Πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια: 17 αιτίες

Το πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια δεν θα πρέπει να αποτελεί γενικά λόγο ανησυχίας, εκτός εάν εμφανίζεται ξαφνικά και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα.
Πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια: 17 αιτίες

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η φλεγμονή στα χέρια και τα πόδια μπορεί να έχει διαφορετικές αιτίες. Άλλοτε έχει να κάνει με την κυκλοφορία, άλλοτε με κατακράτηση υγρών ή με παράγοντες κίνησης και στάσης του σώματος. Τι πρέπει να ξέρετε για το πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια;

Το πιο συνηθισμένο είναι ότι εξαφανίζεται μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Όταν αυτό δεν συμβαίνει και το σύμπτωμα επιμένει, είναι πιθανό να κρύβεται πίσω από αυτό ένα πιο σύνθετο πρόβλημα υγείας.

Στην πραγματικότητα, η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι σοβαρών παθολογιών, όπως καρδιακή, νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια. Ως εκ τούτου, το πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια δεν πρέπει να παραβλέπεται εάν γίνεται χρόνιο.

Οι συχνότερες αιτίες του πρηξίματος στα χέρια και τα πόδια

Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί στην εξέλιξη του συμπτώματος και να συμβουλευτείτε γιατρό εάν είναι πολύ έντονο ή παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ας δούμε ποιες είναι οι κύριες αιτίες αυτής της κατάστασης.

1. Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας

Η χαμηλή ποσότητα σωματικής δραστηριότητας οδηγεί σε βραδύτερη κυκλοφορία. Αυτό, με τη σειρά του, δυσχεραίνει τη ροή του αίματος από τα χέρια ή τα πόδια προς την καρδιά. Συνέπεια αυτού είναι το πρήξιμο στα άκρα.

2. Πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια: Μεγάλα ταξίδια

Πρόκειται για μια άλλη αιτία του πρηξίματος που σχετίζεται με το προηγούμενο σημείο. Κατά τη διάρκεια μακρινών ταξιδιών, το άτομο παραμένει συνήθως καθιστό.

Αυτή η στάση του σώματος προκαλεί συσσώρευση αίματος στα πόδια. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Διαβάστε περισσότερα για το ίδιο θέμα εδώ: Είναι σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ή αρθρίτιδα;

3. Εγκυμοσύνη

Είναι πολύ συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να έχετε πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια. Συνήθως είναι πιο αισθητό στα κάτω άκρα και το πρήξιμο είναι ήπιο.

Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα κατακρατεί περισσότερα υγρά και παράγει περισσότερο αίμα και διάφορα υγρά. Αυτό είναι αισθητό μετά τον πέμπτο μήνα και ιδιαίτερα τη νύχτα.

Πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια: 17 αιτίες
Το οίδημα στην εγκυμοσύνη οφείλεται στις φυσικές και μεταβολικές αλλαγές της εγκυμοσύνης. Θα πρέπει να παρακολουθείται για τον αποκλεισμό υπερτασικών διαταραχών.

4. Πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια: Η κατανάλωση αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί την κατακράτηση περισσότερων υγρών από τον οργανισμό και προκαλεί πρήξιμο στα πόδια. Μερικές φορές και στα χέρια.

Αυτό συνήθως εξαφανίζεται μέσα σε λίγες ώρες. Εάν εμφανίζεται πολύ συχνά, αποτελεί ένδειξη υπερβολικής κατανάλωσης ή προβλήματος του ήπατος, των νεφρών ή της καρδιάς που προέρχεται από τον αλκοολισμό.

5. Οι υψηλές θερμοκρασίες ως αιτία φλεγμονής στα χέρια και τα πόδια.

Οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και συγκέντρωση μεγαλύτερης ποσότητας αίματος στα άκρα. Το αποτέλεσμα είναι το πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια. Εάν οι φλέβες δεν μπορούν να μεταφέρουν το αίμα πίσω στην καρδιά, παρατηρείται σημαντικό πρήξιμο στους αστραγάλους.

6. Τραυματισμός

Οι τραυματισμοί στα άκρα προκαλούν πρήξιμο στην πληγείσα περιοχή. Τα διαστρέμματα, τα στραμπουλήγματα ή τα κατάγματα προκαλούν αιμάτωση στην περιοχή όπου συνέβη το τραύμα. Το αποτέλεσμα είναι πρήξιμο, μαζί με πόνο.

7. Φάρμακα

Μεταξύ των παρενεργειών ορισμένων φαρμάκων είναι το πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια. Τα φάρμακα που συνήθως το προκαλούν είναι αυτά που περιέχουν ορμόνες, στεροειδή, αντικαταθλιπτικά, ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα), αντιδιαβητικά και αναστολείς του ΜΕΑ (αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης).

8. Πρήξιμο στα χέρια: Οίδημα

Το οίδημα εμφανίζεται όταν η περίσσεια υγρού παγιδεύεται σε μια περιοχή του σώματος. Το άμεσο αποτέλεσμα είναι το πρήξιμο της περιοχής.

Συνήθως υπάρχει μια υποκείμενη αιτία. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ιδιοπαθούς διάστικτου οιδήματος.

9. Λεμφοίδημα

Το λεμφοίδημα είναι οίδημα που προκαλείται από απόφραξη του λεμφικού συστήματος. Προϋποθέτει ότι οι λεμφαδένες έχουν κάποια βλάβη ή έχουν αφαιρεθεί για κάποιο λόγο, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η ροή της λέμφου.

10. Λοιμώξεις

Οι λοιμώξεις είναι επίσης μια πιθανή αιτία πρηξίματος στα χέρια και τα πόδια. Μπορεί να συμβούν αν υπάρχει μια πληγή, ένα δάγκωμα ή ένα έγκαυμα που έχει μολυνθεί.

11. Πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια: Κακή κυκλοφορία λόγω αθηροσκλήρωσης

Η κακή κυκλοφορία λόγω αθηροσκλήρωσης συμβαίνει όταν οι αρτηρίες γίνονται πιο δύσκαμπτες και επομένως λιγότερο εύκαμπτες. Υπό αυτές τις συνθήκες, η καρδιά πρέπει να πιέζει περισσότερο για να μεταφέρει το αίμα σε όλο το σώμα.

12. Ο διαβήτης και η φλεγμονώδης επίδρασή του στα χέρια και τα πόδια

Ο διαβήτης συχνά προκαλεί φλεγμονή, ιδίως στα πόδια. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και στα χέρια.

Αυτό συμβαίνει όταν τα επίπεδα γλυκόζης δεν ελέγχονται και οδηγούν σε κακή κυκλοφορία. Συχνά, το πρήξιμο συνοδεύεται από ερυθρότητα στα δάχτυλα.

Ανακαλύψτε περισσότερα για το σκόρδο εδώ: Πώς να φτιάξετε σάλτσα σκόρδου στο σπίτι

13. Φλεβική ανεπάρκεια

Η φλεβική ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν οι βαλβίδες στις φλέβες δεν λειτουργούν σωστά. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, οι φλέβες αδυνατούν να μεταφέρουν το αίμα που λαμβάνουν πίσω στην καρδιά. Είναι πιο συχνή σε υπέρβαρα και ηλικιωμένα άτομα.

14. Θρόμβος αίματος

Ένας θρόμβος αίματος σχηματίζεται όταν το αίμα μετατρέπεται από υγρή σε στερεή κατάσταση. Μπορεί να εμποδίσει μερικώς ή πλήρως τη ροή του αίματος και είναι απειλητικός για τη ζωή.

Η απόφραξη προκαλεί πρήξιμο, το οποίο συνήθως εμφανίζεται στα πόδια ή τα πέλματα. Μπορεί όμως να σχηματιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή του κυκλοφορικού συστήματος- συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.

15. Πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια: Νεφρική ανεπάρκεια

Η νεφρική ανεπάρκεια είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά. Αυτό οδηγεί στο να μην αποβάλλονται σωστά τα σωματικά υγρά μέσω των ούρων. Προκαλεί πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια. Το πρόσωπο επίσης πρήζεται.

16. Ηπατική ανεπάρκεια

Η ηπατική ανεπάρκεια είναι η μείωση της ηπατικής λειτουργίας. Οδηγεί σε μείωση της αλβουμίνης, μιας πρωτεΐνης στο αίμα. Βοηθά στην ισορροπία του πλάσματος. Όταν μειώνεται, προκαλεί πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια.

17. Καρδιακή ανεπάρκεια

Εάν η καρδιά δεν είναι αρκετά ισχυρή για να αντλεί αίμα, αναπτύσσεται μια κατάσταση γνωστή ως καρδιακή ανεπάρκεια. Σε αυτές τις καταστάσεις, το αίμα μπορεί να συγκεντρωθεί στα χέρια και τα πόδια, προκαλώντας τους πρήξιμο. Υπάρχει επίσης αίσθημα πίεσης στο στήθος, δύσπνοια και υπερβολική κόπωση.

Πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια: 17 αιτίες
Τα καρδιακά προβλήματα μεταβάλλουν την κυκλοφορία και μπορεί να οδηγήσουν σε οίδημα στα άκρα.

Πώς αντιμετωπίζεται το πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια;

Η θεραπεία εξαρτάται από τα αίτια. Όταν ο παράγοντας που γεννά αυτό το σύμπτωμα είναι η έλλειψη κίνησης ή η συσσώρευση υγρών, το ενδεικνυόμενο είναι να σηκώσετε τα χέρια και τα πόδια για μισή ώρα, επαναλαμβάνοντας μία ή δύο φορές την ημέρα.

Όσον αφορά τις άλλες αιτίες, οι ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιούνται είναι οι ακόλουθες:

 • Εγκυμοσύνη: μην στέκεστε όρθιοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, φορέστε άνετα παπούτσια και εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα στην πληγείσα περιοχή.
 • Κατανάλωση αλκοόλ: αυξήστε την κατανάλωση νερού, ανασηκώστε τα πόδια ή βάλτε τα σε κρύο νερό.
 • Υψηλές θερμοκρασίες: βυθίστε τα πόδια σε κρύο νερό, πιείτε περισσότερο νερό, περπατήστε και ανασηκώστε τα πόδια για λίγα λεπτά.
 • Τραυματισμός: το συνηθισμένο πρωτόκολλο είναι η χρήση ανάπαυσης, πάγου, συμπίεσης και ανύψωσης.
 • Χρήση φαρμάκων: μιλήστε με το γιατρό για να βρείτε υποκατάστατα των φαρμάκων.
 • Οίδημα: μειώστε την πρόσληψη αλατιού, ανυψώστε τα πόδια και φορέστε κάλτσες συμπίεσης.
 • Λεμφοίδημα: ήπιες ασκήσεις, συμπίεση, μασάζ λεμφικής παροχέτευσης, σύνθετη αποσυμφορητική θεραπεία.
 • Λοιμώξεις: αντιμετωπίστε τις ήπιες λοιμώξεις με αντισηπτικά. Συμβουλευτείτε γιατρό για πιο σοβαρές λοιμώξεις.
 • Κακή κυκλοφορία: κάντε σωματική δραστηριότητα, μειώστε την πρόσληψη αλατιού και ακολουθήστε συγκεκριμένες υποδείξεις.
 • Διαβήτης: πάρτε τα αντιδιαβητικά φάρμακα που συνταγογραφεί ο γιατρός ή πάρτε ινσουλίνη σύμφωνα με τις καθιερωμένες οδηγίες.
 • Φλεβική ανεπάρκεια: κάντε ήπια σωματική δραστηριότητα, ανυψώστε τα πόδια σας.
 • Θρόμβος αίματος: πρόκειται για επείγον περιστατικό που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον γιατρό.
 • Νεφρική, ηπατική ή καρδιακή ανεπάρκεια: ο γιατρός θα υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία σε κάθε περίπτωση.

Το πρήξιμο στα χέρια και το αίσθημα δεν είναι πάντα σοβαρό, αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα

Το πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια δεν είναι συνήθως το σύμπτωμα κάποιου σοβαρού περιστατικού, αλλά ούτε και μια κατάσταση που θα πρέπει να παραβλέπεται. Ειδικά αν είναι πολύ συχνό ή αν διαρκεί περισσότερο από 3 ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερο να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Η ίδια σύσταση ισχύει και όταν το πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, ερυθρότητα του δέρματος, βήχα, πυρετό ή μυρμήγκιασμα. Επίσης, εάν το πρήξιμο εμφανίζεται ξαφνικά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Imhof, A., Froehlich, M., Brenner, H., Boeing, H., Pepys, M. B., & Koenig, W. (2001). Effect of alcohol consumption on systemic markers of inflammation. The Lancet357(9258), 763-767.
 • Miguel-Soca, P. E., Díaz, G. E. F., Benítez, S. N. G., & Montero, M. D. L. Á. L. (2020). Obesidad, inflamación y embarazo, una tríada peligrosa. Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología, 46(4), 1-26.
 • González-Costa, M., & González, A. A. P. (2019). La inflamación desde una perspectiva inmunológica: desafío a la Medicina en el siglo XXl. Revista Habanera de Ciencias Médicas, 18(1), 30-44.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.