Πώς να προκαλέσετε με ασφάλεια εμετό

Η πρόκληση εμετού μπορεί μερικές φορές να είναι απαραίτητη. Μάθετε πότε και πώς να το κάνετε για να αποφύγετε επιπλοκές.
Πώς να προκαλέσετε με ασφάλεια εμετό
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Τελευταία ενημέρωση: 20 Ιουνίου, 2023

Ο έμετος ή η εμετός είναι ένα αντανακλαστικό φαινόμενο κατά το οποίο ο οργανισμός αποβάλλει απότομα και βίαια το γαστρικό περιεχόμενο μέσω του στόματος. Μερικές φορές, μπορεί να είναι απαραίτητη η πρόκληση εμετού για την ανακούφιση από τη δυσφορία ή την αποβολή μιας επιβλαβούς ουσίας. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πώς να κάνετε εμετό εύκολα και με ασφάλεια.

Η πρόκληση εμετού πρέπει να γίνεται μόνο σε επείγουσες καταστάσεις και δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί συνήθεια. Τέτοια επείγοντα περιστατικά μπορεί να είναι η περίπτωση κατάποσης τοξικής τροφής ή η εκδήλωση έντονων, ακανόνιστων κοιλιακών ενοχλήσεων. Ομοίως, είναι απαραίτητο να μεταβείτε το συντομότερο δυνατό σε ένα ιατρικό κέντρο για επαγγελματική εκτίμηση.

Από την άλλη πλευρά, δεν συνιστάται να ακολουθήσετε τα βήματα για να κάνετε εμετό με ασφάλεια σε περίπτωση κατάποσης όξινων, ερεθιστικών ή δηλητηριωδών υγρών. Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση, καθώς η ουσία θα επιστρέψει μέσω του λαιμού και του στόματος.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή να επισκεφθείτε ένα κέντρο επειγόντων περιστατικών.

7. βήματα για να κάνετε εμετό εύκολα και με ασφάλεια

Το να προκαλέσετε εμετό μπορεί να είναι δυσάρεστο και συγκλονιστικό. Ωστόσο, είναι δυνατόν να κάνετε εμετό με ασφάλεια διεγείροντας τη γλώσσα σας. Μελέτες αναφέρουν ότι πρόκειται για μια προστατευτική αντίδραση που ενεργοποιείται όταν ένα ερεθιστικό ή εξωτερικό ερέθισμα αγγίζει τη βάση της γλώσσας.

1. Βρείτε έναν ιδιωτικό χώρο και πλύνετε τα χέρια σας

Όταν αντιμετωπίζετε την ανάγκη να κάνετε εμετό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε έναν ιδιωτικό χώρο, χωρίς θόρυβο και παρευρισκόμενους. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να πάνε στην τουαλέτα ή επιλέγουν δασώδεις περιοχές αν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο. Ωστόσο, καλό είναι να ειδοποιήσετε κάποιον να σας προσέχει.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας για να αποφύγετε τη μόλυνση του λαιμού από επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Για να το κάνετε αυτό, απλώς τρίψτε τα δάχτυλα και τις παλάμες σας με άφθονο νερό και αντισηπτικό σαπούνι.

Vomitar en el baño de forma segura y fácil.
Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν το μπάνιο ως μέρος για να κάνουν εμετό.

2. Δημιουργήστε ένα μέρος για να κάνετε εμετό

Ο εμετός μπροστά από την τουαλέτα είναι συνήθως ο ασφαλέστερος και ευκολότερος τρόπος. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να σκύβετε μπροστά από την τουαλέτα, αποφεύγοντας να ασκείτε πίεση στην κοιλιά σας. Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, μπορεί να λειτουργήσει μια σακούλα ή ένα δοχείο μιας χρήσης.

Καλό είναι να αφαιρείτε από τα χέρια σας τυχόν αξεσουάρ που θα μπορούσαν να λερωθούν. Επίσης, τα άτομα με μακριά μαλλιά θα πρέπει να τα δένουν πίσω με ένα λαστιχάκι για να μην λερωθούν. Αν είστε με κάποιον φίλο ή μέλος της οικογένειας, μπορείτε να του ζητήσετε να σας κρατήσει τα μαλλιά.

3. Προκαλέστε εμετό με ασφάλεια

Η ναυτία και ο εμετός είναι προειδοποιητικά σημάδια που υποδεικνύουν την άφιξη του εμετού. Εάν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, δεν πρέπει να προσπαθήσετε να τα συγκρατήσετε. Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε τον οργανισμό σας τοποθετώντας ένα δάχτυλο ή ένα κουτάλι μέσα στο στόμα σας και πιέζοντας ελαφρά το πίσω μέρος της γλώσσας σας.

Μια άλλη περιοχή που μπορεί να διεγερθεί για να κάνετε εμετό με ασφάλεια είναι η γλωσσική υπερώα. Αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από το μικρό κουδουνάκι που κρέμεται από τον μαλακό ουρανίσκο στο στόμα.

Συνήθως, το άτομο θα αισθανθεί πνιγμό και ξαφνικές συσπάσεις στο στομάχι και το λαιμό. Μετά από διέγερση 2 έως 3 φορές θα συμβεί η αποβολή του γαστρικού περιεχομένου.

4. Πίνετε άφθονο νερό

Καλό είναι να πίνετε υγρά μετά τον εμετό για να απομακρύνετε τα γαστρικά υγρά που μπορεί να έχουν προσκολληθεί στο στόμα και το λαιμό. Μπορείτε να πιείτε 1 ποτήρι νερό σιγά-σιγά ή να πιπιλίσετε ένα παγάκι. Ομοίως, η ενέργεια αυτή σας επιτρέπει να αντικαταστήσετε μέρος των υγρών που χάσατε μέσω του εμετού, προλαμβάνοντας τις επιπλοκές της αφυδάτωσης.

5. Καθίστε ή ξαπλώστε και χαλαρώστε

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι αισθάνονται μυϊκή αδυναμία, κούραση και κόπωση μετά τον εμετό. Έτσι, είναι ζωτικής σημασίας να δώσετε στον οργανισμό μερικά λεπτά για να ανακάμψει.

Υπό αυτή την έννοια, μπορείτε να ξεκουραστείτε καθιστοί για 20 έως 30 λεπτά ή να ξαπλώσετε με ένα μαξιλάρι στην πλάτη σας μέχρι να αισθανθείτε μια μικρή βελτίωση. Δεν συνιστάται να ξαπλώνετε στο στομάχι ή στο πλάι την πρώτη ώρα.

6. Βουρτσίστε τα δόντια σας μετά από 30 λεπτά

Τα δόντια και τα ούλα είναι συνήθως ευαίσθητα μετά την επαφή τους με το οξύ του γαστρικού περιεχομένου. Υπό αυτή την έννοια, καλό είναι να περιμένετε 20 έως 30 λεπτά πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας. Για να εξαλείψετε τη δυσάρεστη γεύση στο στόμα, μπορείτε να κάνετε γαργάρες με μικρές μπουκιές νερού.

7. Αποφύγετε τα γεύματα για μερικές ώρες

Όπως και το υπόλοιπο σώμα σας, το στομάχι χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει μετά τον εμετό. Γι’ αυτό ένα σημαντικό βήμα για να κάνετε εμετό με ασφάλεια είναι να αποφύγετε το φαγητό για 1 έως 2 ώρες μετά την αποβολή του στομάχου. Όταν ξαναρχίσετε να τρώτε, προσπαθήστε να μην καταναλώνετε μεγάλα γεύματα ή πιάτα πλούσια σε λιπαρά ή ζάχαρη.

Πιθανές επιπλοκές της πρόκλησης εμετού

Οι κίνδυνοι της πρόκλησης εμετού σχετίζονται με τη διέλευση γαστρικών υγρών στους αεραγωγούς, την απώλεια υγρών και τη βλάβη των τοιχωμάτων του πεπτικού σωλήνα. Η εισρόφηση εμετού μπορεί να οδηγήσει σε ασφυξία όταν συμβαίνει σε επαρκή ποσότητα, καθώς και σε μόλυνση του αναπνευστικού δέντρου.

Μελέτες αναφέρουν ότι η πνευμονία από εισρόφηση προκύπτει από τη διέλευση γαστρικού περιεχομένου στους πνεύμονες, η οποία συνοδεύεται από ερεθισμό, φλεγμονή και κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων. Από την άλλη πλευρά, η συνεχής πρόκληση εμετού οδηγεί συχνά σε αφυδάτωση και απώλεια βασικών ηλεκτρολυτών. Η επιπλοκή αυτή είναι συχνότερη στα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Επιπλέον, σε περίπτωση επίμονου εμετού, το γαστρικό περιεχόμενο μπορεί να προκαλέσει βλάβες και εγκαύματα στον οισοφάγο, το λαιμό και το στόμα. Συχνό εύρημα σε αυτή την επιπλοκή είναι ο εμετός αίματος ή αιματέμεση.

Vómitos en el auto.
Ο εμετός στο δρόμο ή σε εξωτερικούς χώρους είναι πιο περίπλοκος.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες εμετού

Ο ακούσιος εμετός είναι συχνό σύμπτωμα σε πολλές παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα συστηματικών παθήσεων. Ορισμένες συχνές αιτίες είναι οι ακόλουθες:

 • Ηπατίτιδα
 • Εγκυμοσύνη
 • Σκωληκοειδίτιδα
 • Πεπτικό έλκος
 • Χημειοθεραπεία
 • Γαστρεντερίτιδα
 • Εντερική απόφραξη
 • Τροφική δηλητηρίαση
 • Ασθένεια από την κίνηση
 • Μηνιγγίτιδα
 • Φάρμακα όπως τα ΜΣΑΦ και τα οπιοειδή αναλγητικά

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα χαρακτηριστικά και το χρώμα του εμετού συνήθως διευκολύνουν την ιατρική διάγνωση. Η θεραπεία της υποκείμενης αιτίας συνήθως ανακουφίζει το σύμπτωμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η χορήγηση αντιεμετικών φαρμάκων όπως η μετοκλοπραμίδη ή η δομπεριδόνη.

Δεν πρέπει ποτέ να προκαλείτε εμετό, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο

Ο εμετός μπορεί να προκληθεί εύκολα και με ασφάλεια ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα. Ωστόσο, η πρόκληση εμετού δεν πρέπει ποτέ να γίνει συνήθεια ρουτίνας για την ανακούφιση από την υπερφαγία. Σε περίπτωση που αισθάνεστε την ανάγκη να κάνετε εμετό για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.