Τι είναι η οστεοπαθητική και πότε συνιστάται;

Τα μυϊκά προβλήματα, οι ημικρανίες, ο ίλιγγος και η δυσκοιλιότητα είναι μερικές από τις ασθένειες που μπορούν να αντιμετωπιστούν με την οστεοπαθητική. Πώς λειτουργεί; Θα σας πούμε σε αυτό το άρθρο.
Τι είναι η οστεοπαθητική και πότε συνιστάται;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Τελευταία ενημέρωση: 12 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχουν διάφοροι κλάδοι που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το ανθρώπινο σώμα από ολιστική άποψη. Η οστεοπαθητική είναι ένας θεραπευτικός κλάδος του οποίου σκοπός είναι η αποκατάσταση της ισορροπίας του σώματος μέσω χειροκίνητων τεχνικών. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε περισσότερα για αυτή την πρακτική.

Η οστεοπαθητική ιατρική ή οστεοπαθητική είναι αφιερωμένη στη διατήρηση της τέλειας αρμονίας των οργανικών λειτουργιών στο οστεομυϊκό, καρδιαγγειακό, αναπνευστικό, λεμφικό και νευρικό φάσμα. Ως εκ τούτου, αποτελεί συμπλήρωμα της συμβατικής ιατρικής.

Η οστεοπαθητική δεν πρέπει να αντικαθιστά την επαγγελματική ιατρική προσέγγιση.

Τι είναι η οστεοπαθητική;

Η οστεοπαθητική είναι ένας θεραπευτικός κλάδος που επιδιώκει την πρόληψη και τη θεραπεία των παθήσεων της υγείας μέσω ενός συνόλου χειρωνακτικών τεχνικών και μη επεμβατικών διαδικασιών. Απαιτεί εκτεταμένη γνώση της ανατομίας και της φυσιολογίας του ανθρώπινου σώματος και επικεντρώνεται στην αποκατάσταση της ομοιόστασης όλων των οργάνων και συστημάτων.

Ομοίως, ο κλάδος αυτός έχει μια ολιστική θεώρηση της υγείας, δηλαδή αναλύει και προσεγγίζει το ανθρώπινο σώμα ως μονάδα και όχι ως μια σειρά ανεξάρτητων οργάνων. Για τους οστεοπαθητικούς, οι μεταβολές σε ένα σύστημα επηρεάζουν και θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία των υπολοίπων.

Ένα παράδειγμα θα ήταν τα προβλήματα ψυχικής υγείας που επηρεάζουν και την εντερική ευεξία. Τέτοια είναι η περίπτωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Σε τι συνίσταται;

Οι οστεοπαθητικές θεραπείες αποσκοπούν στην ανακούφιση των παθήσεων μέσω εξωτερικών ερεθισμάτων που επιδιώκουν να δημιουργήσουν εσωτερικές αντιδράσεις που αποκαθιστούν την ολοκληρωμένη λειτουργία. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την παραδοσιακή ιατρική, η οποία επικεντρώνεται στη θεραπεία μόνο της εστίασης ή του συμπτώματος που προκαλεί τη δυσφορία.

Μια μελέτη που διεξήχθη μεταξύ 2013 και 2020 έδειξε ότι η οστεοπαθητική θα μπορούσε να είναι πολλά υποσχόμενη στη θεραπεία των μυοσκελετικών διαταραχών. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, παρουσιάζει αποτελεσματικά στοιχεία στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου στη μέση και του πόνου στη μέση κατά την εγκυμοσύνη.

Η οστεοπαθητική αναπτύχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 1874, από τον Andrew Taylor Still, και σήμερα αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ομοίως, αυτή η επαγγελματική πρακτική είναι νόμιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αγγλία και τη Γαλλία.

Υπάρχει σχέση μεταξύ οστεοπαθητικής και φυσιοθεραπείας;

Η οστεοπαθητική και η φυσιοθεραπεία έχουν πολύ στενή σχέση, καθώς και οι δύο κλάδοι χρησιμοποιούν χειροκίνητες τεχνικές και μη επεμβατικούς ελιγμούς για τη διόρθωση καταστάσεων υγείας.

Επιπλέον, στοχεύουν στην ανακούφιση του πόνου του ασθενούς, στην ανάκτηση της ατομικής ευεξίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ως εκ τούτου, είναι σύνηθες και οι δύο κλάδοι να συνεργάζονται για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων.

Osteopathy
Η οστεοπαθητική έχει διαφορετικά νομικά επίπεδα, ανάλογα με τη χώρα στην οποία ασκείται. Δεν θεωρείται πάντα ανεξάρτητος κλάδος από μόνη της.

Τα οφέλη της οστεοπαθητικής ιατρικής

Το κύριο όφελος της οστεοπαθητικής θεραπείας είναι η φιλοσοφία της ελάχιστης παρέμβασης και εισβολής στο ανθρώπινο σώμα. Σε γενικές γραμμές, διέπεται από τον ολισμό και τη σφαιρικότητα στην προσέγγιση των παθήσεων.

Ο οστεοπαθητικός μελετά την προέλευση και την εξέλιξη της νόσου χωρίς άμεση επέμβαση σε μία μόνο εστία ή πάθηση. Με τη σειρά του, ο κλάδος προωθεί και διεγείρει την αυτοθεραπεία του ανθρώπινου σώματος, χωρίς την ανάγκη χρήσης επεμβατικών τεχνικών, όπως τα φάρμακα και οι χειρουργικές επεμβάσεις.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν λίγες ανεπιθύμητες παρενέργειες της οστεοπαθητικής. Υπάρχουν σωματικές αντιδράσεις, αλλά αυτές θεωρούνται χρήσιμες για την αποκατάσταση της λειτουργίας του σώματος. Ομοίως, η κόπωση και η ζάλη συνήθως εξηγούνται από την κατάσταση αποκατάστασης στην οποία εκτίθεται ο οργανισμός μετά τις συνεδρίες.

Επίσης, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αυτού του είδους θεραπείας είναι η μείωση της κατανάλωσης ορισμένων φαρμάκων. Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν πρέπει να εγκαταλείπουν τη συμβατική ιατρική θεραπεία σε καμία περίπτωση χωρίς αυστηρή επαγγελματική έγκριση.

Είδη οστεοπαθητικής

Η οστεοπαθητική ταξινομείται σε τρεις κύριους κλάδους. Κάθε ένας από αυτούς στοχεύει στην αντιμετώπιση διαφορετικών ομάδων οργάνων για την ανακούφιση των ενοχλήσεων των ανθρώπων.

1. Δομική οστεοπαθητική

Ο κλάδος αυτός επικεντρώνει την προσοχή του στο κινητικό σύστημα και στο μυοσκελετικό σύστημα. Πραγματοποιεί λεπτομερή μελέτη και ολοκληρωμένη προσέγγιση των οστών, των μυών, των αρθρώσεων, των τενόντων, των περιτονιών και των συνδέσμων.

Ωστόσο, η δομική οστεοπαθητική έχει δείξει ασαφή αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, για παράδειγμα. Αυτό επιβεβαιώνεται από επιστημονικές μελέτες.

2. Σπλαχνική οστεοπαθητική

Κύριος στόχος του κλάδου αυτού είναι η ολιστική ανάλυση όλων των κοίλων και στερεών σπλάχνων του ανθρώπινου σώματος, με ιδιαίτερη έμφαση στη γαστρεντερική και ουρογεννητική συσκευή. Κατά συνέπεια, καθιστά δυνατό τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως η χρόνια γαστρίτιδα.

3. Κρανιακή οστεοπαθητική

Η κρανιακή οστεοπαθητική αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των εγκεφαλικών δομών και της στενής σχέσης τους με το κεντρικό νευρικό σύστημα. Δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε διαταραχές όπως ο ίλιγγος, η ημικρανία και τα προβλήματα στάσης. Έχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον στην ωτορινολαρυγγολογική και ενδοκρινολογική διερεύνηση.

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες οστεοπαθητικές τεχνικές

Οι οστεοπαθητικοί χρησιμοποιούν μια μεγάλη ποικιλία χειροκίνητων τεχνικών και μη επεμβατικών διαδικασιών για την ανακούφιση των παθήσεων. Μεταξύ των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων είναι οι ακόλουθες:

 • Τεχνική μυϊκής ενέργειας: Εφαρμόζει μια σταδιακή αντίσταση στην ενεργό σύσπαση του μυϊκού συστήματος του ατόμου. Κατά συνέπεια, καθιστά δυνατή τη θεραπεία της μυϊκής αδυναμίας, τη μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωση της δραστηριότητας των αρθρώσεων.
 • Τεχνική Jones: Περιλαμβάνει τον εντοπισμό ευαίσθητων περιοχών και σημείων πυροδότησης του πόνου, καθώς και γωνίες κινητοποίησης που μειώνουν τον πόνο. Είναι χρήσιμη σε μυϊκές συσπάσεις, νευραλγίες και μυοσκελετική υπερφόρτωση.
 • Μυοπεριτονιακή απελευθέρωση: Αυτή αποσκοπεί στην απελευθέρωση της περιτονίας που καλύπτει τους μύες και στη μείωση του πόνου που προκαλείται από την ανώμαλη πρόσφυσή της.
 • Τεχνική εμπιστοσύνης: Αυτή βασίζεται στην ευθυγράμμιση των αρθρώσεων μέσω γρήγορων, ανώδυνων και ελεγχόμενων κινήσεων. Συνήθως προκαλεί αίσθημα άμεσης ανακούφισης. Πρόκειται για την πιο γνωστή τεχνική.
Osteopathy and the Trust technique
Η χρήση της τεχνικής Trust είναι η πιο ευρέως αναγνωρισμένη από τους επαγγελματίες γενικά. Ωστόσο, η οστεοπαθητική έχει πολλές άλλες προσεγγίσεις στη θεραπεία.

Πότε συνιστάται η οστεοπαθητική;

Η οστεοπαθητική είναι χρήσιμη σε μια μεγάλη ποικιλία σωματικών και λειτουργικών διαταραχών. Πρώτα απ’ όλα, το άτομο θα πρέπει να επισκεφθεί έναν γιατρό για να λάβει μια ακριβή διάγνωση της νόσου. Με αυτόν τον τρόπο, ο ειδικός μπορεί να καθοδηγήσει τη θεραπεία και να προσφέρει διάφορες θεραπευτικές εναλλακτικές λύσεις. Ορισμένες από τις πιο συχνές ενδείξεις της οστεοπαθητικής είναι οι ακόλουθες:

 • Μυοσκελετικά προβλήματα: συσπάσεις, τενοντίτιδες, διαστρέμματα, ριζοπάθειες, τραύματα και εκφυλιστικές διαταραχές των αρθρώσεων.
 • Γαστρεντερικές διαταραχές: αέρια, δυσκοιλιότητα, γαστρίτιδα, κοιλιακοί κολικοί, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και δυσπεψία.
 • Αναπνευστικές παθήσεις: βρογχίτιδα, άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
 • Διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος: δυσμηνόρροια, αμηνόρροια και ακράτεια της ουροδόχου κύστης.
 • Προβλήματα εγκυμοσύνης: οσφυαλγία, ισχιαλγία, ηβικός πόνος.
 • Κρανιακές διαταραχές: νευραλγία τριδύμου, ίλιγγος, ημικρανία, αϋπνία και χρόνια κόπωση.
 • Παιδιατρικές παθήσεις: βρεφικοί κολικοί.

Αντενδείξεις της οστεοπαθητικής

Η οστεοπαθητική θεραπεία αντενδείκνυται στα άτομα με ενδείξεις δομικής οστικής αδυναμίας λόγω καρκινικών διεργασιών και ρευματικών, φλεγμονωδών ή αγγειακών αλλοιώσεων. Τέτοια είναι η περίπτωση ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, οστικές μεταστάσεις, κατάγματα, ασταθείς αρθρώσεις, οστεοπενία και πρόσφατες χειρουργικές επεμβάσεις.

Άλλες καταστάσεις στις οποίες αντενδείκνυται η οστεοπαθητική είναι οι ακόλουθες:

 • Καρωτιδική ή σπονδυλοβασική νόσος
 • Υπερπηκτικές καταστάσεις
 • Θρόμβωση των εν τω βάθει φλεβών
 • Αναπνευστικές λοιμώξεις
 • Ψυχιατρικές διαταραχές
 • Ανοιχτές πληγές
 • Όγκοι

Η συνεχής ιατρική παρακολούθηση θα διασφαλίσει την επιτυχία της θεραπείας

Η οστεοπαθητική είναι ένας θεραπευτικός κλάδος που χρησιμοποιεί εξωτερικά ερεθίσματα μέσω χειρωνακτικών τεχνικών για την ανακούφιση διαφόρων παθήσεων του σώματος. Ως εκ τούτου, είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο της επαγγελματικής διαχείρισης που δεν πρέπει να αντικαθιστά τη θεραπεία που παρέχει ένας ειδικός.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Jagua Gualdrónz A. Medicina alternativa en el tratamiento de la osteoartrosis y artritis reumatoide. Revisión sistemática de la literatura y meta-análisis. Rev.Colomb.Reumatol. 2012;  19( 4 ): 234-244.
 • Bagagiolo DRosa DBorrelli F. Efficacy and safety of osteopathic manipulative treatment: an overview of systematic reviews
 • Dal Farra F, Risio RG, Vismara L, Bergna A. Effectiveness of osteopathic interventions in chronic non-specific low back pain: A systematic review and meta-analysis. Complement Ther Med. 2021 Jan;56:102616.
 • Cicchitti L, Martelli M, Cerritelli F. Chronic inflammatory disease and osteopathy: a systematic review. PLoS One. 2015 Mar 17;10(3):e0121327.
 • Ruffini N, D’Alessandro G, Cardinali L, Frondaroli F, Cerritelli F. Osteopathic manipulative treatment in gynecology and obstetrics: A systematic review. Complement Ther Med. 2016 Jun;26:72-8.
 • Eguaras N, Rodríguez-López ES, Lopez-Dicastillo O, Franco-Sierra MÁ, Ricard F, Oliva-Pascual-Vaca Á. Effects of Osteopathic Visceral Treatment in Patients with Gastroesophageal Reflux: A Randomized Controlled Trial. J Clin Med. 2019 Oct 19;8(10):1738.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.