Αγριάδα: Τα οφέλη για την υγεία και οι αντενδείξεις της

Στη φυσική ιατρική, η αγριάδα είναι ένα γνωστό διουρητικό και αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει την υγεία των νεφρών. Ποια άλλα οφέλη παρέχει;
Αγριάδα: Τα οφέλη για την υγεία και οι αντενδείξεις της
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 27 Φεβρουαρίου, 2023

Η αγριάδα, της οποίας η επιστημονική ονομασία είναι Cynodon dactylon, είναι ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια των χόρτων, στην οποία ανήκουν το σιτάρι, η βρώμη και το καλαμπόκι. Μπορεί να φτάσει τα 40 εκατοστά σε ύψος και χαρακτηρίζεται από ριζωματώδεις μίσχους, άκαμπτα, επίπεδα και κάπως τριχωτά φύλλα, καθώς και μοβ ακίδες λουλουδιών.

Αναπτύσσεται συχνά σε ευρωπαϊκά εδάφη, αν και είναι επίσης ευρέως διαδεδομένη στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και σε μέρη της Νότιας Αμερικής. Χρησιμοποιείται αρκετά στην κηπουρική, καθώς καλύπτει το γκαζόν και είναι αρκετά ανθεκτική.

Ωστόσο, πέρα από αυτό, τα ριζώματά της χρησιμοποιούνται στη φυσική ιατρική λόγω της σύνθεσης και των ιδιοτήτων τους. Αυτά ξεχωρίζουν κυρίως για την περιεκτικότητά τους σε μεταλλικά άλατα, καθώς και σε λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Παρακάτω, περιγράφουμε λεπτομερώς τις κύριες χρήσεις της και ορισμένες αντενδείξεις.

Αγριάδα: Κύριες δραστικές ενώσεις

Υπάρχουν κάποιοι που δεν γνωρίζουν την αγριάδα. Η αλήθεια είναι ότι τα ριζώματά του συλλέγονται για την επεξεργασία σπιτικών θεραπειών και συμπληρωμάτων, σε συνδυασμό με άλλα φυτά. Ο λόγος; Συγκεντρώνουν δραστικές ουσίες με φαρμακολογικές ιδιότητες.

Όπως αναφέρεται αναλυτικά σε δημοσίευση στο Journal of Food Science and Technology, οι κύριες ενώσεις της είναι οι εξής:

 • Παλμιτικό οξύ
 • Λινολεϊκό οξύ
 • Μεθυλεστέρες (παλμιτικό αιθυλεστέρα, λινολεϊκό αιθυλεστέρα και ελαϊκό αιθυλεστέρα)
 • Διχομο-γ-λινολεϊκό οξύ
 • 5-υδροξυμεθυλοφουρφουράλη
 • Μαλτόλη
 • Ρετινόλη
 • Φυτόλη

Επιπλέον, περιέχει γλυκοζίτες, άλατα καλίου και φρουκτοσάνες. Πιο συγκεκριμένα, της αποδίδεται αντιφλεγμονώδης, διουρητική, αποσυμφορητική, αντιοξειδωτική και υπογλυκαιμική δράση.

Ωστόσο, πολλές από αυτές τις ιδιότητες δεν υποστηρίζονται ακόμη από την επιστήμη. Και παρόλο που πολλοί την χρησιμοποιούν ως φυσικό φάρμακο, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, ειδικά αν υπάρχουν υποκείμενες ασθένειες.

Αγριάδα: Τα οφέλη για την υγεία

Στην παραδοσιακή ιατρική, η αγριάδα έχει χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα για τη βελτίωση της υγείας των νεφρών και του μεταβολισμού. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχουν γίνει αρκετές έρευνες για να υποστηριχθούν οι ιδιότητές του.

Ορισμένες διαθέσιμες μελέτες διεξήχθησαν στο εργαστήριο και σε ζώα, οπότε υπάρχει ανάγκη να διερευνηθούν οι επιδράσεις του στην ανθρώπινη υγεία. Εν πάση περιπτώσει, επανεξετάζουμε τις κύριες φαρμακευτικές εφαρμογές της.

Υγεία των νεφρών

Δεδομένης της πολυπλοκότητάς της, οι παθήσεις των νεφρών πρέπει να προσεγγίζονται από γιατρό ή ειδικό. Η αγριάδα δεν αποτελεί εναλλακτική ή πρώτης επιλογής θεραπεία για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Ωστόσο, η αντιοξειδωτική και η διουρητική της δράση είναι ευεργετική με συμπληρωματικό τρόπο.

Μια μελέτη σε αρουραίους στο Avicenna Journal of Phytomedicine διαπίστωσε ότι μια ελάχιστη δόση 200 mg/kg αγριάδας ήταν χρήσιμη για τη μείωση του σχηματισμού πέτρας στα νεφρά. Αυτό αποδείχθηκε και σε προηγούμενη μελέτη, που έγινε επίσης σε αρουραίους, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα εκχύλισμα αγριάδας βοήθησε στην πρόληψη της νεφρολιθίασης, καθώς και στην τόνωση της αποβολής της εναπόθεσης οξαλικού ασβεστίου στα νεφρά.

Στη λαϊκή βιβλιογραφία της αποδίδονται και άλλα οφέλη για την υγεία των νεφρών, τα οποία όμως δεν έχουν αξιολογηθεί επιστημονικά. Πιστεύεται ότι προάγει την αποβολή της περίσσειας ουρικού οξέος και μειώνει τον κίνδυνο ουρηθρίτιδας, κυστίτιδας και προστατίτιδας.
Αγριάδα: Τα οφέλη για την υγεία και οι αντενδείξεις της
Η αγριάδα έχει ως κύρια ανεκδοτολογική εφαρμογή την υγεία των νεφρών. Μπορεί να μειώσει το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά.

Αγριάδα: Κατακράτηση υγρών

Μια μελέτη που έγινε σε αρουραίους, η οποία αναφέρεται στο Research Journal of Pharmacy and Technology, μιλάει για τη διουρητική δυνατότητα της αγριάδας. Το φυτό χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια ως διεγερτικό για την αποβολή των κατακρατούμενων υγρών στον οργανισμό.

Στο παραπάνω πείραμα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η από του στόματος χορήγηση υδατικού εκχυλίσματος της ρίζας Cynodon dactylon, σε δόσεις 100 mg, 250 mg, 500 mg και 750 mg mg/kg σωματικού βάρους, είχε διουρητικά αποτελέσματα.

Έτσι, πιστεύεται ότι μπορεί να υποστηρίξει τη θεραπεία οιδηματώδους διαταραχής ή μη οιδηματώδους νόσου που επιδεινώνεται από την περίσσεια υγρών. Από μόνοι τους, οι διουρητικοί παράγοντες ενισχύουν την ομοιόσταση του νερού και των ηλεκτρολυτών για τον έλεγχο ή την πρόληψη τέτοιων προβλημάτων υγείας.

Υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτης

Ως συμπληρωματική θεραπεία, η αγριάδα έχει χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη του διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Πρώτον, της αποδίδονται υπογλυκαιμικές ιδιότητες που υποστηρίζουν τη μείωση των υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Από την άλλη πλευρά, η διουρητική της δράση και τα αντιοξειδωτικά της βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Σε σχέση με αυτό, μια μελέτη σε αρουραίους με διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι εκχυλίσματα φύλλων Cynodon dactylon (200 mg/kg/ημέρα) και Phyllanthus niruri (600 mg/kg/ημέρα), χορηγούμενα από το στόμα, ευνόησαν τον έλεγχο του συνυπάρχοντος διαβήτη και της υπέρτασης.

Προς το παρόν, απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους για να επαληθευτούν αυτές οι επιδράσεις.

Άλλες πιθανές χρήσεις για την υγεία

 • Χάρη στις διουρητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, οι θεραπείες με αγριάδα χρησιμοποιούνται για τη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας και των ρευματικών φλεγμονών.
 • Τα φαινολικά οξέα και τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο C. dactylon προάγουν την κολλαγένεση, γεγονός που του προσδίδει δυνατότητες ως παράγοντα επούλωσης πληγών.
 • Βοηθά στην αποκατάσταση των μυών, την ανακούφιση από την κόπωση και τη μείωση των κράμπων, λόγω της περιεκτικότητάς της σε κάλιο.
 • Οι αντιφλεγμονώδεις και αποσυμφορητικές ιδιότητές της συνδέονται με την προστασία του ήπατος. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιείται συχνά με άλλα φυτά, όπως το γαϊδουράγκαθο, το φουμιτόριο και το κενταύριο.
 • Το έγχυμά της χρησιμοποιείται συχνά για την ενυδάτωση του οργανισμού και την αναπλήρωση των μετάλλων.

Αγριάδα: Κίνδυνοι και αντενδείξεις

Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, οι θεραπείες με αγριάδα είναι ασφαλείς και καλά ανεκτές.

Ωστόσο, συνιστάται προσεκτική και έγκαιρη κατανάλωση, καθώς η υπερβολική ποσότητα μπορεί να είναι επιβλαβής. Τώρα, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η πρόσληψή της. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Καρδιακές παθήσεις και υπέρταση. Παρόλο που η αγριάδα έχει δείξει αντιυπερτασικές επιδράσεις, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό προτού τη δοκιμάσετε ως συμπλήρωμα. Μάλιστα, θα πρέπει να αποφεύγεται η ταυτόχρονη χρήση της με φαρμακευτική αγωγή για τη διαταραχή αυτή.
 • Εγκυμοσύνη και γαλουχία. Δεν υπάρχουν μελέτες για τη χρήση της στην εγκυμοσύνη ή στη γαλουχία. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να αποφεύγεται.
 • Θεραπείες με αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιδιαβητικά, μεταξύ άλλων. Δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι το φυτό μπορεί να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις με αυτά τα φάρμακα, γεγονός που ενισχύει ή μειώνει τη δράση τους.
 • Ηπατικές παθήσεις. Παρόλο που γίνεται λόγος για οφέλη για την υγεία του ήπατος, να είστε προσεκτικοί εάν υπάρχουν ήδη υποκείμενες ηπατικές παθήσεις. Τόσο τα φυτά όσο και τα συμπληρώματα μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλοκές.
Αγριάδα: Τα οφέλη για την υγεία και οι αντενδείξεις της
Ορισμένη διουρητική ιδιότητα της αγριάδας θα μπορούσε να είναι επωφελής για την αποβολή των υγρών που κατακρατούνται σε οιδήματα.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Υποφέρετε από δυσκοιλιότητα; 5 συμβουλές για το πρωινό σας.

Δοσολογία και τρόπος κατανάλωσης

Τα εναέρια μέρη του φυτού περιέχουν κυανογενή ετεροσίδια που μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείται μόνο το ρίζωμα.

Οι δόσεις μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη μορφή της. Συχνά, τα υγρά εκχυλίσματα ή βάμματα προτείνουν τη λήψη 30 σταγόνων την ημέρα, αραιωμένων σε νερό ή χυμό. Διατίθεται επίσης σε μορφή σκόνης για έγχυση. Έτσι, καταναλώνονται 3 γραμμάρια ανά φλιτζάνι των 250 ml.

Τα αφεψήματα μπορούν να λαμβάνονται μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα διουρητικά φυτά 2 ή 3 φορές την ημέρα. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να ρωτάτε το γιατρό σας για τις ποσότητες και τη μέγιστη περίοδο κατανάλωσης.

Ορισμένοι συνδυασμοί βοτάνων είναι οι εξής:

 • Για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης: Αγριάδα, μετάξι καλαμποκιού, φλαμούρι, αλογοουρά και μάραθος. Αναμείξτε 10 έως 20 γραμμάρια από κάθε φυτό. Στη συνέχεια, πάρτε μια κουταλιά από το μείγμα και προσθέστε το σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Μετά από 10 λεπτά, μπορεί να καταναλωθεί.
 • Θεραπεία για πέτρες στα νεφρά: Για να ενισχυθεί η διουρητική ικανότητα του φυτού, το ρίζωμα συνδυάζεται με πικραλίδα, μελισσόχορτο, βρώμη και μάραθο. Αρχικά, παρασκευάζεται ένα έγχυμα με 20 γραμμάρια αγριάδα και πικραλίδα. Μόλις είναι έτοιμο, συνδυάζεται με τα άλλα φυτά. Ένα φλιτζάνι λαμβάνεται μετά από κάθε κύριο γεύμα.

Τι πρέπει να θυμάστε για την αγριάδα

Η αγριάδα (Cynodon dactylon) -ιδίως το ρίζωμα της- έχει ενδιαφέρουσες φαρμακευτικές εφαρμογές ως διουρητικό, αντιφλεγμονώδες και αντιυπερτασικό. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχουν γίνει αρκετές μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν οι ιδιότητες που του αποδίδονται.

Επομένως, πρόκειται για ένα φυτικό φάρμακο που πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ, μόνο έγκαιρα και συμπληρωματικά. Για κανέναν λόγο δεν υποκαθιστά τα θεραπευτικά μέτρα που δίνει ο γιατρός. Ούτε θα πρέπει να αποτελεί θεραπεία πρώτης επιλογής.

Εάν υπάρχουν προϋπάρχουσες ασθένειες ή εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, ο επαγγελματίας υγείας θα είναι αυτός που θα κρίνει εάν η κατανάλωσή της είναι ασφαλής. Λάβετε αυτό υπόψη σας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Mozafari AA, Vafaee Y, Shahyad M. Phytochemical composition and in vitro antioxidant potential of Cynodon dactylon leaf and rhizome extracts as affected by drying methods and temperatures. J Food Sci Technol. 2018 Jun;55(6):2220-2229. doi: 10.1007/s13197-018-3139-5. Epub 2018 Apr 25. PMID: 29892123; PMCID: PMC5976607.
 • Golshan A, Hayatdavoudi P, Hadjzadeh MA, Khajavi Rad A, Mohamadian Roshan N, Abbasnezhad A, Mousavi SM, Pakdel R, Zarei B, Aghaee A. Kidney stone formation and antioxidant effects of Cynodon dactylon decoction in male Wistar rats. Avicenna J Phytomed. 2017 Mar-Apr;7(2):180-190. PMID: 28348973; PMCID: PMC5355823.
 • Atmani F, Sadki C, Aziz M, Mimouni M, Hacht B. Cynodon dactylon extract as a preventive and curative agent in experimentally induced nephrolithiasis. Urol Res. 2009 Apr;37(2):75-82. doi: 10.1007/s00240-009-0174-8. Epub 2009 Jan 29. PMID: 19183977.
 • S., Satish. (2008). Study on the Diuretic Activity of Cynodon dactylon root stalk Extract in Albino Rats. Research Journal of Pharmacy and Technology. 2. 338-340.
 • Arumugham VB, Shahin MH. Therapeutic Uses Of Diuretic Agents. [Updated 2022 Jun 5]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557838/
 • Sadki, C., Hacht, B., Souliman, A., & Atmani, F. (2010). Acute diuretic activity of aqueous Erica multiflora flowers and Cynodon dactylon rhizomes extracts in rats. In Journal of Ethnopharmacology (Vol. 128, Issue 2, pp. 352–356). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jep.2010.01.048
 • Bharati, Deepak. (2016). Comparative evaluation of antidiabetic antihypertensive activity of Cynodon dactylon L. and Phyllanthus niruri L in ratswith simultaneous type 2 diabetic and hypertension. Der Pharmacia Lettre. 8. 255-263.
 • Sindhu G, Ratheesh M, Shyni GL, Helen A. Inhibitory effects of Cynodon dactylon L. on inflammation and oxidative stress in adjuvant treated rats. Immunopharmacol Immunotoxicol. 2009;31(4):647-53. doi: 10.3109/08923970902947325. PMID: 19874236.
 • Biswas TK, Pandit S, Chakrabarti S, Banerjee S, Poyra N, Seal T. Evaluation of Cynodon dactylon for wound healing activity. J Ethnopharmacol. 2017 Feb 2;197:128-137. doi: 10.1016/j.jep.2016.07.065. Epub 2016 Jul 22. PMID: 27457694.
 • Singh SK, Rai PK, Mehta S, Singh RK, Watal G. Curative effect of Cynodon dactylon against STZ induced hepatic injury in diabetic rats. Indian J Clin Biochem. 2009 Oct;24(4):410-3. doi: 10.1007/s12291-009-0073-3. Epub 2009 Dec 30. PMID: 23105869; PMCID: PMC3453047.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.