
Εκτός από τα προβλήματα των αρθρώσεων του αγκώνα και του ώμου, τα κατάγματα λόγω καταπόνησης συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο συχνών τραυματισμών στους παίκτες του τένις.

Ποιοι υποφέρουν περισσότερο από κατάγματα λόγω καταπόνησης;

Αν και οι αθλητές είναι μια ομάδα που πλήττεται πολύ από τα κατάγματα λόγω καταπόνησης, θα πρέπει να αναζητήσουμε την παρουσία τους και στον στρατιωτικό τομέα. Οι ασκήσεις εκπαίδευσης των στρατιωτών συμβάλλουν σε κατάγματα λόγω καταπόνησης που εμφανίζονται συχνότερα στα πόδια.

Τα αρχεία δείχνουν ότι έως και το ένα πέμπτο όλων των τραυματισμών που συμβαίνουν στον αθλητισμό μπορεί να αποδοθεί σε κάταγμα λόγω καταπόνησης. Μεταξύ των δρομέων, ο επιπολασμός φτάνει το 16%. Και στις γυναίκες, αυτός ο τύπος τραυματισμού διαγιγνώσκεται περισσότερο απ’ ό,τι στους άνδρες.

Αν και η περίπτωση κατάγματος στα πλευρά δεν είναι ασυνήθιστη, τα πόδια δέχονται τη μεγαλύτερη υπερφόρτωση. Οι δύο πιο συνηθισμένες θέσεις καταγμάτων από καταπόνηση είναι οι εξής:

  • Δεύτερο μετατάρσιο: Αυτό είναι το κατ’ εξοχήν κάταγμα καταπόνησης στους δρομείς. Ως το μακρύτερο οστό του ποδιού, είναι το πιο εκτεθειμένο στις καταπονήσεις του τρεξίματος.
  • Πέμπτο μετατάρσιο: Αυτό ονομάζεται επίσης Κάταγμα Jones. Συνδέεται στενά με τη χρήση ακατάλληλων υποδημάτων, καθώς αυτό οδηγεί σε υπερφόρτωση του σωματικού βάρους στο εξωτερικό μέρος του ποδιού, αναγκάζοντας το μικρό οστό να αντέξει περισσότερη πίεση από όση μπορεί.

Πώς αναγνωρίζουν οι γιατροί ένα κάταγμα καταπόνησης;

Το κάταγμα καταπόνησης του Ράφαελ Ναδάλ, για παράδειγμα, αναγνωρίστηκε από την έναρξη των συμπτωμάτων στον τενίστα. Όταν δήλωσε ότι αισθάνθηκε δύσπνοια και μια διαπεραστική ενόχληση στο στήθος, πραγματοποιήθηκαν συμπληρωματικές μέθοδοι για να αναζητηθεί η προέλευση.

Στην πραγματικότητα, εξαρτάται από τη θέση του κατάγματος. Οι δρομείς με τραυματισμούς στο μετατάρσιο θα εκδηλώσουν πόνο κατά το περπάτημα, ακόμη και πρήξιμο στο κατεστραμμένο πόδι.

Η δύσπνοια του Ναδάλ, στη συγκεκριμένη περίπτωση, εξηγείται από τον ερεθισμό των θωρακικών νεύρων που πρέπει να παρεμβαίνουν στην αναπνοή. Εφόσον υπήρξε κάταγμα με οίδημα και συσσώρευση υγρών γύρω από αυτό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι νευρικές απολήξεις στο θώρακα κατέγραφαν πόνο.

Αυτός ο πόνος στο θωρακικό τοίχωμα “κόβει” την αναπνοή. Ως αμυντικός μηχανισμός, το σώμα συχνά διακόπτει απότομα τις κινήσεις της αναπνοής και αυτό περιορίζει την είσοδο του αέρα όταν υπάρχει τραυματισμός στα πλευρά. Ενώ ο Ναδάλ έπαιζε στον τελικό του Indian Wells, δεν μπορούσε να πάρει όλο το οξυγόνο που χρειαζόταν για να διατηρήσει το ρυθμό του παιχνιδιού.

Fractura costal.
Τα κατάγματα των πλευρών διακόπτουν τις φυσιολογικές κινήσεις της αναπνοής, εμποδίζοντας έτσι τη σωστή αναπνοή.

Τι περιμένει τον Ναδάλ λόγω του κατάγματος πίεσης;

Το κάταγμα πίεσης στα πλευρά σημαίνει ότι ο Ναδάλ θα πρέπει να ξεκουραστεί για 4 έως 6 εβδομάδες. Αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να επουλωθούν σωστά τα κύτταρα.

Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, δεν θα μπορεί να αγωνιστεί και θα προπονείται με πολύ χαμηλή ένταση, καθώς στόχος είναι να αποκατασταθεί σωστά το κατεστραμμένο πλευρό του. Είναι πιθανό ότι θα πρέπει επίσης να φοράει επίδεσμο ή κάποιο μηχανισμό θωρακικής συμπίεσης για να ευνοηθεί και να διεγερθεί η επούλωση.

Η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων είναι στη διακριτική ευχέρεια του θεράποντος ιατρού. Σε γενικές γραμμές, ενδείκνυνται στην αρχή, όταν υπάρχει πόνος που δυσκολεύει την αναπνοή. Υπάρχουν επίσης επαγγελματίες που συνταγογραφούν συμπληρώματα βιταμινών και ασβεστίου για την υποστήριξη του μεταβολισμού των οστών, αν και αυτό δεν αποτελεί καθολική πρακτική.

Όπως πάντα, το τελικό στάδιο της ανάρρωσης περιλαμβάνει την αποκατάσταση. Οι συνεδρίες κινησιοθεραπείας θα τον βοηθήσουν να ενδυναμώσει τους γύρω μύες για να στηρίξουν το κάταγμα.

Ο Ναδάλ πιθανότατα δεν θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για το κάταγμα καταπόνησης. Η χειρουργική επέμβαση σε αυτές τις περιπτώσεις προορίζεται για κατάγματα που έχουν μετατοπιστεί, για ασθενείς με κακή κατάσταση των οστών (οστεοπόρωση, για παράδειγμα) ή όταν η επούλωση άφησε έναν μη λειτουργικό κάλο.

Όλα είναι θέμα υπομονής. Ο Ναδάλ θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον ένα μήνα για να θεραπευτεί και να επιστρέψει στα γήπεδα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • del Arco, Jessica Grande. “Fracturas de estrés en atletas.” Revista Internacional de Ciencias Podológicas 12.2 (2018): 63.
  • Martínez, Guillermo Anguita, et al. “Fracturas de estrés de los metatarsianos.” Revista Internacional de Ciencias Podológicas 5.2 (2011): 47-54.
  • Torrengo, Federico, Vicente Paús, and Jorge Cédola. “Fracturas por estrés en deportistas.” Rev la Asoc argentina Traumatol del Deport (2010): 18-23.
  • Canales, Jorge Alberto, and Josue Isaí Lagos Sánchez. “Fractura de la base del quinto metatarsiano: Informe de un caso y revisión de la literatura.” Rev. méd. hondur (2002): 31-33.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.